USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GÖSTERGELER HİÇ İYİ GÖSTERMİYOR…

12-06-2019

Ekonomi alanında iktidarın öngörüleri ve tahminleri ile ekonomi uzmanları ve kuruluşlar ile piyasada yaşayan vatandaşın öngörüleri uyuşmuyor…
Örneğin maliye bakanı ikinci yarıda enflasyonun iki haneye ineceğini, ekonomi göstergelerin olumlu olduğunu, tehlikenin atlatıldığını, durgunluktan çıkıldığını…
Ama bizler yani bu ekonomiyi yaşayanlar ve yükünü çekenlerin fiili durum ve gelecek ile ilgili öngörüleri tam tersi olmasına rağmen, kredi kuruluşları ve TUİK verileri kötü tabloyu gösteriyor…
Evet enflasyon iki haneli rakamlara inebilir, ama bu rakam piyasanın düzeldiğine değil, paranın çekilme oranına göre, yani vatandaşın alım gücünün düşmesinden… 
Bakın son günlerde seçim beklentisi ile herkes İstanbul belediye seçimlerine endeksli olarak, bir ekonomik kriz beklentisi içinde…
Kimse yatırım yapmıyor, harcama yapmıyor, temel ihtiyaçlar dışında hiçbir ihtiyaç alınmıyor, şimdiden enflasyon düştü diyebiliriz, harcanacak para olmayınca, mal elde kalınca değeri nasıl artsın ki…
İşte son olarak borsa nın hali ve kredi derecelendirme kuruluşlarının raporları…
“Borsa İstanbul'da portföyü olan yabancı yatırımcılar arasında yılın ilk beş ayında Katar hareketliliği dikkat çekti. Bu sürede Katarlıların payı yüzde 31 azaldı. Türkiye'den çıkartılan para miktarı 4,6 milyar liraya ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu yıl en çok kaybettiren yatırım aracı borsa olurken, yabancı yatırımcıların çıkışları da devam ediyor.
Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) verilerine göre Borsa İstanbul’da portföyü olan yabancı yatırımcılar arasında ilk 5 ayda Katarlı yatırımcıların hareketleri öne çıktı. Dünya’dan Jülide Yiğittürk Gürdamar’ın haberine göre sayısı 4 ve 6 olarak değişen Katarlı yatırımcıların bu süreçte yaklaşık 4.6 milyar liralık çıkış yaptığı görüldü.”
Kredi derecelendirme kuruluşu gelecek için kötü tahminlerde bulunuyor.
“Fitch’e göre, ABD’nin S-400 yaptırımlarının etkisi ılımlı kalsa da yatırımcı algısına etkisi büyük olur
Kredi derecelendirme kuruluşuna göre, Türkiye bu yıl yüzde 1.1 daralacak. Türk bankacılık sektöründe sorunlu kredi oranlarında kötüleşme olacak. Bankalar, yüksek Türk Lirası faiz ortamına karşı oldukça hassas.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzelerini teslim alması halinde ABD’nin “açıkça” Türkiye’ye yasaları doğrultusunda yaptırım uygulama ihtimali olduğunu; yaptırımların doğrudan etkisi hafif kalsa da, Türkiye’ye yönelik yatırımcı algısına büyük etkisi olabileceğini vurguladı. 
Fitch gelişmekte olan Avrupa ülkeleri biriminin başında bulunan Paul Gamble, düzenlenen telekonferansta, mayıs ayında açıkladıkları Türkiye ekonomisi için bu yıl yüzde 1.1 olan daralma tahminini değiştirmediklerini ifade ederken, ikinci çeyrekte ekonominin bir öncekine kıyasla daralmasını öngördüklerini söyledi. 
- Avrupa’nın içinde bulunduğu ekonomik durum Türkiye’nin ihracatındaki cansız büyümenin nedenlerinden biri.
- Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervleri kura müdahale için kullanılırsa endişe yaratır. TCMB rezervlerdeki değişimi gecikmeli açıklıyor. 
- Kamu bankalarına bu yıl yapılan sermaye enjeksiyonu, devletin kamu bankalarına destek iradesinin yüksek olduğuna işaret ediyor. 
- Devletin kamu bankalarını desteklemeye yatkınlığı kamu bankalarında not indirimi ihtimalini azaltıyor. 
- 23 Haziran İstanbul seçimi sonrasında uzun bir seçimsiz döneme girilecek. Seçimden sonra hükümetin ekonomik programının uygulamaya konmasını izleyeceğiz. 
- Türk hükümetinin reform ajandasına anlamlı ilerleme konusunda ihtiyatlı olmaya devam ediyoruz. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?