USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HAYIRLI CUMALAR HANGİ DİNDEN?...

11-04-2023

İslam Dini tüm ilahi dinlerin en sonuncusu olduğu için tüm dinlerden, onların gelenekleri ve emirlerinden bir veya iki geleneği almıştır.

Örneğin Kurban kesme, İbrahim peygamber ve diğer tüm dinlerde olan bu adak adama geleneği İslam tarafından da kabul edilerek, uygulanmaya devam edilmiştir.

Bir başka örnek Erkeklerin sünnet olma geleneği, bu da Yahudi geleneği olmasına rağmen Müslümanlarda bunu kabul ederek, uygulamayı sürdürmüşler, örneğin Hristiyan inancı bu geleneği sürdürmemiştir.

Külah takma geleneği bir Yahudi geleneği olmasına rağmen Müslümanlar da bu külah takma geleneğini ibadet ve kutsal kitaba bir saygı olarak kullanmışlardır.

Örneğin Kandil ve kandil kutlamaları İslami bir gelenek olmamasına rağmen, Emevi ve Osmanlılardan gelen bir gelenek olarak İslam inancında önemli bir ritüel olarak kutlanmaktadır.

Bir diğer ritüel ise örneğin imamların cübbe giyerek Namaz kıldırmaları ve hutbe vermeleri, tamamen Hristiyan geleneği olmasına rağmen İslam bu geleneği kabul etmiştir.

Bir diğer ibadet tarzı olan Oruç, bu ibadette İslam öncesi tüm dinlerde var olan bir ibadet tarzı olmasına rağmen İslam dini bu geleneği kabul ederek sürdürmüştür.

Son ilahi din İslam İnsanlık yararına ve faydalı olan tüm gelenekleri aynı, sürdürmeyi ve onları taklit etmeyi uygun görmüş ve sürdürmüştür.

Doğum günü geleneğinde olduğu gibi, Hazreti İsa’nın doğum günü nü takvimin başlangıcı olarak kabul eden geleneklere doğum günlerinin kutsallığına önem verilmiştir.

Oysa İslam dininde Peygamberin doğum günü üzerinde durulmadığı gibi Hicret olayı ile takvimin oluşmasına önem verilmiş ve Hicri takvim kullanılmıştır. 

Şimdi gelelim günümüzde sık sık kullanılan “Hayırlı Cumalar” kutlamasının hangi dinden ve hangi tarihi vaka dan geldiğine.

Dinler tarihine bakıldığında Kutsal Cuma ve Hayırlı Cumalar kelimesi Hıristiyanlık din geleneğinden gelen bir kutlama ve dini hadiseyi vurgulamaktadır.

İşte tarihi kanıtları; “Kutsal Cuma, dünya genelindeki Hristiyanların İsa'nın çarmıha gerilişini ve Golgota'da ölüşünü andıkları dini gündür.[1] Triduum'un parçası olan Kutsal Hafta'da Paskalya Pazarı'ndan önceki cumaya denk gelen Kutsal Cuma, Musevilerin Hamursuz Bayramı ile çakışabilir. Hayırlı Cuma, Büyük Cuma veya Paskalya Cuması olarak da bilinir; ancak Paskalya Cuması aslında Paskalya Haftası'ndaki cumadır; Kutsal Cuma ise, Paskalya Haftası'ndan önceki haftanın (Kutsal Hafta'nın) cuma günüdür.

Katolik, Ortodoks, Lutheryan, Anglikan, Metodist ve reform edilmiş gelenekler de dahil olmak üzere birçok Hristiyan mezheplerinin üyeleri Kutsal Cuma’yı oruç tutarak ve ayin ile kutlarlar.

Kutsal Cuma günü, hem Gregoryen hem de Jülyen takvimleri yıldan yıla değişiklik gösterir. Doğu ve Batı Kiliseleri arasında Paskalya’nın dolasıyla da Kutsal Cuma’nın hesaplanması konusunda farklılık oluşur. Kutsal Cuma Hristiyan dünyasında yaygın olarak resmi tatil günü olarak ilan edilmiştir.”

Her ne kadar bu dinden gelen bir gelenek olsa dahi Müslümanlar için Allah tarafından yapılan ve yaratılan her şey kutsal olduğu için tüm günler gibi Cuma günü de kutsal olan bir gün, hatta Hıristiyan geleneği olsa dahi bizim de kabul ettiğimiz ve iman ettiğimiz bir peygamber olması nedeniyle bizim içinde Hazreti İsa’nın gök yüzüne çıktığı Cuma günü kutsal ve hayırlıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?