USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EKONOMİYE ALTIN VURUŞLAR!

13-02-2022

Ekonomik kriz derinlemesine devam ederken, iktidar tarafından alındığı iddia edilen tedbirlerin pek sonuç vermediğini görüyoruz…

Öncelikli önlem ve tedbir olarak, dikkate alacağımız ilk etapta ekonomiyi şahlandıracak olan Faiz indirimi ve İhracat patlaması!

Ne faiz reel olarak düştü, ne de ihracatta bir patlama oldu, ama döviz ve enflasyonda büyük patlamalara neden oldu!

Bu yanlışlarını ekonomiye büyük bir darbe indirdikten sonra anlayan iktidar bu sefer hemen u dönüşü yaparak, bu sefer reel faiz de büyük bir patlama oluşturacak Kur korumalı mevduat kararı aldı!

Bu kararının daha ilk günlerde tepki çekmesine rağmen ısrarla uygulamaya alarak, tüm muhalif ve uzman sesleri adeta kısarak, cezalar vererek, ısrarlı bir şekilde uygulamaya başladılar…

Tüm eksik ve tüm yanlış kararlarına rağmen, bazı yüksek döviz mevduatı olan şahıslar ve kurumlara yarı tehdit yarı rüşvet niteliğinde, baskı ile bir kısım mevduatı sağlayabildiler bu sistem için!

Buna rağmen döviz kuruna baskı uygulayarak ve döviz satarak, bu işten sonuç almaya belli bir süre döviz kurunu sabit tutmaya çalıştılar, çalışacaklar!

Bu yetmedi, bu istenen sonucu vermedi ve neredeyse merkez bankası rezervleri ile birlikte borç alınan rezervlerde tükenecek, bu sefer altın vuruşlara başladılar, bir yandan merkez bankasına kaynak bulmak ve bir yandan da mutfağın ateşini söndürmek için, altın sertifikası ve KDV indirimi ile farklı bir paket piyasaya sundular!

Bu gün uygulanacak KDV indirimi ile temek gıda maddelerinde KDV oranlarını yüzde 8 den yüzde 1 e indiren uygulama ile bu fiyatları bir aylık olsa dahi yüzde 7 oranında düşürmeyi planlıyorlar!

KDV nin indirilmesi ve bunun zorla da olsa etiketlere yansıtılması halinde Şubat ayı TÜİK enflasyon hesaplama sepetinde etkili olacaktır! Onun dışında hiçbir faydası olmayacak mutfaklara…

Oysa bu temel gıda maddelerinde bir yıl içinde yüzde 200 oranında zam yapılmıştır, zaten en önemli olan Ekmek ve buğdayda bu oran yüzde 1 di ve bunun bu maddelere bir faydası olmayacak fiyatlar açısından, iktidar köklü çözümler yerine yine pansumana devam dedi!

Peki altın sertifikaları merkez bankası rezervlerine ne kadar faydalı olacak bu hastalığa ne kadar ilaç olabilecek? Bunun cevabı şimdiden hazır hiçbir ilaç olamayacak ve hiçbir faydası olmayacak!

Nedeni ise daha önce bu yollar denendi ve halk kötü gün için bir güvence amacıyla kolundaki ve elindeki altını çıkarıp, hiç güven duymadığı bir sisteme koymayacaktır!

Devletin bankalarındaki kasalarına güvenmeyen vatandaşların bu ziynet eşyalarını şimdi kuyumcu veya bankalara hiçbir kar ve fayda sağlanmadan teslim etmesini doğrusu ben beklemiyorum.

Yani iktidar gerçekten basiretli ve ekonomiden anlayan, bu işi bilimsel yapan kadrolardan mahrum olduğunu ortaya koymaktadır!

Bu işin çözümü öncelikli olarak güven ve yeniden planlamadan geçtiğini, gerçeklerin bilimsel laboratuvarlardan deney yolu ile geçerliliği ispatlanan çözümlerle olduğunu bilecek bir kadronun iktidarın elinde olduğuna inanmıyorum.

Alınan kararların ve tedbirlerin altyapısını oluşturmadan ve tama olarak deneylemeden, halkın üzerinden deney yapmaya ve bu halkı birer denek olarak kullanma yoluna gitmeleri, ekonomiyi tamamen felç edeceklerinin göstergesi!

Her şeyden anlayan, tek adamın, yanında gözleri ve kalbi ile ekonomiyi yöneten bir maliye bakanının, kimseye gözlerini sevdiremediği ortada, gidip Londra tefecileri karşısında ülkeyi komik hale düşürmesinin ne kadar döviz getireceği, enflasyonu ve bilimini yaratan bir ülkede siz bizim enflasyondan anlamazsınız demesi!...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?