USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İSTİFA MI KAÇIŞ MI?

09-11-2020

Joe Biden’in kazandığı anlaşıldıktan sonra, peş peşe istifalar ve atamaların olması, sanki Türkiye de bir başkanlık seçimi olmuş gibi…

Önce Merkez bankası, başkanının istifası ve yerine yeni aram ile ilgili dün makalemde sebep ve sonuçlarını yazmıştım, bu gün ise size yeni bir istifa kararı ve ardından döviz kurlarındaki geri sarma!

Bir istifanın bir ülkenin ekonomisini bu kadar hızla etkilemesi çok anlamlı ve çok garip bir ekonomik hesap olarak tanımlanmaktadır.

Yani bu kadar kırılgan bir ekonomik yapıya sahip bir ülkede, nasıl bir gelişme bekleyebilirsiniz, Albayrak ile birlikte şaşıran piyasalar, yakında yeni ve ilginç istifalara sahne olacaktır.

Bu bir bakıma iktidarın ve sarayın büyük bir sarsıntı içinde olduğunu, bir krizin sarayda olduğu gibi, ülke de hakim olduğunu göreceğiz…

Dış basında bile manşetlere çekilen, bu önemli istifa, maalesef yandaş basın tarafından hiç dikkate alınmadığı görülüyor, bu davranışları ise istifanın geri alınması veya kabul edilmemesi olarak değerlendiriliyor!

Ama bu bir gerçek ki, bundan sonraki durum eskisi gibi olmayacaktır, bu gün döviz in düşmesi yarın çok hızlı bir şekilde yükselmesine gebe olduğu ortada…

Bundan sonrası sadece spekülatif alım ve satımlarla bazılarının para kazanması için inme ve düşme, dalgalanmalara neden olabilir.

İşte bazı yorumlar ve bu istifanın ardındaki gerçekler:

“İstifa haberi bile kesin olmamasına rağmen TL’ye %2,5 değer kazandırdı. Dış borcumuz TL cinsinde 20 Milyar düştü. Bu para ile 650 km hızlı tren hattı, 2 tane körfez geçiş köprüsü, tüm emeklilere 1.500 TL ikramiye verilebilir.”

“Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Instagram üzerinden istifa metni yayınladı. Haberin duyulmasının ardından Bloomberg'e konuşan bakanlık kaynakları mesajı doğruladı. Albayrak'ın '' Telefonun kapalı olduğunu'' belirtti. New York Times gazetesi ise "Biden'ın kazanmasının ardından Erdoğan'ın ayarlama yaptığını" öne sürdü.”

“Berat Albayrak'ın dün akşam saatlerinde sosyal medya üzerinden istifa etmesinin ardından, Bloomberg kapsamlı bir haber hazırladı. ABD medya kuruluşuna konuşan kaynaklar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda görevli yetkililer istifanın gerçek olduğunu söyledi. İsmini açıklamak istemeyen yetkili Albayrak’ın Instagram üzerinden yaptığı istifanın gerçek olduğunu söyledi. İsmini açıklamayan yetkili Albayrak’ın Instagram üzerinden istifa etmesine şaşırdığını söyleyerek "Danışmanları bile bu duruma inanamadı, kendisine ulaşmaya çalıştılar ancak bakanın telefonu kapalıydı" dedi.

Bloomberg'te aynı zamanda bakanın Twitter hesabını sildiği ve istifa ile ilgili henüz bir doğrulamanın gelmediği de vurgulandı.”

''Hazine ve Maliye Bakanının istifa açıklaması ile bu gece yaşananlar siyasetimizi ve devlet düzenimizi aşiret anlayışına çeviren sistemin değişmesini zorunlu kılıyor. İşte bunun için güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz ve herkesi bugünkü açıklamamızı takip etmeye davet ediyoruz"

Evet, içerde ve dışarıda gelen yorumlar ve bu konudaki açıklamalar henüz bir belirsizlik olmasına rağmen, bu haberin piyasalar tarafından olumlu karşılanması, ekonomimizin çok kırılgan olduğunu ve bıçak sırtında olduğunu göstermektedir…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?