USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HER ORGAN, BİR HAYAT…

15-01-2019

İnsanoğlu organlarının kıymetini ancak onları kaybettikten sonra anlıyor, mesela bir ayağından sakat olan, mesela kulakları işitmeyen, mesela elleri tutmayan…
Organlarını kaybeden insanlar hem çok kompleks li olurlar hem de bu eksik olan organlarının yerine geçecek bir başka organı daha fazla kullanmaya başlarlar…
İşte bu nedenlerden dolayı özellikle görme engelli insanların uzun süreden beri bu engellerini ortadan kaldırmak için çalışma başlattıklarını biliyoruz…
Tabi bu çalışma için organize olmak ve dışardan yardım destek almak şarttır, bu desteği ise ancak yine aynı engelle karşılaşan kişiler daha iyi bilirler…
Özellikle görme engelliler diyoruz, çünkü Beyaz baston görme engelliler haftasını kutluyoruz ve bu engellilerin dünya da, yurt içinde aldıkları yol ve kat ettikleri mesafeyi gözler önüne sermek lazım.
Her yıl 10 ocak ile 14 ocak arasında kutlanan beyaz baston görme engelliler haftasında, bu engellilerin dünya da ne kadar engeli ne şekilde ortadan kaldırdıklarına şahit oluyoruz…
Bu gün kaldırımlarımızdaki kırmızı tırtıllı karolar, engelli rampaları, bastonlar ve diğer tüm önlemler, örneğin klavyeler, yazı tahtaları ve özel kitaplar gibi…
İşte bu beyaz baston hareketinin çıktığı nokta ve ulaştığı nokta: 
“Her çağda bağımsızlaşma ve özgürleşmenin çeşitli araçları vardır. Bütün çağlar boyunca baston da körlerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en önemli araçtır. Basit bir değnekten evrimleşerek baston haline gelen nesnenin beyaz baston oluşunun öyküsü 20. yüzyılda başlar. 1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar, Londra sokaklarında. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931'de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar. Her yıl 7-14 Ocak tarihlerinde resmi ve sivil çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulamakta, görme özürlü kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları tartışılmaktadır.
Beyaz Baston 1921 yılında Londra'da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini farketmesi için bastonunu beyaza boyamasıyla oluşmuş ve başarılı olması nedeniyle Fransa'da Körler Örgütü tarafından 1931 yılında simge haline gelmiş bir engelli hareketidir. Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri arası Beyaz Baston Körler Haftası olarak anılmaktadır.
Baston kullanımı; görme engellilerin çarpma, düşme, yaralanma, sakatlanma riskini azaltır, yürüyüş ve fiziksel aktivitede bulunan engellilerin motor becerilerini geliştirir. Kendilerine güven duygusunu, sosyal etkinliklere katılma ve bağımsız hareket edebilme yeteneklerini artırır. Beyaz baston körlerin bağımsızlaşmasının ve özgürleşmesinin sembolüdür.
Beyaz Baston Körler Haftasıyla farkındalık oluşturma ve çözüm amaçlı yürütülen etkinliklerle göz sağlığının önemi vurgulanmaktadır. Ayrıca görme engelli kişilerin sorunlarına çözüm yolları aranmaktadır. Bu konuda toplum olarak bilincin artması, kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin üzerine düşeni yapmasıyla engellilerin topluma katılması ve bütünleşmesi kolaylaşacak ve yaşam kaliteleri artacaktır. “
Gördüğünüz gibi uzun yıllardan beri süren bu mücadele bu günlerde toplumda birçok engelin ortadan kaldırılması için yetkilileri harekete geçirmiştir.
Beyaz baston görme engelliler haftasını kutlar bu insanların önündeki engellerin tamamının ortadan kaldırılması için gereğinin yapılmasını umarım.
Ama her şeyden önemlisi Allah tan bu organlarının yeniden onlara bahşedilmesini temenni ederim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?