USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ORMAN ANTİPATİSİ Mİ? 1

29-06-2022

Orman yangınlarının yaz aylarında başlaması birçok sebepten olabilir. İhtimallerden biri de kasıtlı yangın çıkarmaktır. Orman arazilerinin turistik yerleşim yerlerine yakın olması toprağının değerlenmesini beraberinde getirir.

Parasal getiri yönünden değerlenen arazilerin ormanlık arazi olmaktan çıkarmak amacı ile orman yangınları çıkarılmış olabilir.  Kasıtlı çıkarılan orman yangınları yok denecek kadar azdır.

Ancak yoktur denemez.

Orman köylüleri veya ormana yakın şehirlerde yaşayan her vatandaş ormanlara gözü gibi bakmalıdır. Ormanın doğaya olan faydaları dışında çam ormanlarında çam balı arıcılığı yaparak orman köylüsüne gelir kaynağı sağlar.

Ormanın insana faydası dışında birçok faydası daha vardır. İklimi dengeler. Mevsim değişikliklerini engeller. Hava durumunu düzenleyebilir. Yağmurun dengeli yağmasına sebep olur. Ormanda canlı hayvanların yaşamasına olanak sunar. 

Orman bu kadar değerli olduğu halde yaşanan orman yangınlara geç ve yanlış müdahale yapılarak ormanlık alanın kül olmasına sebep olunmaktadır. 

Ormanı korumakla görevlendirilen kule bekçiler daima uyanık kalarak bir duman veya kıvılcım gördüklerinde gerekli mercilere ulaşarak yangın söndürme işleminin başlatılmasını istemelidirler. Orman söndürme uçakları, helikopterleri ve diğer ekip ve ekipmanları yangın bölgelerine yakın yerlere konaçlandırılmalıdırlar. 

Orman yangının soğutmasında kullanılan uçaklar ve helikopterler gün 24 saat görev yapabilecek ekipmanlar ile teçhiz edilmelidirler. 

Gece görüş sistemi takılarak orman yangınlarına ara vermeden devam edilmesi sağlanmalıdır. 

Orman yangınını gözetleyen ekiplerin yetersiz kaldığı alanlarda İHA’lar devreye sokulmalıdır.

İHA sadece savaşta değil gerekli olan her yerde kullanılabilecek projeler yapılmalıdır. Yangın söndürme helikopterlerinin sadece gündüz görev yapmaları yangın söndürmek için yeterli olmamaktadır.

Tarım ve orman bakanının Gece görüşlü helikopterlerin 4 Temmuz’da geleceği açıklaması üzücüdür. 

Çok değil geçen yıl yaşanan orman yangınlarında yaşanan sıkıntıların tekrar yaşanmaması için ivedilikle gerekli tedbirler alınmalıydı.   

Yapılan hesaplamalar göre son yıllarda yaşanan orman yangınlarında 20 yılda gerçekleşen orman yangınlarındaki kayıplardan daha fazla orman kaybedilmiştir.

Yakın tarihte meydana gelen orman yangınlarında THK nun uçaklarının görev dışı bırakılması, ihaleye dâhil edilmemesi ile birlerce dönüm ormanlık alan heba oldu. Bazı idealara göre orman yangınlarının turistik yerleşim yerlerine yakın olan ormanlık alanda çıkarılması yanıp kül olan arazileri imara açarak inşaat alanına dönüştürmek amacıyla çıkarıldığı ideasıdır?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?