USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ESNAFLA PSİKOLOJİK SAVAŞ!...

28-02-2021

Yüz gün oldu esnafın kepenk kapatması ve işsizlerin sokaklarda sahipsiz ve kimsesiz aç açık dolaşmasına…

Son iki hafta içinde, peş peşe yapılan açıklamalar ve kamuoyunun beklentileri doğrultusunda, esnafın 1 Mart Pazartesi günü kepenk açması gündeme gelmişti.

Hatta esnaf sosyal medya üzerinden her ne olursa olsun, 1 Mart günü kepenk çama eylemi ile bu yasağı kıracaklarını açıklamışlardı!

Bunun üzerine saraydan yapılan açıklamaya göre 1 Mart tan itibaren, dört kategoriye ayrılan illerin risk haritasına göre, esnafın ve okulların açılma kararı o illerin valiliklerine bırakılmıştı. 

Batman olarak en alt seviyede seyreden vaka sayısı ve coronaya bağlı ölüm sayısı nedeniyle, esnafın gözü Batman valiliğinin il hıfzıssıhha kurulunu toplamasına çevirmişti.

Hafta sonuna kadar basından bu toplantının yapılıp yapılmadığını sorgulayan esnaf, bir yandan da kafeler, lokantalar, çay ocakları ve pastaneler, açılış için temizliklerini yaparak, bakımlarını tamamlayarak, açılış için beklemekteydiler!

Ancak saraydan ve reisten mesaj alamayan valiler, açılış ve program yerine yine esnafı hayal kırıklığına uğratan, açıklamalar yaparak onları umutsuzluğa düşürdüler.

Batman valiliği adeta esnafla psikolojik savaş yaparcasına hafta sonun da yaptı yazılı açıklamayı, yerel basınla bile paylaşma gereği duymadan, valilik sitesine koymayı tercih etti.

Cumartesi günü hiçbir gazetenin yayın yapmadığı bir günde yapılan yazılı açıklama şöyle oldu:

“Koronavirüs Tedbirleri Hakkında Basın Duyurusu-27.02.2021

27.02.2021

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında 1 Mart sonrasında yeni bir sürece girileceği ve bu süreçte salgının seyrinin il bazlı takibinin yapılarak uygulanacak tedbirlerin de buna göre belirleneceği kamuoyunun malumudur. 
Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunca belirlenen kriterlere göre yapılan değerlendirme çerçevesinde 4 ayrı risk grubu (düşük, orta, yüksek, çok yüksek) tespit edilerek bu risk gruplarına göre uygulanacak tedbir seviyelerinin Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde kararlaştırılabileceği değerlendirilmektedir. 
İçişleri Bakanlığımızın 26 Şubat tarihli Genelgesiyle 1 Mart günü Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığında toplanacak Kabine’de yeni kararlar alınıncaya kadar mevcut tedbirlerin uygulanmaya devam edilmesi gerektiği bildirilmişti. 
Kabine Toplantısında eğitim ve öğretime yönelik düzenlemeler de 4 ayrı risk seviyesine göre belirlenecek olup bu nedenle 1 Mart 2021 Pazartesi günü mevcut uygulamaya (15 Şubat’tan bu yana uygulanan; birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan tüm ilkokullarda, köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki resmi ve özel ilkokullar, ortaokullar ve imam hatip ortaokullarının bütün seviyelerinde ve tüm bağımsız resmi anaokulu ve özel eğitim anaokulları ile özel okul öncesi eğitim kurumlarında haftada 5 gün yüz yüze eğitim yapılması, 22 Ocak’tan beri uygulanan; 8 ve 12. Sınıf öğrencileri ile mezunlar için isteğe bağlı açılan destekleme ve yetiştirme kurslarının yüz yüze sürdürülmesi) devam edilecek ve alınan kararlar çerçevesinde yeni uygulamaya 2 Mart 2021 Salı günü itibariyle başlanabilecektir.
1 Mart 2021 Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar çerçevesinde her ilimizde içerisinde bulunulduğu ilan edilen risk grubu seviyesine dair belirlenen kurallara göre Hıfzıssıhha Kurullarımızca gerekli adımlar atılacaktır.” 

Yani vali bey şöyle demek istiyor; her ne kadar bizlere yetki verilmiş olsa da son dakika da bir hata yapmamak adına işi yine sarayın takdirine bırakarak, 1 Marttan sonra ne yapacağımızı ikinci bir emre kadar iyice anladıktan sonra toplanacağız ve açılış programını yayınlayacağız.

İşte kanun ve yasa devleti olmaktan ve güçler ayrılığı ilkelerinden ayrılmanın verdiği psikolojik sıkıntılar!

Çarşı Pazarı bilmeyen ve onların arasında yaşamayan, saraya kapanan bir anlayışın, bu kararı bu şekilde vermesi normal, ne kurullar kaldı, ne valiler, ne ilkeler kaldı, ne vicdan!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?