USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KÜRT DİLİNE SAHİP ÇIKILMALIDIR…

15-05-2022

Kürt örgüt ve siyasi partileri kendi aralarında kutladıkları 15 Mayıs Kürt dil bayramına devlet ve resmi kurumları, kültür bakanlığı sahip çıkmalı ve Kürt dilinin hak ettiği değeri vermeleri gerekir.

Bu ülkenin kültürel zenginliği olan dillerin yaşatılması, sahip çıkılması ulusal bilincin yükseltilmesi açısından katkı sağlayacaktır.

Bu coğrafya da bir çok diller var ve bu diller kültürel farklılığı, ulusal bütünlüğü sağlamaktadır. Günümüzde ulus bilinci,  içine kapanık Tekçilik gibi milliyetçilikten çıkmış bir durumda ve her ortamda vurgu yapılan, Ümmet anlayışı içinde her dil ve kültürün yaşatılması gerekmektedir.

Bu gün Türkiye coğrafyasında, Türkçe nin yanı sıra, Kürtçe, Lazca, Çerkezce, Zazaca… gibi birçok yaşamını sürdürmektedir.

Ancak resmi sahiplenme olmayan ve tamamen tanınmaz hale getirilen bu diller yavaş yavaş unutulmaya yüz tutmaktadır.

Bu diller ülkeyi ve milleti bölmeye değil daha fazla pekiştirmeye ve birliği sağlamaya yardımcı olacaktır.

Kendini dışlanmış olarak görmeyen bu dilleri kullanan vatandaşlar, devlete ve sisteme daha fazla bağlanacaktır.

Bu gün çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından kutlanan bu diller örneğin Kürt dili ve bu dili kullananlar kendilerini devletten ve resmi statüden dışlanmış olarak görmektedirler.

Esas bölünme ve esas ayrıştırma bu dillere duyarsızlıkla yapılmaktadır.

 Türkiye vatandaşlığını kabul eden bu farklı dil ve kültüre sahip olan vatandaşlara Türkçe kullanan vatandaşlar gibi sahip çıkılmalıdır.

Bunlarında dillerini ve kültürlerini kullanma ve koruma adına resmi bir yardım ve destek sağlanmalıdır.

Türk Dil bayramı gibi, Kürt dil bayramı ve Laz dil bayramı veya Çerkez Dil bayramı aynı sahiplenme ve coşku ile resmen kutlanmalıdır.

Bu demografik ve kültürel farklılık ülkenin zenginliği ve mozaiği olmalıdır, her alanda bu açıkça dile getirilmeli ve bu dillerin yaşatılması için sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler yalnız bırakılmamalı.

Osmanlıda olduğu gibi, her dil ve her din her alanda ve her ortamda anlatılmalı ve sahip çıkılmalıdır, 72 milletten oluşan bu imparatorluk bu siyasi yapısı ise yüz yıllarca dört kıta da at koşturabilmiştir.

Biz bu gün medeni dünyanın bir parçası olmak ve dünya da saygınlık kazanmak için mutlaka ulusal bütünlüğü kültürel bütünlük ile tüm farklı kimlik ve kültürleri dilleri tanımalı onlara sahip çıkmalıyız.

Kürt dil bayramını kutlarken, bu dili kullanan ve korumaya çalışan tüm halkımızın bayramını ayrıca kutlarım.

Sistemin ve bu ülkenin aslı unsuları olan Kürtlerin dilleri ve lehçelerinin bu bayram vesilesi ile yeniden korunması ve yaşatılması için, devletin resmi organlarının sahip çıkmasını beklerim.

Ana sınıfından başlayarak, ilk, orta ve lise çağlarında bu Kürtçe ana diline sahip olan çocukların ana dilde eğitimi sağlanmalı, Üniversitelerde bilim dili olarak kullanılması sağlanmalıdır.

15 e Gulan e, Cezna Zımanı Kürdi Piroz be…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?