USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HAYVANCILIKTA ORGANİZESİZ, ORGANİZE…

01-01-2020

Hayvancılık organize sitesinin kurulması ile ilgili çalışmalar, Vali Hulusi Şahin in, valilik atamasının ilk günlerinde, yani ikinci ay içinde gündeme geldi…
O günlerde havancılar ve besiciler ile bu alanda sanayileşmeye giden yatırımcılar için çök büyük bir umut ve beklenti oluşturmuştu.
O günlerde organize olmuş işin ehli bir gurup liyakatli ve deneyimli iş adamı, sektörün ileri gelenleri, bu işi çok ciddi ve bilimsel verilerle yapmaya çalışıyordu!
Bu çalışmaların üzerinden tam bir yıl geçti, hala işin başında olunması ve ciddi adımların atılmıyor olması, yatırımcı ve iş adamlarının umudunu tamamen kırmış vaziyette…
İşin ehli olmayanların işin içine sokulması, her kafadan bir ses çıkması ve ilgili olmayanların işin içinde karar alıcı ve yönlendirici olması gerçekten işi çıkmaza sokmuş.
İşin başında işin lokomotif görevini gören vali Hulusi Şahin bile bu liyakat sız kişilerin kontrolünde çok ilgisiz ve çok yanlış adımların atılmasına neden olduğunu görüyor sanırım.
Öncelikle yer tahsisi ve sanayi arazisinin, tespit ve planlamasında, adeta “mobil sanayi” haline gelen, bu çalışmalarda, her gün farklı alanlara yönelmesi umutları tamamen kırmaktadır.
Önceliğin araziye mi, yoksa örgütlü bir yapıya mı verilmesi gerektiği konusunda, bence yanlış adımlar atılmaktadır.
Öncelikle bu işin içinde olan ve bu işi yapan besiciler ve teknik elemanlardan oluşan bir ekibin ortaya çıkması ve bunlara danışılarak, yer ve arazi teminine çalışılması daha akıllı ve mantıklı olacaktır.
Önce vali bey bu sektör ileri gelenlerine,” gidin birliğinizi, kooperatifiniz kurun sonra bana gelin” diyerek işi ehline teslim etmelidir.
Yani karar vericiler elini taşın altına koyan ve maddi destek verenlerden oluşmalıdır, bu sitede yer almayacak oda, dernek ve birlik başkanları ile bu işin yer tahsisinin yürütülmesi yanlış.
Bu iş uzadıkça devreye arazi rantiyecileri ve köylülerin çıkar çatılması araya girecek, bu iş tamamen sürüncemede kalacaktır.
Vali bey işi kısa sürede bitirip, başarı hanesine eklemek istiyorsa, bu işe gönül vermiş, bilgi birikimli, yani işin ehli olanları çağırıp kararını ona göre vermelidir, sonradan yolda buldukları ile bu iş sağlam olmaz…  
Vali bey in etrafını saran kitlenin bu güne kadar bu memlekete hiçbir şey kazandırmadıkları gibi, birçok olumlu projede bile en kötü yönlendirmeyi yaparak, zarar vermişlerdir.
Daha geçen hafta gidilen arazi şartlarını işin ehli olanların olumsuz görüşüne rağmen, bazı çıkar gurupları işiten anlamayanlar fikir beyan ederek, olumlu görüş bildirmişler…
Bir birlik başkanı ise sosyal medya da yaptığı paylaşımlarla, organize hayvancılık sanayi sitesi için, açıklandığı yer ile getirildikleri yer aynı yer olmadığı ve bu konuda destek vermeyeceklerini açıklayan bir yazı paylaştı.
Bu bile bu projeye dahil edilenlerin çok yanlış ve çok duyarsız kişiler olduğunun açık kanıtıdır. Sayın valimize bir kez daha seslenmek istiyorum, işi ehline verin ve liyakatlı kişilerle çalışın lütfen.
Yoksa Üniversite yerleşkesindeki büyük hatayı ve Organize sanayideki hatayı aynen diğer yerleşim yerlerinde de yaşamak zorunda kalırız… 
İşte Süt sığırcılığı başkanı, Nimetullah Durmaz’ın sosyal paylaşımı; “Bleyder’de ki Organize Hayvancılık projesinde ne benim ne de birliğimizin bir projesi değildir. Tüm hayvancılık kurumları gibi bizi de bilgilendirdiler. Şimdiye kadar ki toplantılarda; yer olarak Beda köyü geçmekteydi. Keşif günü de Beda’da keşif yapılacak diye bizi aradılar fakat gittiğimizde bizi Gre Tırbe mevkiine götürdüler. Buranın Beda olmadığını Bleyder olduğunu defaatle yetkililere anlatmama rağmen Vali Bey’e Gre Tıre gösterdi. Ayrıca bundan 1 ay önce Beda’nın Bleyder sınırında böyle bir projenin olacağını Bleyder muhtarına da şahsen arayarak bilgi vermiştim. Kaldı ki bu projeden birliğimiz üyeleri de yararlanmamaktadır. Bu besi projesidir bizimki süt sağıcılığıdır. Saygılarımla…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?