USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

FAİZİN DÜŞMESİ, EMLAKÇILARA YARADI…

15-09-2019

Uzun süreden beri durgun geçen konut, alım ve satımı geçen hafta sonu merkez bankasının faiz indirimi ile beraber harekete geçti.
Normalde faiz indiriminin döviz ve konutta fiyat artışına neden olması beklenirken, her iki alanda da bunun tam tersi görüldü, hem konut fiyatları, hem de döviz de piyasalar aşağı doğru indi.
Özellikle Cuma günü devlet bankalarının konut kredi faizlerini, düşürmesi ile ihtiyaç sahiplerinin bankalar yöneldiği ve konut kredisi için başvuruda bulundukları görüldü.
Ancak gerek devlet bankalarının ve gerekse özel bankaların, kredi şartlarının ağırlaştırması nedeniyle bu hareketlilik, yatırıma dönüşmedi.
Bu konu ile ilgili yapılan açıklamalarda ise:  “Faiz indirimi kararları, konut kredilerinde gevşemeyi beraberinde getirdi. Hafta sonu, projelerin satış ofislerini dolduran tüketiciler, kamu bankalarının yüzde 0.99, özel bankaların ise yüzde 1.17 faiz imkanından faydalanıyor.
Merkez Bankası’nın perşembe günü aldığı faiz indirimi kararı ve piyasadaki olumlu gelişmeler, hızla bankaların konut kredisi faiz oranlarına yansımaya başladı. Yaklaşık 1 ay önce özel bankalarda en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 1.36 seviyesinde iken, geçen hafta TEB’in yüzde 1.20’ye, önceki gün ise İş Bankası’nın yüzde 1.17’ye çektikleri konut kredisi faiz oranı yeni bir hareket başlattı. Bu kapsamda 1 Ağustos’ta kamu bankaları tarafından 500 bin liraya kadar olan kredilerde yüzde 0.99 çekilen faiz oranlarının oluşturduğu olumlu gelişmeler de devam ediyor.
Hafta sonu boyunca tüketicilerin satış ofislerini doldurmaya devam ettiğini, bir taraftan kamu bankalarının, diğer taraftan ise özel bankaların yüzde 1.17’ye kadar inen imkanlarından faydalanabildiğini belirten İnşaatçılar, bu düşüş trendinin devam etmesini beklediklerini dile getirdi. , “Geçen aydan bu yana devam eden hareket önemli bir ekonomik etkiye dönüştü. Faiz düşüşlerinin de bu döneme gelmesiyle birlikte tüketicinin talebi satışlara yansıyor. Biz de şirketler olarak, bankalarla aradaki farkı kapatarak daha bile düşük faiz imkanları oluşturuyoruz” dedi. 
Düşen konut kredisi faizleri ardından kredi çekmek isteyen tüketiciler, bankaların sıkı politikasıyla karşılaştıklarını belirtirken, kredi verecek bankanın çok daha seçici davrandığını belirtiyor. Konuyla ilgili bankalara ‘daha makul bir bakış açısı’ öneren yetkililer “Bankaların kriterlerinde daha sert bir duruş olduğunu biz de duyuyoruz. Ancak bankalar şunu unutmamalı ki, son bir yıldır önemli bir finansal darlık yaşandığı için birçok insan, borcuna çok sadık olanlar da dahil, borçlarında çeşitli sorunlar yaşadı ve kayıtlara girdi. Bankaların bunu mutlaka göz önünde bulundurması ve bakış açılarını, kriterlerini bir miktar gevşetmeleri faydalı olur” dedi. “
Merkez bankasının faiz indirimi ve bankaların buna göre pozisyon almaları, konuta olan talebi canlandıracağı tahmin ediliyor.
Batman özelinde ise inşaat sektörünün canlandırılması için ek bazı tedbirlere ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor.
Özellikle Hava manya nın uygulandığı ilimizde, konut yatırımlarının cazibesini kaybettiği, imar sorunlarının çözülmemesi nedeniyle, ruhsat alma konusunda sıkıntıların yaşandığı, bu yüzden talebe yetişmenin imkansız olduğu ilimizde kiraların, aşırı derece de yükseldiğine şahit oluyoruz.
Bu faiz indirimi şartlarından yeterince yararlanamayan, Batmanlı konut ihtiyacı sahipleri, fiyatların düşmesi ve ekonominin canlanmasını beklemektedirler… 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?