USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

“HAVA NASIL OLURSA OLSUN, SİZİN HAVANIZ İYİ OLSUN...”

24-03-2019

Dünya meteoroloji gününde, insanın aklına gelen ilk şey hava ve hava durumu, Meteorolojik hava hareketlerini tahmin etmek ilk çağlardan beri insanoğlunun ilgisini çekmiştir.
En basitinden ele alacak olursak, insanlar dışarı çıkmadan önce hava durumuna göre giyecekleri elbiseleri tahmin ederler ve ona göre giyinirler.
Seyahate çıkmadan önce gidilecek yerin hava tahminine göre valiz hazırlanır ve tatil ihtiyaçları buna göre temin edilerek valize konulur…
Tarım ile ilgilenen kitle ise özellikle tamamen hava hareketlerine göre yapılan bir faaliyet olduğu için hava tahminlerine çok önem verirler…
Örneğin sabah çift sürmeye çıkmak için hazırlığını yapan çiftçi, hava durumunu merak edere ve ona göre hesabını yaparak, hazırlığını yapar…
Bizler sanayi çağında bile son teknolojik gelişmelerde bile hava tahmin raporlarına ihtiyaç duymaktayız, üreteceğimiz otomotiv den tutun üreteceğimiz mevsimsel giysilere kadar meteorolojik tahminlere ihtiyaç duymaktayız…
Sanayi deki gelişmelerle birlikte, hava tahmin raporlarında gelişmiş ve bu alanda neredeyse altı aylık tahmini raporlar ve hatta yıllarca sonrası hava tahminleri verilmektedir.
Bu gelişmeler hayatımızı kolaylaştırmakta ve hatta hayatımızı kurtaracak düzeyde olumlu gelişmeler olarak bilinmektedir…
Mesela bir fırtına ve bir kasırganın,  günler öncesinden tahmin edilmesi ile önceden alınacak tedbirler ve önlemler ile büyük can ve mal kayıpları önlenmektedir.
Mesela bir başka örnekle gelecek yaz aylarının sıcak veya serin geçmesini tahmin eden meteoroloji, bizim klima veya diğer soğutuculara yönelme eğilimimizi belirlemektedir.
Bir başka yönü ile kış aylarının şiddetli veya normal geçeceğini tahmin eden hava raporlarına göre kışlık yakıt ihtiyacı için önceden öngörüldüğü kadar bütçe hazırlama imkanı doğmaktadır.
Bu bilim dalı: “ Meteoroloji, atmosferde meydana gelen hava olaylarının oluşumunu, gelişimini ve değişimini nedenleri ile inceleyen ve bu hava olaylarının canlılar ve dünya açısından doğuracağı sonuçları araştıran bir bilim dalıdır. Dünyada Meteoroloji biliminin tarihçesi oldukça eskiye dayanır.”
Bu bilim dalı son zamanlarda çok büyük gelişmeler kat ederek, atmosferdeki tüm hava hareketlerini anında ve doğru olarak hesaplamasını başarmıştır.
“Özellikle son yüz yılda gerçekleşen uydu ve bilgisayar teknolojilerindeki hızlı gelişmeye bağlı olarak atmosferin bütün özellikleri keşfedilmiş, hemen hemen bilinmeyen bir özelliği kalmamıştır. Bundan sonra bilim adamlarının üzerinde çalışacağı konular ayrıntılar ve daha iyisini hesaplamak ve keşfetmek olacaktır.”
Bu bilim dalı sayesinde havada uçan kuşun ve hava seferleri yapan uçakların çok büyük riskleri kolayca atlatarak, bizlerin uzayda seyahat etmemizi kolaylaştırmaktadır.
Uyduların sayesinde, bilgisayar çağında her gün yeni gelişmeler ile tamamen kontrol altına alınan hava hareketleri, bir tahminden çok, kesin sonuçlarla en güvenilir bilim dalı haline gelmiştir.
Hayatımızın vazgeçilmez bir ihtiyacı haline gelen hava tahmini raporları, her gün cep telefonlarımızda haber alarmı olarak ve bilgisayarlarımızda, masa üstünde gözlemlediğimiz bir konu olmuştur. 
Eski çağlarda bir hava tahmin raporu için romatizması olan komşudan hava tahminin alan kadınların zor şartlarından bugün ki teknolojiye ulaşmak bizim için çok önemli bir gelişmedir sanırım…
Bizim kuşak insanları çok ilkel tahmin raporlarından bugün ki modern ve son teknolojik raporlara ulaşmanın şaşkınlığı içindedir…
Bu kadar önemli bir bilim dalında çalışan tüm uzman ve bilim adamları ve personelin, meteoroloji gününü kutlar, başarılar dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?