USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

NEWROZ PIROZ…

20-03-2023

Tüm dünya da kutlanan Newroz bayramı bugün ve üç gün kutlanan bu bayramın öncelikle Kürt halkına ve tüm dünya insanlarına kutlu ve mutlu olsun.

Öncelikle Kürt halkı dedim çünkü bu bayramın Kürt halkı için çok büyük önemi ve ehemmiyeti vardır, destan veya tarihi mitoloji olsun ama, bize böyle nakledilmiş.

Kürtlerin doğuşu ve millet olup özgürlüklerinin alınışında bu newroz bayramının büyük bir anlamı vardır.

Tarihçiler Kürt halkının zulümden, baskıdan, zalim hükümdardan kurtuluşun günü olarak yazmış ve destanlaştırmışlar bu günü Kürtler için.

Bizde tüm tarih boyunca bu günü coşku ile kutlamış ve bu günün anlam ve önemi üzerine kafa yormuşuz.

Kimse ile ve hiçbir ulus ve halk ile hesaplaşma ve onların yaşam haklarına özgürlüklerine karşı değil, sadece zalim hükümdarlara karşı bir başkaldırı destanıdır Newroz.

Özgürlüğü elde etme ve zulme karşı bir destan yazma günüdür, bu günü tarih boyunca atalarımızın yaptığı gibi kutlama bizim en doğal hakkımız ve geleneğimizdir, buna engel olmak haksızlığa ve zulme destek olmaktır!

İşte tarihte efsane haline gelmiş, zalim ve baskıcı hükümdar ile Kürt halkının doğuş efsanesi…

“Kürtlerde nevruzun Demirci Kawa Efsanesi’ne dayandığına inanılır. Kürt mitolojisindeki Demirci Kawa efsanesine göre, günümüzden 2500 yıl öncesinde Zuhak adında Asurlu zalim bir kralın altında yaşayan Kawa adında bir demirci vardı.

Efsaneye göre her kralın iki omuzunda da birer yılan bulunuyordu ve kral her gün bu iki yılanı beslemek için Kürtlerden iki genci sarayına kurban olarak getirtip aşçılarına bu iki çocuğu öldürtüp beyinlerini yılanlarına yediriyordu. Bu vahşetin yanında kral ilkbaharın gelmesini de engelliyordu.

En sonunda bu zulümden bıkan ve bir şeyler yapmak isteyen Armayel ve Garmayel adlı iki kişi kralın sarayına mutfağa aşçı olarak girmeyi başarırlar ve Kralın yılanlarını beslemek için beyinleri alınarak öldürülen çocuklardan sadece birini öldürüp diğerinin gizlice saraydan kaçmasına yardımcı olurlar. Böylece ellerindeki bir insan beyni ile kestikleri bir koyunun beynini karıştırarak yılanlara vererek her gün bir çocuğun kurtulmasını sağlamış olurlar. İşte bu kaçan kişilerin Kürtlerin ataları olduğuna inanılır ve bu kaçan çocuklar Kawa adlı demirci tarafından gizlice eğitilerek bir ordu haline getirilirler.

Böylece Kawa’nın liderliğindeki bu ordu bir 20 Mart günü zalim kralın sarayına yürüyüşe geçer ve Kawa kralı çekiç darbeleri ile öldürmeyi başarır. Kawa etraftaki tüm tepelerde ateşler yakar ve yanındakilerle birlikte bu zaferi kutlarlar. Böylece Kürt halkı zalim kraldan kurtulmuş olur ve ertesi gün ilkbahar gelmiş olur.”

İşte bu efsane ve bu yok oluştan sonra diriliş ve yeniden var oluş efsanesi, bu şekilde yeniden toparlanma ve dünya var oldukça yaşama hakkı efsanesi.

Kürtler tarih boyunca birçok zalim hükümdar tarafından yok edilmek istenmiş ve baskı uygulanmış, ama her zaman bu baskılar bir şekilde bertaraf edilerek, yaşamaya devam etmişlerdir.

Mevsimler döndükçe dünya var oldukça, sonbahar ve Kış aylarının ardından mutlaka bahar gelecek ve kurtuluş destanları yeniden yazılacaktır.

Tüm baskı ve şiddet altında olan halkların kurtuluşu umuduyla tüm insanların newroz bayramını kutlarım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?