USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HEM ERKENCİ, HEM ÇEVRECİ, BİR VALİ...

03-10-2022

Batman valisi Ekrem Canalp ilimize atandığı gün dikkat çeken uygulamaları ile rahatsız olan bürokratları, sabah erken yapılan toplantılar ve tam yemek saatinde makam çağrılmalardan şikâyetler başlamıştı.

Oysa Canalp bu memlekete hizmet etmek, birikmiş ve aksayan hizmetleri telafi etmek, her alanda kısa sürede hakim olmak için, çok fazla zamana ihtiyaç vardı.

Vali Canalp deneyimli ve basiretli bir vali olarak, hizmet aşkı ile tutuşurken, bürokratların ve diğer çalışanların rahatını düşünecek değildi.

Zaten bir sohbette vali Canalp; “Biz toplum olarak tembelliğe alışmışız, bize sekiz saat sınırlaması yanlış, bizim gece gündüz çalışmamız ve 24 saatten bile fazla çalışmamız gerekir, ancak bu şekilde çağdaş ve modern toplumlar seviyesine çıkarız” demişti.

Canalp ı dinlerken, onun bu memlekette yıllarca yaşamış ve bu ilin tüm sorunlarını yıllarca sıkıntıları ile çekmiş biri gibi, hem haberdar, hem duyarlı, hem de çözüm üreten biri.

Yıllardan beri sürekli doğuya doğru gelişen Batman’ın neden yönünü doğuya çevirdiğini, bu şekilde şehirlerde sağlıklı bir gelime olamayacağını söylerken, onu bir Batmanlıdan daha duyarlı gördüm.

Evet memleketin arazi ve toprak rantiyecileri,  arazileri ellerinden çıkmasın, değer kazansın ve değerlendirmek için, Organize sanayi bölgesini, şehrin doğusuna, Üniversitemizi 20 kilometre üç dağın arkasına attılar…

Ne organizemiz gelişti, ne de Üniversitemiz lise seviyesinden çıkabildi.

Yıllardır böyle bir vali beklentisi ve özlemi içinde kaldığımızı bildirmek isterim, her gelen vali ya bürokrasiden veya yeni vali ataması ile idarecilik deneyimi olmadan ilimize atanmıştır.

Vali Canalp daha önce valilik yaptığı illerdeki deneyimini ve çalışma performansını ilimizde uygulamaya çalışıyor, bundan rahatsız olacak çevreler tabi ki olacaktır.

Statükocu, kişisel menfaat ve çıkarlarını memleketin genel çıkarlarından önde tutan yerli ileri gelenler, onun bu çalışmalarını beğenmeyebilir!

Ama öyle inanıyorum ki, Canalp Akılcı ve bilimsel dayanağı olan bu çalışmalarını herkese kabul ettirerek yoluna devam edecektir.

İkincisi ise çevreci olarak sergilediği farklı tarzı ile çevrecilere taş çıkartacak uygulamalara geçmesi, Bu yıl mevsimi gelmeden, Anız yangınlarını önleyici çalışmaları başlatması, Çevreci organize sanayi sitelerini şehrin Batısına yönlendirerek, tarım arazilerini ve meraları kurtarmaya yönelmesi…

Bence çevre dernekleri ve örgütleri en kısa zamanda, vali Canalp ı onursal başkan olarak başlarına getirmeleri gerekir.

Sadece İluh deresine yönelen çevreciler, gözlerini daha uzağa ve daha büyük konular ve projelere dikmeleri ve vali beyi önlerine katarak daha emin adımlarla yürümeleri gerekir.

Vali bey in dediği gibi, daha çevreci ve daha sık çalışmak, daha bilimsel ve daha mantıklı projeler üretmek için daha fazla çalışmak ve mesai mefhumu dinlememek gerekir!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Sefa Tatlısu
Sefa Tatlısu 2 yıl önce
Başkanım, elinize yüreğinize sağlık. İyi akşamlar selamlar