USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İŞ, EMEK VE İSRAF, SAVURGANLIK!

07-01-2020

Batman belediyesi son günlerde, personel çıkarma ile tam anlamıyla gündeme oturmuş ve kamuoyunun bu personeller hakkındaki görüşleri farklılık gösterse de herkes bir yorum yapıyor…
Personel mağdur edildiğini ve kazanılmış hak olarak gördüğü bu sözleşmeli personel kadrolarının geri verilmesini bekliyor!
Belediye ise bu kadar yüksek ücret alan bu sözleşmeli personeli istihdam etmekte çok sıkıntı çektiklerini ve bunların mutlaka işlerine son verileceği…
Daha geçen haftaya kadar 27 kişiyi tartışırken, bu hafta 66 kişiyi belki de gelecek hafta, kalan 90 kişinin işine son verildiğini tartışacağız…
Belediye birçoğunun Kayyum tarafından sözleşmesi yapılan bu personelin, kamuoyundaki tepkilerini göz önüne alarak, bunlarla bir kez daha görüşme ve onların Personel A.Ş ya alınması teklifini yeniliyor…
Ancak bu personelin bu teklifi kabul edeceği ve düşük ücret ile garantisi olmayan statüde çalışacağı yönünde bir emare görünmüyor…
Şu anda kamuoyu ikiye ayrılmış bazı kesim bu personelin bu kadar yüksek ücret ve bu kadar fazla olarak çalıştırılmasına karşı iken, bazıları da kazanılmış hak ve istihdam sorunu ve açığı yönünden, kimsenin ekmeği ile oynanması gerektiği düşüncesi ile harekete etmektedir.
 Geçen gün karşılaştığım bir 2019 yıl sözleşmeli personeli, belediyenin bu tasarrufunu eleştirerek, tüm sözleşmelilerin yani 96 kişinin tamamın çıkarılmasının daha adil olacağını ifade etmesi beni şaşırttı doğrusu…
Yani ortada bir adaletsizlik ve bir güvensizlik ortamı mevcut, personellerle yapılan toplantının görüşmeleri şöyle kararı ise kamuoyunun takdirine bırakıyorum.
“Personel: Sözleşmelerimiz neden feshediliyor?
Belediye Başkanı: 2017-2018 yılında sözleşmeli olarak işe alınan personelin tamamı ile tasarruf tedbirleri çerçevesinde sözleşme yenileyemiyoruz. Kimseyi mağdur etmeden Belediye A.Ş’ye almak istiyoruz. Hepinize garanti veriyorum hepinizi İŞKUR üzerinden geri alacağım ve bu süre 15 günü geçmeyecektir. İŞKUR üzerinden adrese teslim işe alım garantisi veriyorum. Hükümetin bize uyguladığı mobbing kalktığı zaman hepinizi sıra ile sözleşmeye alacağız. Size vereceğimiz maaşta 4000-4500 arası bir rakam olur.
Personel: Bizi Belediye AŞ’ ye alıp, tekrardan sözleşmeye almak akıl dışı gibi görünüyor. Bu konuda size katılmıyoruz ve eskiden olduğu gibi sırtı güçlü olanlar sözleşmeye alınır bizim gibi arkası olmayanların yine mağdur edileceğini düşünüyoruz.
Mademki belediye zor bir süreçten geçiyor. Sözleşmeli olarak devam edelim maaşlara eklenen %25lik ek ücretimiz kaldırılsın.
Hemen hemen sizin teklif ettiğiniz rakamlara denk geliyor. Ayrıca sosyal denge olarak ödenen rakamdan da bir miktar kesintiyi kabul ediyoruz. Gerekirse birkaç ay maaş almadan çalışalım. Bu sayede tasarruf etmiş oluruz. Tek isteğimiz özlük haklarımızı kaybetmemek. 
Belediye başkanı: Belediye AŞ personeli olursanız bir sorun olmayacak. Arkadaşlar hepimiz çok zor bir süreçten geçiyoruz her gün kayyum atanmış mı diye uyanıyoruz. Şu anda Hükümet her alanda bize mobbing uyguluyor. Şu anda normal bir düzende mi yaşıyoruz. Anayasanın ortadan kaldırıldığı bir dönemdeyiz. 31 Martta seçilen belediye başkanları görevden alınmış ve ceza evine atılmıştır. Buna karşılık kim bu duruma itiraz edip kayyum istemiyoruz diye sokağa çıktı. Kayyum tahribattır kayyum yok etmedir. Kayyum dışlaştırmadır ötekileştirmedir. Ateş düştüğü yeri yakmaktadır. Kime dokunulsa o bağırıyor diğerleri seyrediyor. Size yapılmasını istemediğinizi başkasına yapmayın mantığıyla bugün sizle bir araya geldik. Teklifimiz siz arkadaşlardan Belediye AŞ’ye geçmenizdir. Aksi durumda ise iş akitleri fesih edilecek. 
Personel: Neden farklı projeler üreterek belediyeye gelir yaratma yerine personelin işine son veriyorsunuz? Ayrıca vereceğiniz her maaşı kabul ediyoruz ancak sözleşmeli kalmak istiyoruz ve tek endişemiz biz Belediye AŞ’ye geçersek özlük haklarımızın kaybolmasıdır. Bu süreçte bir kadro verilecekse bu hakkımızı kaybetmek istemiyoruz. 2017-2018 yılında işe girenlerin işten çıkarılması yada Belediye AŞ’ye geçmesi durumunda belediye düzlüğe çıkacak mı? Eğer bizle düzelecekse kendi adıma söylüyorum istifa edeceğim. Bir diğer sorum ise neden 2016 ve 2019 yılında işe alınan personel tasarruf tedbirleri kapsamına alınmıyor. Ya da belediyede çalışan 2200 personelden söz ediyorsunuz bir tasarruf yapılacaksa tüm personel üzerinden neden yapılmıyor bu konuda bir açıklama bekliyoruz. Başkanım siz göreve geldiğiniz gündendir İŞKUR üzerinden 120 temizlik personeli almak istediniz bu personeli neredeyse 10 aydır alamıyorken bizleri Belediye AŞ’ye geçirme fikriniz bizleri tekrardan işe alım garantisi vermeniz çok uzak bir ihtimal olarak görünüyor.
