USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ENGEL TANIMAYANLAR!

08-05-2022

Yarın dünya engelliler haftası başlıyor, tüm engellilerimizin haftasını kutlarken, bunlara engel olan sistemin ise dikkatini çekmek isterim.

Engelli olmak bir kader,  ama onların topluma katılım sağlamalarına engel olmak,  tamamen bir ihmal bir gaflet…

Bir çok engelliye fırsat ve imkan sağlandığında, toplumda engeli olmayanlardan daha fazla sorumluluklarını yerine getirdiklerine şahit oluyoruz…

Bu güne kadar el attıkları her alanda çok başarılı çalışmalar sergileyen engellilerimize sahip çıkmalı onların eğitim ve kişisel gelişmelerine katkı sağlamalıyız.

Fırsat verildiğinde spor alanında tüm dallarda başarılı bir ferdi ve takım oyunu sergilediklerine şahit olduğumuz engelliler, yeşil sahalarda engel tanımıyorlar…

Birçok engellinin yüzme ve kros dallarında başarılı çalışmalar sergileyerek madalya aldıklarına hepimiz şahidiz.

Birde kurum ve kuruluşlarda, sergiledikleri performansları ile tam bir profesyonel gibi çalışmaktalar, verilen işleri harfiyen yerine getirme, mesaiye riayet, görevlerinde titizlik…

Halkla ilişkilerde gayet nazik ve samimi, ikili ilişkilerde sosyal ve toplumsal kurallara bağlı olan bu kitlenin tek engelleri kafalardaki engellerdir.

Toplum olarak kafamızdan bu engelleri atmamız ve bu engellere karşı daha sağduyulu davranmamız gerekir.

Özellikle görme engellilerin bu alanda toplumda kişisel ihtiyaçlarını giderme ve bu ihtiyaçları için onların yaşam kalitesini, yükseltmek için, yollarına çıkan engelleri kaldırmamız gerekir.

Bir diğer engellilerimiz ise yürüme engeli olanlar, özellikle protez ve engelli aracı kullanan kişilerin bina ve diğer konutlara girişlerinde onların engelini kaldırmaya yardımcı olmamız gerekir.

Bunun en öncelikli sorumlusunun ise Belediye ve Çevre Şehircilik müdürlükleri olduklarını ifade etmek isterim.

Tüm bina ve tüm konutlarda engelli rampalarına dikkat etmek gerekir, özellikle kaldırım iniş ve çıkışları, bina ve asansör kapıları, birde görme engelliler için kaldırım taşları…

İnşaat ruhsatları verildiğinde, çevre düzenlemesi yapıldığında, imar çalışmalarında öncelikli olarak, projeler bu engelli ihtiyaçlarının zorunlu hale getirilmesi gerekir.

Geçenlerde bir engelli meslektaşımı ziyaret ederken, onun bu imar sorunundan dolayı yıllardır, mesleki toplantılara katılamadığı şikayetini alınca, ben kişisel olarak çok mahcup oldum.

Oysa bizim oda binası yapımı sırasında bir engelli rampası yapmamıza rağmen bunun meyil ve yükseklik ölçülerine dikkat etmememizden dolayı, engellilerin zorlandığının farkına varmamışım.

Birde işitme ve konuşma engelliler için insanlarımızın daha duyarlı ve daha hassas olmaları gerekmektedir, engellilere acımadan, onlara yardımcı olarak, engellerini ortadan kaldırabiliriz.

Etrafımıza bakalım ve dünyada her organı tam çalışan tek kişi olmadığımızı bilelim, şükrederken, yanı başımızda, bu organların bir kısmı çalışmayanların engellerini ortadan kaldırmaya çalışalım, bu bizim insani bir sorumluluğumuzdur.

Unutmayalım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?