USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ELİT KESİM HER DÖNEMDE YOLUNU BULUR 2

01-08-2022
  1. Burada dikkat. 15 Temmuz'da sokağa inenlerden kaç tanesi %10'luk gruptaydı? Ak Parti iktidarlarını 20 yıl boyunca omzunda taşıyan daha çok hangi gruplardı? Büyüme rakamları açıklandığında sokak neden tepkili?

Büyüme rakamı açıklandığında gerçek verileri rakamları üzerinde oynanmak sureti ile gerçek enflasyonu çarpıtarak sunulduğu için tepki alınmış olmaları neden ihtimallere dahil edilmiyor?

6.Kamu bankaları acilen asli vazifelerine odaklanmalıdır. Esnaf, sanatkâr, Kobi, çiftçi, öğrenci, işçi, memur gibi kesimlerin ihtiyaçları için kurulmuş olan Kamu Bankaları milli kaynakları millet lehine kullandırmalıdır. İnşaat sektörüne kaynak aktarımı minimize edilmelidir.

Satılarak özeleştirilen birçok kamu kuruluşu üretime yönelik yeniden yapılandırılma şartı konmadığı için birçoğu özelleştirilen fabrikaların içlerindeki malzemeler ile birlikte satıldı. Kuruma ait arsalar ise rant elde edilmek amacı ile elden çıkarıldı.

Elde edilen gelir istihdama yönelik yatırıma dönüştürülmedi. Üretimi azalan ürünler yabancı ülkelerden ithal edilerek ülkenin ihtiyaçları karşılanmaya çalışıldı. Yapılan köprü, yol, hastaneler dışında üretime yönelik yatırımların yapılmamasının yanlış olduğunu bugün daha iyi anlayabilmekteyiz. Akaryakıt fiyatlarının artması ile araçları olan vatandaşlar araçlarına binmek yerine toplu taşıma araçlarını kullanarak bütçelerini kontrol edebiliyorlar.

Azalan akaryakıt satışı zamların periyodik olarak pompalara yansıması ile sonuçlandı.

Akaryakıta gelen zam ve dolar kurunun yükselmesi sadece araç sahiplerini etkilemedi. Yazın ortasında düşmesi gereken meyve sebze fiyatları bugün 25 lira civarında satılmaktadır.

Ürünlerin üretim masrafları, üretildikten sonra nakliye masraflarının eklenmesiyle ürünlerdeki fiyat artışları yaşandı. Yaşanmayabilir miydi? Evet, uygun bir tarihte iktidar vekilleri ve muhalefet vekilleri bu konuda birlikte hareket ederek sorunların bu aşamaya gelmeden bunlar yaşanmayabilirdi. 

7.Betona gömülen paradan vatandaşa bir pay düşmüyor. %10'luk kesime verilen krediler %50'lik kesimin refahını artırmıyor.

Dar bir elit kesim servetine servet katıyor. Bu düzeni baştan aşağı değiştirmek zorundayız. Sokağı duymayan, sokağı görmeyen teknokrat akıl sorgulanmalıdır.

Bir dönem milletvekilliği yapan Külünk bunları biliyor da birden fazla dönemde milletvekili olanlar nasıl oluyor da bu gerçeği fark edememişler? Vekillerin vatandaşların oyları ile meclise gittiğini hatırlatacak bir şeyler olmalı.

Vekillerin bu gerçeği anlamaları halkla iç içe olmaları gerekir.  Ancak bunların ne olduğunu onlara anlatmak için halkla iç içe olmaları şartı vardır.

Seçim dönemlerinde seçim bölgelerine giderek seçmeni hatırlayanlar seçim bittikten sonra ceylan derili meclis koltuklarında oturarak çıkacak her yasaya onay vererek görevlerini yaptıklarına inanmaları düşündürücüdür.

8.2023 yolunda ilerlerken en kritik alan olan ekonomide kaynakların betona, holdinglere ve büyük şirketlere akıtılmasının önüne geçilmeli ve halkın refahına odaklanılmalıdır. Türkiye'nin büyüme sorunu yok diyerek bu işin içinden çıkılamaz.

Yollar, hava limanlarından, hastanelerden yolcu garantili, hasta garantili araç garantili anlaşma ile yap işlet devret modeliyle yapılan imaretlere verilen garantilerin dövize endeksi olması ülkenin bütçesinde ağır yük oluşturmaya başladı.

Köprülerde verilen garantide araç geçişi gerçekleşmediği zaman geçen araç sayısına eksik araç sayısı eklenmek sureti ile hak edişler verilmektedir. Bu ödemeler Türk lirası bazında olmayıp döviz bazında ödenerek yapıldığında ise yapılan yollar, köprüler, hava limanları normalde maliyetlerinin onlarca katı ödenerek ülkeye mal edilmektedirler.

İktidarın bunu haklı çıkaracak açıklaması ise "tek kuruş vermeden yapmadık" İnşa edilen her imaretin ülke bütçesinden ne kadar para çıktığı gerçeğini değiştirmez. Biz bedavaya yaptık tavrının takınması doğru mudur?

9.Odak noktası halkın sofrası ve geçimi olacak bir politikayı benimsemek ve geç olmadan acilen bunu duyurmak ve uygulamak mecburiyetindeyiz. Unutmayın elit kesimler her devirde yolunu bulur.

Elit kesim her denemde yolunu bulur.

Buna ideaya eklenecek tek kelime yoktur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?