USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ORTADOĞU VE SURİYE’DEN BİR ANALİZ…

29-11-2022

Ortadoğu yeniden dizayn edilirken, gündeme Türkiye ve Suriye’ye harekât operasyonları ile yorumlar farklı yöne evirilmiş durumda…

Birçok iç ve dış muhalif yazar ve yorumcu olayı özellikle Pençe Kılıç operasyonunu Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın seçime endeksli bir harekât olarak tanımlıyorlar…

Evet, doğru İstiklal Caddesi operasyonu ve Kilis e füze saldırısı düzenlenmesini gerekçe göstererek yüzlerce hatta binlerce top ve füze saldırısı ile Kuzey Suriye’yi bombalaması, PYD ile bir çatışma ortamı gibi gösterilmesi ve ardından gelen Kara harekâtı sinyalleri.

Tüm yorum ve tüm tahminlerin temelinde yatan, yaklaşan seçimler olduğu gerçek bir yorum ve gerçek bir tahmin olmayacağını düşünüyorum.

Bizim gibi az gelişmiş ülkelerin iç ve dış siyasetini belirleyen faktörlerin temelinde dış politikaların yattığını düşünüyorum.

İşin temelinde Emperyalist güçlerin çıkarları ve bölgemizdeki enerji kaynaklarının paylaşımı meselesi olduğu gözden kaçırılıyor.

Amerika ve özellikle İsrail ne Kürtlerin kara kaş gözlerine hayran, ne de Türkiye’nin yüksek çıkar ve menfaatlerine angaje olur.

Onların hesabı farklı ve planları sadece kendi ulusal çıkarları ve kendi çevrelerinin çıkarları üzerine yapılır.

Suriye’yi parçalamak, Irak ı bölmek ve Ortadoğu’yu yeniden dizayn etmek için yapılan planların kökeninde bu bölgedeki Doğal gaz ve Petrol kaynakları…

Bu olaylar ve bu saldırılar öncesine bakacak olursak, Tüm batı ve emperyalist güçler ( Kimsenin inanmadığı terör saldırılarının üzerine balıklama atlayarak, Türkiye’nin meşru savunma hakkı diyerek onun saldırıya geçmesi için adeta yeşil ışık yaktılar.

Bu güne kadar PYD’yi destekleyip ona yüz tonlarca askeri mühimmat ve milyarlarca dolar desteği veren Amerika neden acaba birden, bu operasyonlara izin verdi?

Neden İsrail hemen akabinde açıklama yaparak, Türkiye’nin Teröre karşı savunma hakkı vardır, bu operasyonlara olur verdi?

Neden Rusya ses çıkarmıyor, Batılı ülkeler hiç oralı bile olmuyor, herkes bu hava ve topçu saldırılarını meşru görürken, kara harekatı içinde ellerini ovuşturuyor?

Nedenler oldukça fazla ve sıraladıkça uzayabilir, bunun nedeni, İsrail in Suriye ve Türkiye üzerinden Doğal gazının sevk edeceği güçlü ve güvenilir bir koridor açılmasıdır.

Benim analizime göre Türkiye ye Suriye ye girmesi için bu güçler tarafından çoktan bir plan ve bir izin çıkarılmıştır.

Bu tür güçlü ülkeler örgütlerle hareket etmeyecekleri gibi, bu bölgede güçlü etkili, aynı zamanda sözlerinden ve emirlerinden çıkmayacak, güçlü liderlerle iş birliği yaparak, çıkarlarını garanti altına Almaktır.

Bunun için gerekçeleri ve kirli planları ortaya koyarak, içerde yandaşlarını memnun etmek dışarda ise kendi çıkarlarını uzun süre garanti altına almak için her şeye göz yumarlar.

Evet, sonuç olarak, belki birkaç bombalı ve füzeli saldırı daha olur, birkaç masum sivil ve Halk çocuğu ölür, sonunda Emperyalist çıkarlar için, Kara harekatı da yapılacak ve Suriye ye güvenli bir ordu ile girilecek, Türkiye de İstikrar için, bu iktidarın devamı da sağlanacaktır.

Evet, Emperyalist güçler ve İsrail çıkarları bunu gerektirdiği için bu böyle olacak, hesaplar böyle ama unutmamak gerekir ki Allah’ın da bir hesabı vardır.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?