USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GAZETECİLİK VE ÖNEMİ…

08-01-2023

Gazetecilik, çok önemli olduğu için çok ta tehlikeli olduğunu burada vurgulamak isterim, Halkın özgür haber alma mesleği olan gazetecilik, kötü ve zararlı ellere geçtiği zaman çok zararlı bir silah olabilir!

Gazetecilik tarihi ve çıkış noktasına bakacak olursak, belli güçlere karşı halkın kendini savunma mekanizması ve olanı bitenleri tarafsız olarak sunma mesleği…

“Son yıllarda haber kuruluşlarına yöneltilen eleştirilere ve bu kuruluşların karşılaştıkları birçok zorluğa rağmen gazetecilik önemlidir. Schudson; gazetecilik önemlidir, çünkü her gün içinde yaşadıkları karmaşık ve değişen dünyada insanların yönlerini bulmalarını sağlar, diyor. Gazetecilik önemlidir, çünkü mevcut kamusal sorunlara olgu-merkezli, kanıtlara dayanan bir yaklaşım tarzı önerir. Önemlidir; çünkü güç sahiplerini, özellikle de hükümettekileri düzenli olarak takip eder ve bu kişileri, sorumlusu oldukları tatsız gerçeklerle ilgili yanıt vermeye zorlayabilir. Gazetecilerin yaptığı iş sayesinde yolsuzluk önlenir, akılcı olmayan girişimler durdurulur, kamusal tehlikelerin önüne geçilir.”

Gazetecilik mesleğinin gerçekten önemi nin devamını sağlamak istiyorsak, gazetecilik mesleğinin hakim iktidarlar ve güç odaklarının ellerine geçmesine engel olmalıyız.

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de çok sıkıntısını çektiğimiz hür basın ihtiyacı bir türlü karşılanamıyor.

Hür basına duyulan ihtiyaç özellikle böyle günlerde, yani basın ve medya kuruluşlarının bir güç tarafından kontrol altına alınması ile çok tehlikeli bir hal alması…

Bu gün havuz medyası, veya iktidarın kontrolündeki medya gibi lafların duyduğumuz ve telaffuz ettiğimiz bir ortamda, maalesef gazetecilik ve medya kuruluşlarına güven kalmamış oluyor.

Medyanın ve gazeteciliğin hakim güçlerin ellerinden mutlaka çıkarılması, hür ve özgür bir basın için bu basın kuruluşlarının güvenlik ve ekonomik yönden güvencelerin toplum tarafından sağlanması şarttır.

Biz ne kadar çabalarsak çabalayalım, kendini güvende his etmeyen gazeteci ve maddi olarak, avuç açmak zorunda kalan gazeteci, belli güç odaklarına teslim olmak zorundadır.

Tepesinde sürekli sallanan bir terör örgütü üyeliği tehlikesi olan bir gazetecinin özgür haber yapma imkanı olmadığı gibi, özellikle günümüz şartlarında belli bir maddi imkana sahip olmayan gazetecilerinde, halk gazeteciliği yapmaları mümkün değil.

İktidarın eline düşen gazetecilerin ve medya kuruluşlarının iktidarın hiçbir yanlış ve kusurunu göremeyeceği gibi, onun yani iktidarın isteği doğrultusunda haber yapmak zorunda kalacağı, hatta halkın göz göre göre işaret ettiği gerçekleri bile manipüle ederek kamuoyuna sunacağı bir gerçek.

Bu arada muhalefetin de kendi çevresinde oluşturduğu ve beslediği muhalif gazetecilik ve basın kuruluşları da aynı şekilde muhalefetin lehine manipülasyona açık olduklarını iddia edebiliriz, hatta bu gerçekler günümüzde mevcut.

Biz halk olarak halk gazeteciliğinin yeniden canlanması ve yaşatılmasını istiyorsak, haberleri doğru, gerçek ve cesurca öğrenmek, haberlerin manipüle edilmesini istemiyorsak, gazetecilerimizi ve gazetelerimiz korumak ve onlara destek olmak zorundayız.

Aksi halde algı operasyonlarının gazeteciler ve medya özerinden tüm şiddeti ile yapıldığı bu günlerde çok yanlış yollara ve yönlere savrularak, hayatı kararları yanlış vermek zorunda kalabiliriz.

Yarın 10 Ocak Dünya Gazeteciler Günü, bu vesile ile tüm gazetecilerin gününü kutlar, özgür ve tarafsız gazetecilik özlemi ile hepsini selamlarım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?