USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HAC, BAYRAM VE KURBAN…

12-07-2020

Hac mevsiminin yaklaşması ve kurban bayramına yakın bir sürenin kalması ile birlikte, yardım dernek ve vakıfları reklamlara başladılar…

Herkes pastadan ne kadar koparabilse ve her dernek kasasını ne kadar dolduracağının hesabını yapsa o kadar başarılı sayılır!

Özellikle iktidara yakın dernek, cemaat ve vakıflar, işin tam bir ticari boyutuna yönelerek, eski cemaat yardım ve bağış geleneğini sürdürmektedirler!

Radyo ve televizyon anonslarına bakacak olursanız, “yardım zamanı, kurbanlarınızı falan nolu hesap numarasına göndereceğimiz 600 TL’lik bağış ile biz keselim”

Bu anonsları yıllar önce duyanlar bunun nereden geldiğini bilirler, ben bu cemaat ve yapılanmaların devamı olan, kuruluşlara itibar edilmemesi taraftarıyım…

Özellikle son birkaç ay içinde Pandemi nedeniyle, ibadetlerin askıya alındığı bir dönemde bu kurban olayına hiçbir engelin getirilmemiş olmasına şaşırıyorum!

Bazı taraftarların çıkarına olduğu için,  dokunulmayan bu alana,  özellikle sağlık bakanı KOCA el koyması gerekmez miydi?

KOCA her nedense bu halkın kocası olarak halkın yararına olan konularda sessiz kalmakta ve işi sarayın takdirine bırakmaktadır!

Neyse, Kurbanın adak merkezi olan HAC ibadeti ve Hazreti İbrahim ile İsmail in mekanı ziyarete kapatıldığı, hatta camilerde ibadetin yasaklandığı bir dönemde…
Bazıları tüm hızıyla Kurban ibadetine yönelmekte ve bu isim altında yardım ve bağış kampanyalarına hız vermektedir…

Özellikle diyanet işleri başkanlığının bu şartlarda kurban kesimi olmayan bir ortamda, para yardım ve bağışlarının, kurban ibadeti yerine geçemeyeceğini halka açıklaması gerekir…

Kurban kesimi ile ilgili ayet ve hadisler ışığında, halkın yeniden bilinçlendirilmesi, bu konuda İslami hassasiyetlerin vurgulanması şart.

Aksi halde bu Kurban bayramı arafesinde yine istenmeyen birçok kişi bu ibadeti istismar ederek bütçesini haksız yere doldurmuş olacaktır.

Bence Kurban ibadeti her zaman ve her yerde yapılacağı gibi, bunun mutlaka kurbanlık bir hayvanın kurban edilmesi ile gerçekleşir…

Bu konudaki ayet ve hadisleri sizlerle paylaşmak isterim.

“Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436). “

“Kurban, Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadettir. Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de deliller mevcuttur. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir (Sâffât, 37/107).
Kurbanın meşruiyetine işaret eden başka âyetler de vardır: “Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac, 22/28), “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac, 22/34), “Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hac, 22/36-37)”

Ayetlerden anlaşıldığı kadarıyla, bu ibadet için vekil veya aracıya gerek olmadan, sadece Allah rızası için bizzat yapılacak bir badet.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?