USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HETERODOKS, ORTODOKS, NEOKLASİK 3

09-10-2022

Bu açıklama yabancı yatırımcının Türkiye’ye yatırım yapmaları konusunda dikkatli olmaları için uyarıdır. Sürekli Amerika’ya ve Avrupa ülkelerine ülkemize gelin yatırım yapın davetleri. Etkili olmaz. Yabancı ülkelerin paralarının ve kuracakları firmaların güvence altında olmadığı hiçbir ülkeye yatırım yapmazlar. Elin iş adamı dünyanın öteki ucundaki Çin’e yatırım yapmaları güvenli ortamın yatırım için uygunluğuna en güzel örnektir.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ekonomik Dönüşüm Zirvesi ve Yeni Paradigmalar Zirvesi'nde açılış konuşması yaptı. Nebati, Türkiye için benimsenen ekonomi modelini anlatırken yaptığı açıklamalar kafa karışıklığına neden oldu. Açıklamalarıyla sosyal medyada çok konuşulan Bakan Nebati bu sefer "Biz Ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Artık heterodoks politikalar" açıklamalarıyla olay oldu. Peki, bakan Nebati’nin anlattığı Neo klasik, davranışsal nedir? İşte detaylar…

Vikipedi’ya göre: Heterodoks iktisat, geleneksel iktisat olarak anılan ve genellikle neoklasik iktisatla çelişen ya da ötesine geçen, ifşaatçılar tarafından temsil edilen, ana akım ekonominin dışında kabul edilen ekonomik düşünce okullarına atıfta bulunur. Bir parçası olarak neoklasik veya diğer ortodoks ekonomiyi içerebilen çeşitli ekonomik okulları ve metodolojileri dikkate almak anlamına gelir. Heterodoks iktisat, diğerleri arasında kurumsal, post-Keynesyen, sosyalist, Marksist, feminist, Gürcü, Avusturya, ekolojik ve sosyal ekonomi gibi çeşitli ayrı alışılmışın dışında yaklaşımları veya okulları ifade eder.

Açıklamadaki neo klasik açıklaması. İnsan davranışı, kişiler arası ilişkiler, grupların oluşması, grup davranışları, biçimsel olmayan organizasyonlarda ve diğerlerindeki değişim ve gelişmelerdir.

Bakan bu açıklamayla ülkedeki vatandaşları üst düzey ekonomist olarak görmüş buna göre açıklama yapmıştır.  Vatandaşların anladıkları bütçesine giren para ile ihtiyacı olanları alabilecek piyasadaki ürünlerin fiyatlarıdır.  Ülkenin insanlarına anlayacağı dilden açıklama yaparsa vatandaşın aşırı tepki göstereceği ihtimali olduğu için bu yöntem denenmemektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?