USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KARAMSARLIK İYİMSERLİK 3

22-06-2022

Türkiye’de üretim yapan doblo marka otomotiv üretimi yapan firma Türkiye’den ayrılma kararını almış. Önceki yıllarda Alman Volkswagen marka otomobil firması da Türkiye’de üretim yapan fabrikasını bir Avrupa ülkesine taşımıştı.   

Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ek bütçe teklifi sunuldu. Ek bütçe teklifinde, 880 milyar 475 milyon Türk Lirası (TL) gider ödeneği eklenirken gelir tahmini 1 trilyon 80 milyar 515 milyon TL artırıldı.

Bütçe ödeneğinin artırılmasına gerekçe olarak, ekonomik ve jeopolitik gelişmeler sonucu genel fiyatlar seviyesinde meydana gelen önemli artışlar gösterildi. Teklif, “Cumhurbaşkanı Ödeneği” için, yüzde 20,2 oranında artış öngörülürken, bu Erdoğan’ın maaşına yüzde 40,4 oranında zam yapılması anlamına geliyor.

Teklifle 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na bağlı genel bütçe gelir tahmini toplam 1 trilyon 80 milyar 515 milyon 421 bin lira artırılacak.

İşçi emekli ve asgari ücretlilerin yılın ikinci dönem ödenmesi gereken zamları için hazırlanan ek bütçe meclise sunulmuş. Kabil edilecek.

Bütçeye getirilen ağır yük hangi gelirler ile karşılanacak. Daha önceki gibi akaryakıta, enerji kaynaklarına doğal gaza zamlar yapılarak açık kapatılmaya çalışılacak. Verilen zam önceki gibi bir ay içinde eriyecek. Yılın kalan diğer aylarında daha zor bir yaşam sürdürme ihtimalimiz yüksek görünüyor

Akaryakıt istasyonları vergi dairesi görevi görüyor demişti bir muhalif milletvekili. Haksız sayılmaz. Akaryakıta yapılan zammın 3'te biri vergilerden oluşuyor.

Ülkede yaşanan bu kiriz dönemi aynı yönetim sistemi ile yönetilen ülkelerin farklı yaşam biçimleri oluşturması normaldir.

İki ülkenin birçok özelliği birbirinin aynısı olduğu halde gelişmişliklerinin farklı olması bana her zaman neden sorusunu sorduruyor, Sorduğum soruya cevap arıyorum.

Bir süre sonra cevap buluyorum.

Onlar sistemin tüm kurallarına harfiyen uyarken.

Bizler sisteme bize has eklemeler yaparak yönetim şekli oluşturuyoruz. Yaşananlar şu tekerlemenin akıllara gelmesine neden oluyor.

Trafik kuralları uzun yıllar boyunca yaşanan deneyimler sonucu bulunan kurallar bugün uygulanmaktadır.

Kurallara uyalım. Uymayanları uyaralım. Sözleri sürücülere uyarıları dikkate alın mesajını vermektedir.

Benzer tekerleme ülkeyi idare edenlerin sistemlerin uzun denemeler sonrasında bu günkü hale geldiğini unutmaları gerekmektedir.

Sistemdeki bütün kuralların aksaklığının yaşandığında çözüm şeklilerini sunmaktadır.

Kurallara harfiyen uyulduğunda sorunlar uzun süre devam etmeden sonlandırılabilir.

Uyulmadığında her on yılda bir ekonomik, hukuksal ve idari sorunlar yaşanır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?