USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EKONOMİK SEVİYEYE GÖRE BULAŞICI HASTALIKLAR…

23-01-2022

Modern çağın en ölümcül bulaşıcı enfeksiyon hastalığı olarak bilinen Covit 19 bu çağa imzasını vuran ve daha önce ise yine en korkunç bulaşıcı hastalık olan, domuz gribi vs…

Her çağ kendi sosyoekonomik yapısına ve eğitim, teknoloji seviyesine göre bir çok hastalıklarla mücadele etmek zorundadır.

Bunları az çok hepimiz biliyoruz, bakın dünya da son yıllarda yayılan salgınların çoğu, laboratuvar ve ulaşım kaynaklı olduğu açık.

Dünya bu kadar küçük bir gezegen haline gelmemiş olsaydı, bulaşıcı hastalıklar bu kadar fazla ve hızla yayılma imkanı bulamazdı.

Uçaklar, Gemiler, Trenler ve otomobiller, çok büyük bir hızla çoğalmakta ve bu hızda ulaşımı sağlamaktadırlar, yani ulaşım hem nicelik hem de nitelik olarak artmakta…

Durum bu şekilde olunca, asrımızın sanayi ve teknoloji seviyesi, bilim ve kültür seviyesi çok ileri düzeye çıkmasına rağmen, bulaşıcı hastalıklara çözüm bulmamız, hem zorlaşıyor, hem de durdurmamız imkansızlaşıyor…

Dikkat ederseniz, asrımızın son bulaşıcı virüsü hem laboratuvar ortamlı, hem de en çok gelişmiş ülkeler kaynaklı olduğu ortada!

Yani bilim ve teknolojide, en ileri ülkeler seviyesinde yer alan Çin de ortaya çıkması ve en modern kalkınmış ülkeler olan Batı ve Avrupa ülkeleri ile Amerika gibi süper güç olan ülkelerde yaygınlaşması…

Her bir mutasyon ve ortaya çıkan varyantların kökeni Ya İngiltere veya Avrupa ülkeler oluyor, son zamanlarda Omicron varyandının en fazla yaygın olduğu ülkeler Almanya, Fransa ve İngiltere oldu.

Bu da bize şunu gösteriyor bulaşıcı hastalıklar her  zaman ayrı şekil ve hızda, ayrı bölge ve kıtalarda, farklı versiyonları ile olmuştur olacaktır.

Bazen en varlıklı, gelişmiş ve modern toplumları, bazen en yoksul ve en ilkel toplumları farklım şekillerde etki altına alıyor!

Biz bu gün gelmekte olan ekonomik ve sosyal yapımıza göre yoksulluğun en büyük belası olan bulaşıcı hastalıkların en korkuncu olan Cüzzam a değinmek isterim.

Bu hafta Cüzzam haftası, ama maalesef bu konu ile ilgili hiçbir sosyal ve tıbbi faaliyet yok, oysa biz ekonomik seviye olarak bu hastalığın ortamına doğru hızla geriliyoruz.

Cüzzam şöyle tanımlanmaktadır: “Halk arasında Cüzzam adıyla da bilinen Lepra veya Hansen hastalığı, Mycobacterium leprae tarafından oluşturulan, başta deri ve sinir sistemi olmak üzere, tüm organ ve sistemleri etkileyebilen, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Tarih boyunca bu hastalığı taşıyan kişiler toplum dışına itilmiştir.

Günümüzde ise dünyanın geri kalmış ülkelerinde, açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe, aşırı üreme, iç savaşlar ve sürekli göçler gibi nedenlerle cüzzam (Lepra) hastalığı tamamen yok olmuş değildir.”

İşte bu yüzden dikkatinizi çekmek istiyorum, asgari ücret ne kadar yükselirse yükselsin, bu gün toplumun alım gücü yüzde seksen oranında düşmüş, işsizlik yüzde seksen artmış, gelirler tamamen düşmüş, ana ve ara mallar yüzde iki yüz ve dört yüz e yakın zamlanmış…

Beslenme için Gıda ya, temizlik için deterjan a, barınma için sağlıklı yaşam alanlarına ulaşmak gittikçe zorlaşıyor, bunun sonucu en ilkel bulaşıcı hastalıklara hazırlıklı olmamız ve bu geliyor gelecek olan korkunç ekonomik şartlara göre, sağlık hizmetlerinden yararlanmak ta imkansız hale gelecektir!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?