USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KORONA DA FIRSATLAR VE ÇELİŞKİLER…

07-06-2020

Bir saray senaryosu izliyoruz, trajikomik ve ironi yüklü bir oyun sergilendi, üç ay boyunca adeta bu halk ile oynandı bu oyun!

İşin başından beri hiç ciddiye almadığım bu oyun gün geçtikçe daha da enteresan hale gelmeye başladı, bizde bu oyunu çaresiz izlemek zorunda kaldık…

İlk günlere dönecek olursak, İran ve Irak sınır ülkelerinde günler öncesinde, salgının yayılmasına rağmen, bizim sağlık kurulu ve saray kurulu hiçbir tepki vermedi!

Uluslar arsı boyutta bu Pandemiye maddi destek verileceği açıklamasından sonra, hemen bilim kurulu oluştu ve istatistikler yayınlanmaya başlandı…

Ardından halkın oyuna katılımı için, senaryo ve kostümler, sahneye sürüldü! Önce maske komedisi, hatırlarsanız, tedarik ve dağıtımında yaşanan çelişkili senaryolar!

Ondan sonra gelen yaşlı ve çocuk ile gençlerin eve tıkılması, kurumların kapatılması, iş ve yaşam alanlarının yasaklanması…

Çok komik sahnelerden biri ise Batman il Hıfzıssıhha kurulunun aldığı karar; Tek ve çift plaka uygulaması ile araçlara virüsün bulaşmasını engelleme, komikliği, buna tüm seyirciler gülmüştü!

Sahnenin diğer tarafında ise cadde ve sokaklarda maske ile dolaşma zorunluluğu, bu yasakların tamamında ise ceza olarak 3 800 00 TL cezanın olması…

Hatta bir iddia ya göre emniyet müdürü bazı polis ve bekçilere günlük ceza limiti uyguladıkları gibi, çok sert idari baskının olduğuydu!

Bu iddiayı doğrulamak biraz zor olsa da, istemeye, istemeye polislerin çocuklara gözyaşları arsında kestikleri yüksek meblağlı cezalar oldu…

Bu sahnelerin tamamı işin başında, saray bu krizi fırsata çevireceğini açıkça ifade ettiği konu bu olsa gerek, vergilerden karşılanamayan, devlet gelirlerini cezalar ile ikame ettirmek… 

Neyse ki bu günlerde senaryonun ve oyunun sonlarına gelmiş bulunmaktayız, bilim kurulu acele ve ivedilikle, test ve pozitif sayısını düşürdü ölümleri makul seviyeye çekerek, normalleşmeye zemin hazırladı.

Geçen hafta bu normalleşmenin başladığı hafta başında bende Ankara da bulunuyordum, buradan çelişkiler daha güzel fark ediliyor!

Sokaklarda maske ile dolaşanların sayısı yüzde 10 civarında, başkentte polisler sadece ceza kesmek için dolaşmıyor, herkes iş yerini biran önce açma telaşında, Kızılay ın o hareketli sokakları, öğrenciler ve gençler olmadığı için hala bomboş!

Tam yola çıkacağım gün sağlık bakanı bu hafta sonu sokağa çıkma yasağının uygulanmasına bilim kurulu olarak gerek olmadığını açıklıyordu, gece yarısı ise içişleri bakanlığı bir genelge yayınlayarak, hafta sonu 15 ilde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıklıyordu…

İşte oyunun ve senaryonun çıldırtan anları, herkes sosyal medya dan veryansın etti, roller ve oyun bir birine karışmış, seyirciler tepkili, oyunun basitliği ve bayağılığı ortaya çıkmıştı!

Tam bir kriz çıkacağı sırada, saray yine bu krizi fırsata çevirme politikası ile sahneye çıktı ve gönlüm elvermedi, bu duruma el koyuyorum diyerek sokağa çıkma yasağını 12 saat sonra kaldırdı!

Bu açıklamalar bu kararlar ve bu çelişkilerin yorumunu siz değerli okurlara bırakarak, son bir sahneye geçmek isterim…

Sabah Ankara dan hava meydanına gitmek üzere yola çıktık, Belko Aır otobüsleri, normal yolcu alımlarını yaparak koltukları doldurup, yolcuları hava alanına bıraktı.

Hava meydanında görevliler bağırıyor, maske ve sosyal mesafe ye dikkat edin diye herkese baskı yapıyorlar, vatandaş sürü kültürü ile kontrollü olarak ve yargılamadan bu uyarılara uymaya çalışıyor…l

Uçağa bindik yine tüm koltuklara tıka basa dolu ve adeta kucak kucağa bir saatlik yolculuk yaptık, maskesiz ve sosyal mesafesiz!

Batman hava meydanına inerken, çok sert ve baskıcı bir sesle herkese saldırırcasına bir görevli sosyal mesafe ve maske konusunda adete herkes ile savaşıyor ve kavga ediyordu.

Bacı kardeş, kol kola ve sarmaş dolaş yolculuk yaptığımız bu insanları 2 metre bizden uzaklaştıran komik anlayışa ne demeli?

Hepsi bir oyundu, bizlerde birer figüran, oyun bitti herkes evine, herkes işine, evi ve işi olmayan ise bu senaryodan kendisine bir vazife çıkarsın!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?