USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

FİYAT ETİKETLERİ VE FİYAT DÜŞÜŞLERİ…

28-12-2021

Batman’da birçok kişi market, fırın, kasap ve manavlarda fiyat etiketlerini dünden beri izliyor ve takip ediyor, maalesef daha bir etiketin düşüş yönünden değiştiğine şahit olmadılar!

Bu güne kadar tarihte görülmemiş bir olaya belki şahitlik ederiz diye, iktidarın ısrarlı düşecek dedikleri fiyatlara bizde şahit olmak isteriz.

Mademki düşürülecekti neden yükseltildi, mademki bu imkan vardı bu curcunaya bu kafa karışıklığına ne gerek vardı?

Bizim vatandaş olarak anlamadığımız devletin halkı ile bu şekilde şaka yapmasının devlet yararına nasıl bir faydası olabilir?

Son zamanlarda, Nohut, Mercimek, Et, Buğday, hatta samanın bile ithal edildiğine şahit oluyoruz, bu maddelerin tamamı şayet ithal ediliyorsa ve bunlar ham madde olarak, dolar üzerinden alınmış ise ve yüksek kurdan alınmış ise, bunun fiyatını market, fırın ve kasap nasıl indirsin?

Yerli üretici tamamen üretmeyi bırakmış ve bu işten istediği karı elde edemiyorsa, dışarıdan ithal edilerek ikame ediliyorsa, bu temel gıda maddelerinde ister istemez dış mihrakların oyuna karışması gerekir!

Dış mihraklar dediğimiz elin gavuru ise kendisine yetmeyen bu temel gıda maddelerini neden bize ucuzlatarak satsın?

Hem bizde dolar 18 TL’ye çıkarken bize sattığı malları, bizde dolar kuru düştü diye üstünü iade eder mi, bunun farkını verir mi?

Demek ki biz bu maddeleri zamanında zamlı ve pahalı olarak aldık, raflara yerleştirmek üzere hazırladık, biraz da imalat ve bayi karı ile market karını ekledik, satışa sunduk! 

Sunduk sunmasına amma devlet ve hazinesi doları düşürdü tabi raflara mal yerleştikten sonra, bu raftaki markete gelip sen bu fiyatı indir demesi ne kadar adil olur?

Market ise sırf devletine karşı saygılı halka karşı ise sempatik olmak için ancak birkaç kalemden birkaç raftan, birkaç kuruş göstermelik olarak indirebilir, ya sonrası?

İşte gördüğünüz gibi, taşınma suyla değirmen dönmez, başkasının malı ile hovardalık yapılmaz, zavallı marketin baskısı ile bu enflasyon inmez…

Gelelim esas zamları ve enflasyonu indirecek ana maddelere, en önemlisi ise enerji giderlerine, hiçbir zabıta ve polis hiçbir zaman bir benzinliğin pompasına ceza kesmek üzere denetim yaptığına şahit olmadık!

Nedeni ise bu pompa fiyatlarını EPDK belirlemekte ve bu da devlet tarafından belirlenmektedir, bu enerji kaynaklarının temelini teşkil eden akaryakıt fiyatları ise maalesef bir türlü düşürülemiyor!

Kimsenin bu sektörden hesap sorduğu yok, nedeni ise devlet buradan yüzde yetmiş oranında vergi alıyor ve en büyük zammı devlet yapıyor.

Öncelikle Elektrik, Doğal gaz, Buğday, Akaryakıt fiyatlarının önemli oranda düşmesi gerekir ki, bu imalata ve sonra raflara yansıtılsın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?