USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EKONOMİK TERİMLERDE, İFLASYON!

28-01-2024

Bu memleket ne kadar bu ekonomik krizin içine girerse o kadar ekonomik terim zengine olacak!

Bu iki üç yıl içinde adını hiç duymadığımız ekonomik ve iktisadi terimlerle haşir neşir olduk, kimi terimleri yeni duyduk, kimilerini ise zaten biliyorduk, ama hiç birinin anlamını bilmiyorduk!

2022 den sonra ekonomik olarak battıkça, terim olarak zenginleştiğimizi görüyorum, alışa gelinen terimler artık bize bıkkın vermekteydi, alışmıştık bir kere…

Enflasyon, stagflasyon, Kurlar, Döviz, Faiz, kredi derecelendirme, kur farkları… Bunlar gibi ve daha adını sayamadığımız birçok ekonomik terim.

Ekonomistlerinde canı sıkılacak olmuş ki her gün aynı terimler üzerinden yorum yapmaktan sıkılmış ve bıkmışlar, bu piyasaya yeni bir heyecan getirelim düşüncesi ile yeni terimleri piyasaya sürmeye başladılar!

Bu enflasyonist piyasalarda, devletin bu baskıcı ve müdahaleci ortamında üretici ve tüccar, psikolojik tedbirler ve piyasayı manipüle etmek, daha fazla kar etme gayesi le çeşitli oyunlara başvururlar!

Ya ürünün içindeki malın karışımlarını ve içeriğini değiştirirler veya gramajı ile oynayarak, zararlarını önlemeye çalışırlar!

Buna biz piyasada hileli mal veya ürün deriz, birde hileli tartı ve ölçü adını veririz, ama bu olgu ve bu piyasa şartları, birkaç enflasyon yaşamış ülkemizde alışkanlık haline gelmiştir!

İktisatçılar piyasa dilinden ve kullanılan terimlerden farklı bir piyasa oluşturmak için işi Latince de arayıp karşılığını bulup piyasaya yeni bir ürün gibi satmaya çalıştılar!

Bu ekonomik dilin en ilginç geleni ise telaffuzunda çok sıkıldığımız bir utanarak söylediğimiz bir terim malın içeriğinin değiştirilmesi.

Neydi bu?   “Skimpflasyon ise şirketlerin artık sundukları ürün ya da servisin kalitesini düşürdükleri durumu tanımlamak için üretilen bir terim.

SKİMPFLASYON

Skimpflasyon ise şirketlerin artık sundukları ürün ya da servisin kalitesini düşürdükleri durumu tanımlamak için üretilen bir terim. 

Firmaların bu yolu tercih etmesindeki ana etken ise kullanılan malzemelerin kalitesini ya da istihdam ettikleri personel sayısını düşürerek karlılıklarını korumaya çalışması.

Özellikle gıda sektöründe ürünün içeriğindeki pahalı maddelerin azaltılarak maliyeti daha düşük maddelerin artırılması skimpflasyonun en fazla görüldüğü örneklerden birisi.”

Bu kelimeyi birçok kişi af edersiniz ile kullanmaya başladı, birçok kişi ise gülmeden telafüz bile edemiyor!

Diğer terim ve kelime ise; “Srinkflasyon

Srinkflasyon herhangi bir ürünün fiyatını artırmadan gramajındaki değişiklikle yapılan gizli zamları açıklamakta kullanılan bir terim. Ürün kalemi açısında fiyat seviyesi korunmuş olsa da aynı paraya alınan mal azaldığı için aslında daha pahalı hale gelmiş oluyor. 

Çikolata, şekerleme veya cips gibi paketli halde adet olarak satılan ürünlerde karşılaşılan bu durum birçok iktisatçı ve tüketici hakları savunucusu tarafından aldatıcı bir davranış olarak tanımlanıyor.”

Ben ise en son olarak bulduğum ve daha kimse kullanmadan kullanayım dediğim, İflasyon bu da argoca bir kelime olsa da bizim ekonomik koşullara uyuyor, uymasa da olur!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?