USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HETERODOKS, ORTODOKS, NEOKLASİK 1

04-10-2022

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Sırf daha iyi arabaya binmek, sırf daha yeni telefon alabilmek, sırf daha çok konsere gidebilmek gibi süfli (adi, aşağılık, bayağı) heveslerle ellerin yani başka ülkelerin, başka toplumların kapısına varanlara acıyarak bakıyorum" ifadeleri sosyal medyada büyük tepki çekti.

Erdoğan'ın ifadeleri, Sayıştay, Cumhurbaşkanlığı’nın 2021 yılı hesapları üzerindeki denetim raporunu yayınlandı.

Buna göre Cumhurbaşkanlığı harcamalarında ciddi artış gerçekleşti. Tıbbi malzemeler ve laboratuvar harcamaları önceki yıla göre 2 kat, zirai malzemeler harcaması ise 5 kat arttı. 'İçecek' için yapılan harcamalardaki artış da dikkat çekti.

Ülkede israf etmek ile günün gereği olan yaşam şartlarını hayata geçirmekte şahsın kazancı sadece zamana uymaktır. Ülkeler kalkındıkları oranda vatandaşlarına olanak sunarlar. Vatandaşların aldığı her ihtiyaç ürünü ülkenin maliyesine vergi olarak katkı sunar.

Telefon konusunun bu kadar abartılması ekonomideki olumsuz gidişatın perdelenmesinden başka bir amaca yönelik değildir.

Telefon alan her vatandaş taksitle dahi olsa yarı fiyatı oranında vergi vermektedir.

Telefonun her aktivitesi paraya endekslidir. İletişim konusu vatandaş için önemli olduğu kadar bugün zaruri ihtiyaç haline gelmiştir. Afganistan vatandaşlarının olanaklarının olmamasını o ülkenin iktidarları hangi sebebi göstererek yorumluyorlar?

Bir dönem Çin'li yetkililer en son model telefon üretirken vatandaşlarına ilk üretilen telefonları kulllandırtıkları haberini okumuştum.

Ülkede bugün android telefon üretiminde dünya ölçeğinde piyasaya sahiptir.

Telefonların ilk dönemdeki kadar kullanım alanının olmasında ısrar etmekle ülkenin kaç kalemden vergi alamayacağını tahmin etmek güç değildir

Gelelim konser konusunda ülkenin kültürel, sanatsal etkinliklere ilgi duyması ve konserlere katılması kadar doğal ne olabilir?

Sanatsal etkinliklere ve konsere katılanlara süfli benzetmesi yapmak yanlış ve kırıcıdır.

Ülke insanı lükse yönelik harcamaları yaptığı zaman onların bu tutumun sözlü olarak eleştirmek yerine ülkeye yeni ve son model çıkan araç ve telefon girişlerini kontrol altına alırsınız olur biter.

Bunu yaparken vatandaşların yapacakları eleştirilere makul bir açıklaması yapılmazsa halkı inandırmalısınız.

Sayıştay’ın yayınladığı Cumhurbaşkanlığı’nın 2021 yılı denetim raporuna göre, Saray’ın günlük harcaması 10 milyon liraya ulaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?