Belediye başkanı: Biz 2016 girişlileri bazı yasal durumlardan ötürü alamıyoruz. 2019 yılında alınan personelden 4-5 tanesi müdür pozisyonunda çalışıyor. Arkadaşlar biz geldiğimizden bu yana sözleşmeli personel alımı yapmadık. 120 personeli alamama sebebimiz tamamiyle baskı ve çalıştırmama üzerinedir. Biz bu konuda netiz 2017-2018 yılında alınan sözleşmeli personelin tamamı AŞ ye geçecek. Geçmez ise iş akitleri fesih edilecek.
Personel: Sözleşmelerimiz yenilenmediği takdirde hukuksal olarak hakkımızı arayacağız. Bu konuda mahkemeler genellikle personeli işe iade ediyor. Biz çalışmadığımız ayların parasını alıp işe dönebiliriz. Ancak belediye ile mahkemelik olmak istemiyoruz. 
Belediye başkanı: Hukuksal olarak hakkınızı aramak tabiiki de en doğal hakkınız Bu durum sonucunda işe iadeniz gerçekleşirse sizle çalışmak istemeyeceğiz ve çatışacağız.
 Personel: Ocak 2020 ilk meclis gündeminde bir adet sözleşmeli sosyolog çalıştırılması ile ilgili personel Müdürlüğünün talebi varmış. ( Başkan doğrulatma adına personel müdürüne durumu teyit ettirdi. Personel müdürü doğruladı.) tasarrufa gidilen bu zamanda neden hala personel alınıyor hemde asgari ücretin tam üç katı kadar bir meblağ ile? 
Belediye başkanı: Arkadaşlar bu yönetimin aldığı bir karar ya Belediye AŞ’ye geçersiniz ya da sözleşmeniz fesih edilecektir.
 Personel: 2019 yılında alınan personel AŞ ye geçirilecek mi?
(Başkan yard.) : Arkadaşlar sözleşmeniz bittiği için yenilemeyebiliriz böyle bir hakkımız var sizde yargı yoluna gidebilirsiniz. Bizim size sunduğumuz teklif kötünün iyisi ( Belediye AŞ’ye geçme durumu) 2019 girişlilerin sözleşmeli kalması gerekliliği yönetimin tasarrufu. Daha önce hesap sorabiliyor muydunuz ki şimdi hesap sorma cüretini gösteriyorsunuz. Yönetimin tasarruf hakkını sorgulayamazsınız.
Düşünceler: 2017-2018 yılında sözleşmeli çalışan personelin çoğunluğu kayyum zamanında işe alınmış. Bunların arasında HDP zamanında taşeron olarak çalışıp, kayyum zamanında sözleşmeye alınan personellerde bulunmaktadır.  
-Her ne kadar belediye başkanı kararın tasarruf tedbirleri olduğunu iddia etse de, açıkça görülüyor ki alınan karar siyasidir. Karar tasarruf tedbiri olduğu söyleniyor ama sözleşmeli personelin maaş indirme çabası, hatta bedava çalışma talebi bile dikkate alınmayıp işten çıkarılması daha kolay diye Belediye AŞ personeli yapmak istiyorlar. 
-2019 yılında sözleşmeli alınan personel olmasına rağmen, belediye başkanı herhangi bir personel alımı olmadığını söylüyor. Alım yapıldığının ispatı ise belediye meclis kararlarında açıkça yazmaktadır.( http://www.batman.bel.tr/tr/icerik/410/12062/aralik-2019-meclis-karar-ozetleri.aspx  Bu sadece 2019 aralık ayında alınan iki personele ait (Gündem 8 ve 42 ) Kasım ayında alınan 2 kişi (Gündem 2 ve 44)) . 2019 yılının her ayı incelendiğinde 16-17 adet sözleşmeli personel alındığı göz önündedir.
-Belediye Başkanı Belediyenin internet sitesinde yapmış olduğu talihsiz açıklamada; işten çıkarılan personellerin aldığı ücreti eleştirip asgari ücretin üç katı olduğunu söylemiştir. İnsan düşünebilen bir canlıdır. Aklımıza gelen ilk şey 2019 yılında almış olduğu personelleri acaba karın tokluğuna mı çalıştırıyor düşüncesidir.
-Tasarruf tedbirlerini 2016 ve 2019 yılında almış olduğu personel için neden uygulamıyor. Bu insanların ayrıcalığını belirtmesi gerekiyor.
-İşine son vermek istediği personelin çoğunluğunu teknik personel oluşturuyor. Kurumda iş ve işlemler nasıl yürütülecek.
Bazı personellere şimdilik iş çıkışınız verilecek ancak sabırlı olun hiç bir açıklamaya katılmayın bize karşı olmayın sizi tekrardan sözleşmeli olarak işe alacağız. 
Aldığımız karar herkese eşit mesafede olduğumuzu göstersin diye sizleri çıkarıyoruz diye söylenmiş

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?