USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ONLAR VE BİZ 1

15-08-2022

Norveç Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl'in geçtiğimiz haftalarda İtalya'daki tatilinde çektirdiği fotoğraf kareleri ülkede gündem oldu.

Mehl'in pozuna ülke muhalefetinden tepki geldi.

Norveçli haber sitesi Dagbladet'in aktardığına göre, yerel bir haber sitesi ülkenin Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl'in can yeleği olmadan sörf tahtasında durarak Norveç yasalarını çiğnediğini bildirdi.

Bu gelişme ile birlikte ülkenin muhalefeti de tartışmalara dâhil oldu ve bunun 'kötü bir örnek' olduğunu savundu.

Tartışmanın büyümesinin ardından Adalet Bakanı Mehl açıklama yapmak zorunda kaldı.

Mehl, fotoğrafın İtalya'da tatildeyken çekildiğini belirtirken, ben yasalara uyarım. İtalya’daki yasalar kıyıya yakın yerlerde yüzerken veya sörf yaparken can yeleği takma zorunluluğunun olmadığını açıklamıştı.

Ülkelerindeki sorunları yok denecek kadar az olan bir ülke vatandaşlarının bize göre basit olan bir meseleyi gündeme getirmeleri sisteme olan duyarlılıklarından kaynaklıdır.  

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı bir TV programında yabancı bir bakanla yaşadığı diyalogu anlattı: ‘Sizin ülkenizde enflasyon çok yüksek’ dedi ben de 'Doğru' dedim. 'Biz bununla mücadele edeceğiz, bunu çözeceğiz, kararlıyız ama bakın ben bu enflasyonla sokağa çıkabiliyorum. Siz yüzde 10’luk enflasyonla sokağa çıkamıyorsunuz' dedim.

Yaşanan iki olayın benzer yanları bakanların açıklama yapmalarına sebep olan sorunların görevleri gereği yapmaları gerekenleri içeren sorulardır. Soruları yanıtlarken yasaları ve yaşanan olayları çarpıtmadan yorumlayarak yanıtlamaları önemlidir.  

Norveç’te basit bir sorunun dünyada yaşanan olumsuzluklar ile alakalı olmadığı halde bakan cevap vermekten imtina etmemiştir. Avrupa ülkelerinin çoğu ekonomik sorun yaşamalarına rağmen açlık veya yoksulluk sınırında yaşamamaktadırlar. Onların makam veya görevleri gereği sokağa çıkmamak gibi bir sorunlarının olduğunu sanmam.

Üstelik onlar özel araçlar yerine görev yerlerine bisikletleri veya toplu taşıma araçları ile gitmektedirler. Onlar vatandaşları ile iç içedirler. İzole edilmiş bir yaşamları yoktur.

Ülkenin maliye bakanı ülkede yaşanan ekonomik sorunların düzeltilmesi amacı ile göreve getirildi.  Ülkenin o anki ekonomik durumunu bildiği halde göreve talip oldu.

Bugün ülkedeki enflasyon oranının dünyadaki birçok ülkeden daha yüksek olması yabancı ülkelerin bakanlarının dikkatini çekmişse üzücüdür.

Bir toplantı sırasında yabancı bir ülkenin maliye bakanının bunu dile getirmesine verdiği yanıt ilginç. Ülkemizde enflasyon yüksek olduğu halde biz sokağa çıkabiliyoruz. Sizde enflasyon az olduğu halde sokağa çıkamıyorsunuz.

Sorun ekonomik sorun olmaktan çıktı vatandaşların hak arama meselesine geldi.  Ülkelerin idarecileri ülkelerindeki sorunlar ile ilgili çözümler üretirken mukayese iyi yönden yapmalıdırlar. Kötü emsali baz alarak ülkedeki durumla mukayese etmek yanlıştır.

Emsal olarak gösterilemez.  Onlar vatandaşların sıkıntılarını artması ile ülkenin ekonomik durumları bozulduğu anda vatandaşlarına enflasyonun üzerinde zam vererek vatandaşlarını enflasyona ezdirmezler.  Vatandaşlarının bu sebepten sokaklara çıkmalarına izin vermezler. Geçinemeyen her vatandaşına maddi destekler vererek onların ekonomik sıkıntılardan etkilenmemeleri için çaba gösterirler.

Sokağa çıkma söz konusu olursa iktidarın ülke vatandaşlarının ekonomik veya sosyal yönden olumsuz şartlarla yaşamaya zorlandıkları an sokaklara çıkıp hak arayışında bulunurlar. Yasaların onlara verdiği ölçüde bunları yaparlar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?