USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

“MATRAH ARTIRIMINDA, YANDAŞ KIYAĞI!”

15-03-2023

İktidar seçime yakın çıkardığı kanunlarla hem popülist politika uyguluyor hem de yandaşlara özel kıyaklar geçiyor.

Geçen hafta çıkarılan ve resmî gazete de yayınlanan 7440 sayılı yasa da en çok dikkat çeken madde 2022 yılı gelirlerinin de matrah artırımına dahil edilmesi.

Bu madde ile hem kafa karışıklığı hem de hesap karışıklığı devam ediyor, beyan edilmeyen gelirlerin matrah artırımı gibi çelişkili bir duruma düşen mükellefler, bu beyanlarını nasıl hesaplayacaklarını şaşırıyor.

Bu maddenin sadece iktidar gideceğini bildiği için yandaş kurum ve kuruluşlara son bir yardım simidi olarak değerlendiriliyor!

Bu konu ile ilgili yorum yapan eski müfettiş ve yeminli mali müşavir Orhan Akçelik kaleme aldığı makalesinde.

“7440 Sayı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve alacakların yapılandırması kanunu olarak bilinen kanunda ilginç olan düzenleme; 2022 yılının da matrah arttırımı kapsamına alınmasıdır.

Bilindiği üzere; 2022 dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesi nisan dönemi içinde verilmektedir. Daha beyan dönemi geçmemiş dönem ile ilgili kurumlar vergisi ya da gelir vergisi yönünden neden matrah arttırımı yapılır?

Bilindiği üzere kamu vergi denetim elemanlar 2023 yıl içinde 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 dönemi ile ilgili vergi incelemesi yapabilirler. Bu yıllarda tamamı için zarar beyan eden veya bilinçli olarak düşük beyan eden vergi mükellefleri ilgili düzenleme ile asgari arttırım tutarında gelir veya kurumlar yönünden ve katma değer vergisi yönünden artırım yapılması durumunda haklarında vergi incelemesi yapılamaz ve tarhiyat yapılamaz. Yani bu mükellefler hukuk güvenliğine alinmiş olmaktadır. İdare ile yakın ilişki içinde olanlar bu tür düzenlemeden bilgi sahibi ise bunlara baklava börek olmuş olacaktır. Diğer mükellefler ise dürüstçe yaptıkları işlemlerden hesap verecek ve manevi olarak yıpranacaklardır. Şeytanın aklına gelmeyecek düzenleme, ülkemize hayırlı olsun” Konulara yer vererek bunun sadece ve sadece yandaş firmalara bir son kıyak hamlesi olarak değerlendiriliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?