USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EKONOMİ’NİN SİNİR UÇLARI!

27-08-2023

Ekonomi ve iktisat ilmi öyle bir hassas öyle bir nazik yapılar ki onların dengeleri bozuldu mu bir daha eski seviyesine gelmesi mümkün değil.

Tıpkı İnsan vücudunun organları gibi, müdahale, ameliyat veya estetik yapılması hiçbir zaman eski seviyesine gelmeyeceği anlamına geliyor!

Bizler yıllardır kapitalizmin en vahşi ekonomik politikalarından, sistemsel değişiklik ile NAS ekonomisine geçmeye çalıştık, yani sistemin tüm yapı taşlarını değiştirdik ve onlarla oynadık, bu sistemin sistemsizlik ile yürütülmesi ise hastayı ameliyat masasında bırakmaya benzer!

Faiz sebep enflasyon sonuç sloganı ile kapitalist sistemin tüm yapı taşlarını yıktıktan sonra, ey Kapitalist sistemin mimarları gelin bu enkazı yeniden restore edin diyerek dışarıdan devşirmeleri getirtmek hiç çözüm olmaz!

Bir taraftan sarayın ve yeni saray rejiminin yerleşmesi ve devamını istersiniz, israf, savurganlık ve güçlerin kuvvetlerin bir kişide toplanmasını istersiniz, diğer yandan, eski ekonomik sistemi onarmaya başlarsınız!

BU sürdürülebilir bir ekonomik sistem olmaz ve olamaz, dışarının dünya da kabul görmüş para birimine ihtiyacın olduğu gibi, yine dışarının tefecisine ve sermayesine ihtiyacın vardır.

Bankacılık sistemi ve borsa sistemi ile dünya ekonomik çarkı içinde bir farklı dişli olarak dönmen veya döndürmen mümkün değildir.

Ya dünya ile entegre olursun veya Maocular gibi dünya dan kopar Avrasya cı ilginç bir ekonomik sistemin içine düşersin!

Tamamen bozulan ekonomik sistemi tamir etmek için dışarıdan getirilen ve bu işin mimarları ortamı kontrol etmeleri mümkün değildir.

Faizi yükseltiyorlar, az geliyor, çok yükseltiyorlar bu sefer kriz başlıyor, bu işin ortası ve dengesini bulmak çok güç…

Geçen hafta içinde faizi kimsenin tahmin edemeyeceği çılgınlıkla 750 baz puan yükselten, saray ekonomiye bir şok yaşatacağını tahmin etti!

Ama tutmadı, ne yabancı sermaye girişi oldu, nede döviz düşüşü sağlandı, ardından etkili olacağı tahmin edilerek, arka kapı satışı ile bir milyar dolar daha sokağa atıldı!

Buna rağmen döviz kuru 5 puanlık düşüş ile birlikte bir gün içinde yine eski yerine geldi ve hiçbir etkisi olmadı 750 baz puanın!

Cari açığının çok büyük rakamlara çıktığı, KKM sisteminde her ay milyarlarca lira zarar edildiği, yani bütçeye yük getirildiği, hukuk sistemi ve güven endeksinin güvensizlik verdiği.

Ekonomik programının olmadığı bir ekonomi sistemine kim güvenip sıcak para getirecek? Kimse getirmez ve bu ekonomi modeli ve bu saraya bağlı merkez bankası, kararların bir kişide toplandığı sistemde, maalesef gelen hazır parayı yemek sistemi ile ve hiç üretmeyen ekonomisi ile kimse sıcak para ad getirmez, doğrudan yatırım da yapmaz!

Daha faizin yükseldiği ilk günde ekonomistler bu kararın yapısal reformlar, hukuk ve özgürlüklerle güçlendirilmesi gerekir dediler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?