USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KADINLAR SPOR YAPARAK HAYATA BAĞLANIR…

30-01-2019

Dün yazdığım makaleme bu gün hızır gibi yetişen bir araştırma sonucu beni rahatlattı, gerçekten Kadın günümüzde çok büyük bir sıkıntı içinde…
Bu sıkıntısını yenmek ve bu sıkıntıları ile başa çıkmak için spor ve sportif faaliyetlere ağırlık verdikçe uzaklaşabiliyor…
Çağımız kadını sporu yalnız fiziki görünümü için değil, sağlığı ve toplumsal statüsü için yapmayı sürdürüyor, spor yapma derecesine göre ruhsal ve sınıfsal sorunları ile başa çıkıyor…
Daha fazla uzatmadan sizleri araştırma sonuçlarına yönlendirmek istiyorum.
“Türkiye'nin 52 ilinden toplam 3032 kadının katıldığı Kadın Yaşam Kalitesi Endeksi'nin sonuçları açıklandı. Ankete katılan kadınların yüzde 47'si “psikolojik destek almam gereken zamanlar oldu” diyor. Yüzde 34'ü, önce eğitim konusunda kalıcı bir çözüm üretilmesini bekliyor. Yüzde 60'ı erkeklerin kadınlara göre daha fazla para kazanmasının normal olmadığını söylüyor. On kadından dokuzu ise ev işleri ve çocuk bakımının sadece kadınların görevi olmadığını belirtiyor. Araştırma sonuçlarını yorumlayan işin uzmanı, ev bütçesinde söz hakkı olmayan kadınların hayatlarından daha az memnun olduğunu vurguladı.”
“Spor yapmayan kadınlar kendilerini daha mutsuz hissediyor
Kadınların spor alışkanlıklarını da inceleyen araştırmada, spor yapma nedeni olarak sağlık faktörü öne çıkıyor. Kadınların yüzde 44'ü sağlıklı olmak, yüzde 18'i kendini iyi hissetmek, yüzde 17'si ise kilo vermek için spor yaptığını belirtiyor. Kaliteli yaşamak, güzel görünmek, kendine zaman ayırmak ve sosyalleşmek de öne çıkan diğer cevaplar arasında yer alıyor. 
Spor yapma sıklığı artıkça kadınların dış görünümlerinden, sağlık durumlarından ve genel olarak hayatlarından memnuniyetlerinin de yükseldiği görülüyor. Spor yapan kadınların beslenmelerine de dikkat ettiğini söyleyen Şalcıoğlu, aynı olumlu etkinin bağımlılık yaratan zararlı alışkanlıklarda görülmediğini şu şekilde belirtti: 
“Spor yapma sıklığıyla birlikte düzenli kahvaltı etme, daha fazla meyve tüketme, fast food ve gazlı içecekler gibi sağlıksız gıdaları tüketmeme gibi olumlu alışkanlıklarda artış olduğu görülüyor. Öte yandan maalesef, spor yapmanın sigara ve alkol tüketimini azaltmak üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gözlemliyoruz. Yani kadınlar daha sağlıklı olmak için spor yapıp beslenmelerine dikkat ederken, bir yandan da bağımlılık yaratan zararlı alışkanlıklarından vazgeçemiyorlar.”
 
Araştırma genel kanının aksine kadınların evlendikten sonra kendilerine bakmayı bırakmadıklarını da gösteriyor. Evli ve bekâr olan kadınların spor yapma sıklıkları arasında herhangi bir fark bulunmuyor. Spor yapmanın etkilerini inceleyen Şalcıoğlu son bir ay içinde mutsuz veya canı sıkkın, kendine güvenini yitirmiş, geleceğe dair umudunu yitirmiş hissettiğini söyleyen kadınların daha az spor yaptığını vurguluyor. Psikolojik destek alması gerektiği zamanlar olduğunu söyleyen kadınların da hayatında spor daha az yer alıyor. Bu bulgular spor yapmanın ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkisini destekliyor.”
Çağımızın modern kadının spor yapmasına rağmen bu araştırmaya göre yarısının psikolojik sorunlarının olduğu iddia ediliyor. 
Bir başka sorun ise rollerin erkeler ile paylaşımında adaletsizlik olduğunu düşünmeleri ve Erkek hakim toplumda bu adaletsizliğin kendilerini mutsuz ettiğini ifade etmeleri.
“Yüzde 65'i iş hayatında erkeklerden daha az değer gördüğünü düşünüyor
Araştırmaya katılan kadınların yüzde 65'i kadınların iş hayatında erkeklere göre daha az değer gördüğünü, yüzde 60'ı erkeklerin kadınlara göre daha fazla para kazanmasının normal olmadığını düşünüyor. On kadından dokuzu ev işlerinin ve çocuk bakımının sadece kadınların görevi olmadığını söylüyor. “
Modern çağın Kadını gibi Erkeğinin de mutsuz olduğuna şahitlik ediyoruz, son yıllarda daha çok mutsuz bir toplum olduğumuzu, uluslararası anketlerde göstermektedir.
O halde toplum olarak silkelenmeli Kadın ve Erkek olarak, hayata daha fazla bağlanmalı ve hep beraber harekete geçerek, canlanmalı ve spor yapmalıyız, hayatı bir spor olarak görmeliyiz… 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?