USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

FELAKET Mİ? ASLA!

17-11-2019

Biz yazılarımızda, sosyal ve ekonomik alanda, ele aldığımız konularda asla felaket tellallığı yapmayı düşünmüyor ve özellikle iyi yönleri görmek isteriz…
İyi, güzel, uygun ve yapılması gerekenin yapıldığı ortamlarda, her zaman takdir ve taltiften yanayız, ancak bir gazeteci yazar olarak, olumsuzlukların üzerine gitmek birinci görevimiz…
Bakın ortama ve görün gözlerinizle gördüğünüz her iş ve işlemi, varın siz değerlendirin, ekonomik yönden işler yolunda gidiyor mu?
Bunun dışında açlık ve yoksulluğun dışında, sosyal ve siyasal, yaşam ve kültür açısından, sanat ve bilim açısından, hatta spor ve eğlence açısından…
Size dün itibari ile bazı ekonomik sosyal ve siyasal haberlerle ilgili birkaç örnek vererek, bu yaşamın ne kadar gelecek vaad ettiğini takdirlerinize bırakıyorum.
“Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredilen şirketlerin mali performanslarındaki başarısızlık dikkat çekiyor. TVF bünyesindeki Çaykur, Botaş, TCDD ve Kayseri Şeker zarar ederken, THY, Halkbank, Ziraat Bankası, Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve PTT’nin kârlarında ciddi düşüşler kaydedildi. Fon bünyesindeki şirketlerin borçlarındaki büyük artışlar da dikkat çekiyor.”
“FETÖ’nün 15 Temmuz darbe  girişiminin ardından örgüt üyesi oldukları ayrıca finansal destek sağladıkları öne sürülen ve haklarında soruşturma başlatılan bazı işadamları hakkında takipsizlik kararlarındaki artış son günlerde dikkat çekici boyutlara ulaştı. Ayrıca hakkında iddianame düzenlenen ve tutuklanan işadamlarının birçoğu tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilirken, bazıları ise hiç tutuklanmadı.”
“Üniversite hastaneleri 14 yıldır güncellenmeyen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) nedeniyle hızla borçlanmaya devam ediyor. Ankara Üniversitesi hastanelerinin başhekimleri Prof. Dr. Ayşe Adile Küçükdeveci ve Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, üniversite hastanelerinin ekonomik durumuna dikkat çekerek “Geldiğimiz noktada hizmeti çok zorlayarak götürüyoruz. Bu şekilde gidersek önümüz karanlık” dedi.”
“İzmir Ödemiş’te 1970’ten beri faaliyet gösteren Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, hem yıllık 10 milyon civarında meyve fidanı üretimiyle Türkiye’deki meyve ağaçlarının yüzde 35’ini tek başına üretiyor hem de zeytinyağı ve süt üretimiyle dikkat çekiyor. Ancak, artan maliyetler altında ezilerek üretim yapan ülke genelindeki tüm çiftçiler gibi, bu kooperatifin üyeleri de üretimlerini güçlükle sürdürmeye çalışıyor.”
“Ergenekon kumpası sürecinde FETÖ’nün talimatıyla kalp rahatsızlığına karşın Prof. Dr. Mehmet Haberal’a “cezaevinde kalabilir” rapor hazırlayan isimler arasında yer alan ve MİT tarafından Kosova’da düzenlenen operasyonda yakalan dönemin 6. Adli Tıp İhtisas Kurulu Raportörü Doç. Dr. Osman Karakaya’ya örgüt üyeliği suçundan 7,5 yıl hapis cezası verilmesi tepki çekti.
Hazırlanan iddianamede Karakaya’nın, örgütte sorumlu düzeyde faaliyet yürüttüğü ve Ergenekon davası sürecinde, örgütün talimatıyla usulsüz sağlık raporu hazırladığı aktarıldı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Karakaya, 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı, casusluk suçundan beraat etti.” 
Gördüğümüz gibi ekonomik faaliyetler ve göstergeler geleceğimizi karartan kararların ağır faturasının sağlıktan, hukuka kadar her alanda bizleri derinden etkilemektedir.
İşte ekonomik kararların yanlışlığının en son verilen sonucunda elde edilen siyasi fatura…
“İstanbul'da SGK' nin toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Seçim kaybetsek de bu işte yokum" diyerek EYT'lilere kapıyı kapattı. Emekli maaşlarının insani düzeyde olduğunu savunan Erdoğan, şehir hastaneleri ile ilgili de 'zarar' itirafında bulundu. Erdoğan, "Halkıma hizmette zarar ediyorsak edelim" ifadesini kullandı.”
Bu ekonomik tablo hiçbir alanda popülizm yapacak imkan bırakmamaktadır, bu yüzden iktidar seçimi kaybetmeyi göze almakta ve Erken Emeklilik için hiçbir adım atamaktadır.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?