USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

NEWROZ PİROZ BE…

20-03-2022

Yeni bir Newroz bayramına girerken, bu bayramın tüm halklara ve tüm İnsanlığa barış, kardeşlik, özgürlük ve demokrasi getirmesini temenni ederim.

Newroz hem baharın müjdecisi, hem de özgürlüğün müjdecisi olarak Ortadoğu ve Asya halkları tarafından kutlanmaktadır.

Bahar da doğanın mevsimler üzerindeki olumlu değişimidir, bahar ayının girmesi ile birlikte, tabiat ve tüm varlıklarda büyük bir canlanma ve büyük bir uyanışa neden olur…

Bitkilerin filizlenmesi, Hayvanların çiftleşmesi, İnsanların üretim için tarla ve iş alanlarına gitmesine neden olan güzel bir tabiat olayı…

Bizim bölgemizde ise bizim kuşak Newroz bayramlarını her sene, Kürt halkı ile devletin çatışma ve hesaplaşama günleri olarak hafızalarına kazımışlar! 

Oysa bu bayram özgürlük, demokrasi, hukuk ve hak arayışının birer sembolleridir, oysa bu bayramda tüm insanların eşit ve kardeşçe bir arada kutlama yapmaları beklenir.

Oysa bu bayram nedeniyle, devlet müsaade ederse ve isterse Kürt, Türk, Arap, Fars tüm Irkalar Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, Ermeni, Yezidi… Tüm dinlerin beraberce coşup eğleneceği bir bayram olabilir.  

Bu Irklar ve bu Dinler arasındaki düşmanlığı ve diyalogsuzluğu, maalesef hakim sistemler ve siyasi oluşumlar müsaade etmemektedir.

Devlet ile örgütler, siyasiler ile devletler arasındaki çatışma ve anlaşmama biz halkların düşmanlığına neden oluyor!

Her zaman hakim sisteme alet olan ve onun bu politikalarının etkisinde kalan bölge Halkları, Newroz da olduğu gibi, tüm bayramları bir birine zehir etmektedirler.

Dinler arası ve mezhepler arası çatışmalar, Irklar arası çatışmaların kaynağında siyasilerin kirli oyunları vardır, oysa tüm dinler ve tüm Irklar tüm Newroz bayramlarında bir arada beraberce eğlenme imkanı bulmuşlardır.

Birinin Newroz dediğine diğeri Nevruz diyerek tepki göstermekte, birinin Kiliseye gitmesine, diğerinin Cami veya Havraya gitmesine tepki göstererek, halkları ve Dinleri düşman haline sadece semboller üzerinde getirmeyi başardılar!

Birinin odun ateşi yakmasına diğerinin Lastik yakması ile Newroz’u böldüler ve çatışma sebebine dönüştürdüler.

Kimsenin kendi dini ve inancını doğru dürüst yaşamasına, bayramlarını özgürce kutlamasına müsaade etmediler!

Oysa sevgi kardeşlik ve coşkunun, birlik ve beraberliğin bayramları olan bu coğrafyanın tüm inançlarının bunun üzerinde kurulmuş olması olan, bu günlerde tüm insanlar bir birlik ve beraberlik içinde kutlama yapmayı başarmışlardır.

Emevi dindarlığı ile Osmanlı milliyetçiliği, bizim dinin iman ve insan olmamızı ortadan kaldırarak, saltanat ve devletin kutsallığını, her şey saray için ve herkes padişahın siyaseti ile Dinler ve Irklar savaştıkça, saray ve kral uzun yaşar felsefesi ile maalesef her Newroz bize zehir edilmekte ve baskılar altında kutlanılmaktadır.

Baskısız ve özgür Newroz kutlamaları temennisi ile Newroz Piroz diyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?