USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

OKUL TIRAŞINDAN, ÖNÜMÜZE DÖKÜLENLER!...

30-01-2023

Okul tıraşı filmi 2021 de vizyona girmiş ve maalesef bu güne kadar izleme imkanı bulamadığım bir filimdi, çok değerli bir dostumun tavsiyesi üzerine onunla birlikte izleme imkanı buldum.

Bu güne kadar izlediğim en anlamı ve en fazla mesaj veren bir filim olduğunu söyleyebilirim, evet adına drama denilen, bir duygusallık içinde geçiyor ama bence buna toplumun gerçekleri dersek daha iyi olur.

Öncelikle bu filmi herkesin izlemesini öneririm, herkesin kendini bir sahnesinde bulacağı yozlaşmış bir toplumun, yozlaşmanın tüm kılcal damarlara nasıl dağıldığına şahit oluyoruz.

Yani bu filimde biz tam bir toplumsal travmanın canlı uygulamasını görebiliriz, yöneticisinden tutun, öğretmenine, işçisinden, şoförüne, çocuğundan annesine kadar.

Önce bu filmi sizlere tanıtayım, filimde emeği geçen herkesin tam hakkını verdiğini söyleyebilirim.

Filim Kars dolaylarında bir yatılı okulda geçmektedir, karlar altında ve tüm yolların kapalı olduğu bir mevsimde.

Yönetmen Ferit Karahan ve Senaryosu, Ferit Karahan ile Gülistan Acet tarafından hazırlanmış, tam bir toplumsal gerçekler dizisi.

Çok güçlü bir oyuncu kadrosuna sahip olan, filim, aynı zamanda çok güçlü bir drama içinde geçiyor, bu filim altın portakal en iyi filim ödülüne de layık bulunmuş.

Filim ile ilgili yorumlara katılmıyorum, salt bir okul ve okulda hasta olan bir çocuğun idari aksaklıklar yüzünden ihmal edilmesi olarak değerlendirilemez bence.

“Bakın filim ne anlatıyor a verilen cevap: Film, baskı ve disiplinin yoğun olduğu bir yatılı okulda hasta olan arkadaşını doktora götürmeye çalışan fakat okulun bürokrasisini, idarenin vurdumduymazlığını ve zor coğrafi koşulları aşmak zorunda olan Yusuf'un hikayesini anlatıyor.”

Oysa ben bu filimde, toplumsal yozlaşma ve bozulmaya yönelik çok canlı bir örnek olarak baktım ve bu bozulmayı gördüm.

Hem de her yaş ve meslekte, her sınıf ve her eğitim seviyesinde, herkesin kendi çıkarları ve kendi yararına olunca nasıl herkesten kaçırarak devletin ve toplumun malına tecavüzü bir hak gördüğü…

Herkesin aslında toplumsal travmanın içinde bir parça rolü olduğu, çıkarına ve işine gelmeyince herkesin nasıl kıvırdığı…

Çocuklardan tutun, en eğitimli ve en yaşlımıza kadar, kimsenin günahsız olmadığı, tam bir toplumsal travma yaşadığımızı görmekteyim bu filimde.

Çalınan havludan tutun, çocukların çaldığı ekmeğe, müdürün iki çift lastiğine, şoförün aracı kendisi ve müdür için kullanmasına, öğretmenlerin verdiği keyfi cezalara kadar, sonra sorumluluktan kaçmak için kıvırmaları.

Bir dilin ve bir ulusun inkarının ne kadar basite indirgendiği, yozlaşmanın ise ne kadar çocuk seviyeye indiğinin en güzel senaryosunu oluşturmaktaydı, “Okul Tıraşı”

Bu filmi mutlaka izleyin ve bu filimden alacağınız bir çok dersler vardır, özellikle benim kuşağın daha çok nostalji olarak okul yıllarını hatırlayıp hatıralara dalacağı bir filim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?