USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KAPANMAYA ALIŞTIK, YA AŞIYA!...

20-12-2020

Batman, iş insanları, esnafı, yaşlısı, genci, çocuğu ve kadın ı ile hemen, hemen her kesim, corona salgını nedeniyle, ceza yememek ve fırça yememek için evde kalmaya alıştı.

Geçen hafta sonu, işimiz gereği çıktığımız ana caddelerde, durdurmak ve kimlik sormak, kimliği ve izni olmayana ceza yazmak için, polis göremeyince şaşırdım.

Günün ilerleyen saatlerinde ve gece geç saatlere kadar, bu şekilde uygulama yapıldığına ve Diyarbakır caddesinde yol boyunca yalnız bir kavşakta polis olduğunu gördüm.

Bu hem vatandaşın, hem de polis in yorulduğunu gösteriyor, bu gidişle, bu rahatlığa alışan ve bu tembelliğe uyum gösteren Batmanlılar, evde kalmayı bir hayat felsefesi haline getirmelerinden korkuyorum.

Yıllar önce şehir terörü ve faili meçhuller nedeniyle, iş yerlerini sabah onda açan ve akşam karanlık basmadan kapatan esnaf ve Batmanlıları hatırladım.

Uzun yıllar Batmanlılar bu alışkanlıklardan kurtulamamış ve işe geç gidip, eve erken gelme bir hayat felsefesi haline gelmişti.

Bu alışkanlıklar ve bu şartlanmalara, maalesef insan ruhunda bir tembelliğe ve doğal yaşamda bir gerilemeye neden oluyor…

Bozuk giden ekonomik yapı, peş peşe kapanan iş yerleri ve başlayan iflaslar sonucu, tüm Türkiye de olduğu gibi, Batman da büyük bir ekonomik çöküntüye yol açmasından korkuluyor.

Kapanma nın virüsün yayılmasında iyi bir yöntem olduğuna inanmadığım kapanma ve iş yeri kapatmanın, bir çok ekonomiyi batıracağı ortada…

Devletin bu kadar esnaf ve çalışanın yükünü yüklenmesi imkansız gibi görünüyor, bu gidişle yakında büyük bir işsiz ve iş gücü kaybına yol açacağı ortada…

Bu gün corona ya karşı anılan tedbirlerin, bir çoğu bugünlerde tartışma konusu olurken, yarın bu virüs için, yapılacak aşılar ve sonuçları da toplum tarafından tartışılacaktır.

Yarın, yani ileriki günlerde, aşı vurmak istemeyenlere karşı başlatılacak müeyyide ve cezalara karşı ne tür eylemler yapılacağını şimdiden görmekteyim.

Dünya nın en iyi aşısı bile daha yapılmadan ve birkaç kişiye vurulmadan, yan etkileri ve ona karşı tepkileri büyümektedir.

Aşı için bir çok uzman, hala olumlu konuşmamaktadır, aşı bu gün geliyor denilse bile Haziran ayı na kadar herkesin aşı olması mümkün değil…

Ben toplumun büyük bir kesiminin aşı olmaya karşı olacağını ve devletin aşı yapılması için bu sefer polis ve güvenlik güçlerini görevlendireceğine inanıyorum.

Kanunlarımız her ne kadar bu aşının herkesin mecburen yapması gerektiğine uygun değilse bile, yakında çıkarılacak KHK ile bu işin giderileceğine inanıyorum.

Buna rağmen olmayanlara ise bir çok sosyal haklardan mahrumiyet getirilerek, işin üstesinden gelinmesi için baskı yapılacağı, buna rağmen anarşist ruhluların buna karşı direneceğine inanıyorum.

Hatta bazı uzman be bilim adamları, toplumun aşı konusunda ayrışarak, ayrıştırılarak aşı olanlar ve olmayanların ortaya çıkacağı…

Aşı olmayanlara terörist ve sistem düşmanı olarak ötelenecekleri ve sistemle onlar arsında bir savaşın başlayacağını tahmin ediyorlar!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?