USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ORMAN ANTİPATİSİ Mİ? 2

01-07-2022

Önceden hesaplar yapılıyor

Euronews, Avrupa Orman Enstitüsü'nden (EFI) yetkililerle görüşerek yangına karşı nasıl mücadele verildiğini sordu. Orman yangınları bina yangınlarının aksine sürekli hareket halinde. Bu nedenle müdahale etmeden önce gerekli araştırmalar yapılıyor ve yangının ne tarafa yönlendiği hesaplanıyor.

Uzman Marc Castellnou, küresel ısınma sonucunda karşılaşılan yeni problemlere çözüm üretebilmek amacıyla araştırma ve geliştirmeye çok önem verildiğinin altını çizdi.

Castellnou, "Sadece yangını kovaladığımız eski günlerin aksine, artık yangının ne tarafa yönlendiğini araştırarak, sahip olduğumuz kaynakları verimli kullanıyoruz." dedi.

Orman yangınlarını söndürmek zor ve belirli kuralların uygulaması ile başarılı olunabilir. Öncelikle erken uyarı sistemi kusursuz işlemeli.

Yangın uyarısı alındığı zaman en kıssa sürede yangının olduğu bölgeye ulaşacak ekipler oluşturulmalıdır. Havadan ve karadan müdahalelerde yangının seyrine göre planlar yapılmalıdır.

Buna rağmen yangın söndürülemiyorsa komşu ülkelerden yardım istenmelidir.

Mecliste ek bütçe görüşmeleri yapılırken iki CHP milletvekilinin Hazine ve maliye bakanına “Kur korumalı mevduatlara yapılan 40 milyon liralık ödeme yapıldı.

Orman yangınlarında kullanılacak uçaklara 4,5 milyon dolar harcanarak yangın daha erken söndürülebilirdi” denmiş ancak bakandan yanıt alınamamıştı. Ek bütçede orman yangınları için pay ayrılmış mıdır?

4 Haziran 2022 tarihli haber.

Şırnak’ın Gabar ve Cudi dağları ile Besta bölgesinde askeri operasyonlarla birlikte ormanlık alanlarındaki ağaç kıyımı sürerken, kentteki korucu başlarıyla dün toplantı yapıldı.

Kesimi yapılan ağaçların kamyonlara yüklenerek farklı yerlere taşınmıştı.

Bir zamanlar Lice’de de vatandaşların bahçesindeki ağaçlar yakılmıştı. Ağaçlarını kurtarmaya çalışan kişilere izin verilmemişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?