USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GELECEK VE GENÇLİK 1

29-05-2022

Merkez Bankası’ndan firmalara döviz satın uyarısı.

Merkez bankasının firmalardan döviz satmasını talep ettiği öğrenildi.

Döviz satışı ricası için aranan firma TCMB’den gelen telefonun ardından 100,000 dolarlık döviz satışı gerçekleştirdiğini açıkladı.

Ülkenin para biriminin döviz ve altına karşı değer kaybetmesi devam ederken yetkililer neden döviz ve altının satılmasını öneriyorlar.

Döviz ve kur korumalı mevduatlara olur diyen iktidarın döviz ve altın fiyatlarının yükselmesi durumunda mevduatlara para yatıranlar daha karlı olmaktadır.

Buna rağmen aşağı yönde seyretmeyen döviz fiyatlarının yükselmemesi için merkez bankasının doları düşük fiyatta satması döviz fiyatlarını düşürememektedir.

Vatandaşların birikimleri varsa bunu üretime yönelik yatırımlara dönüştürmeleri için öncelikle ülkedeki ekonomik göstergelerinin güvenilir ölçülerde olması gerekir.  

Dış borçlanmalar ve içeride döviz kuruna endeksi ihaleler vererek köprü ve tünelden geçme, hasta sayısı garantili anlaşmalar.

Ülke ekonomisine yüklü külfet oluşturmaya devam ediyor.

Yol, köprü, Hastane ve hava alanlarının yapımı için yüklenici firmaya ödeme yapmadan ihale edildi.  Anlaşma binalar, paralı yollar, köprüler, hastanelerin yapımı tamamlandıktan sonra üstlenici firmalara ödemelerin nasıl yapıldığıdır.

Firmaların tümü benzeri anlaşmalara imza attılar. Buna göre firmaların hak edişleri döviz bazında ödenecekti. Yapıların yolcu, hasta, araç geçiş sayıları kotalar ile belirlenmişti.

Kota miktarını dolduran hiçbir yapı ülke ekonomisine katkı sunmadı. Aksine doldurulamayan kotalar neden ile eksik kalan miktar için döviz bazında ödemeler yapıldı.

Eksik miktar hazineden ödenmektedir.

Tümünün ödemeleri de yirmi yılın üzerinde geri ödeme vaadiyle son bulacaktı. Ödemelerin Türk lirası yerine döviz bazında ödenmesi yapılan yapıların maliyetinin özerinde mal olması ile sonuçlanmaktaydı.

Ülkedeki enflasyon dövizdeki artış vatandaşa yük getirirken müteahhitlerin daha fazla kazanmasına neden oluyordu.

Yapılar için kuruş ödemeden yapılan her çalışma için üstlenici firmalara ödenen miktarlar ile benzeri yapıların onlarcası yapılabilirdi.

Yapıları inşa eden müteahhitler hak edişlerinin çok üzerinde kazanırken yapılan ödemelerin vatandaşların devlete ödedikleri vergiler ile yapıldı ve devam edecek. Geri ödeme süresi en az 20 yıl daha devam edecek.

Dar gelirli ve sabit gelirli ekonomik sorunlar nedeni ile her gün meddi sıkıntı yaşarken belirli yapımcı firmalar zenginleşmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?