USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ORUÇ, HOŞGÖRÜ VE EMPATİ…

06-05-2019

Oruçlu iken, hoşgörülü olmak lazım, başkasının oruç tutmaması seni tahrik ve tahkir etmemeli, seni saldırgan ve kırıcı yapmamalı…
Bizler oruç ibadetimizi yerine getirirken, herkesten aynı anlayış ve aynı inançta, aynı şekilde oruçlu olmasını beklememeliyiz.
Başka dine mensup olanlar olabileceği gibi, hasta olanlar, yolcu olanlar, yolda kalanlar, güçsüz ve sağlığı yetmeyenlere karşı her zaman hoşgörülü davranmalıyız…
Bu hoşgörüyü gösterirken Empati yapmasını bilmeli ve kendimizi karşı tarafın yerine koymalıyız, Allah bize sağlıklı ve dirençli bir bünye vermiş olması, herkesin bu nimetlere sahip olamayacağını bilmemiz gerekir. 
Hatta böyle sağlığı ve gücü yerinde olmayanlar, inancı ve kanaat ı yerine gelmeyenleri görünce Allah a daha fazla şükrederek, ibadet ve takvamızı arttırmalıyız. 
Bakın İslam dini Oruç ibadeti için ne kadar hoşgörülü ve ne kadar kolaylaştırıcı bir rol almaktadır, bunu yine hadisler ışığında irdeleyelim.
“4- Açlık ve susuzluk: Kendisinde şiddetli açlık ve susuzluk meydana gelen kimse, ölüm tehlikesi varsa veya aklı gidecekse yahut hastalanacaksa orucunu bozabilir. Hastalığın artıp artmayacağı kesin değilse, kefaret gerekmemesi için, küçük bir kâğıt parçasını veya çiğ pirinç tanesini susuz yutarak orucunu bozmalı. Sonra yiyip içebilir.
5- İhtiyarlık: Oruç tutamayan ve iyileşme ihtimali de olmayan yaşlı hasta, tutamadığı günler için fidye verir. 30 günün fidyesi 53 kg undur. 53 kg un alacak kadar altın da verilebilir.
6- İkrah: Oruçlu, (Orucunu bozmazsan seni öldürür veya bir uzvunu keseriz) diye tehdit edilmişse, dediklerini yapmaya güçleri yetiyor ve blöf yapmıyorlarsa, orucu bozmak mubah olur.
Ramazan-ı şerifte, özürsüz oruç tutmamak büyük günahtır. Hadis-i şerifte, (Özürsüz olarak Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz) buyuruldu. (Tirmizî)
İş sebebiyle oruç tutmamak caiz mi?
Sual: Çalıştığımız yer çok sıcak. Oruçlu olunca çalışmam imkânsız. İzin de vermiyorlar. Çalışmasam çoluk çocuk nafakasız kalacak. Oruç tutmayıp kışın kaza etmem caiz olur mu?
CEVAP
Çalışırken çok yoruluyorum diyerek, orucu kazaya bırakmamalı. Ama gerçekten zaruri bir durum varsa o zaman caiz olur.
Nafakaya muhtaç kimse, çalışınca hasta olacağını anlarsa, orucu bozar. Ücretle çalışmayı sözleşmişse ve iş sahibi, Ramazanda izin vermiyorsa, kendinin ve ailesinin nafakası mevcut olan, orucu bozmaz, çünkü böyle kimsenin dilenmesi haramdır. Kendinin ve ailesinin nafakasına malik değilse, orucun zarar vermeyeceği başka hafif iş bulması gerekir. Hafif iş bulamazsa, işinde çalışarak, orucu bozması caiz olur. Bunun gibi, ekin biçen kimseye Ramazan ayının orucu ziyan verirse, yani oruçtan dolayı, ekini biçemeyip, ekin telef olursa yahut çalınırsa [veya bina yapılamayıp da yağmurdan yıkılmak tehlikesi muhakkak olursa] ve bunları ücretle yapacak bulamazsa, oruç tutmayıp, bu işlerini yapmak caiz olur. İş bitince, orucunu tutar ve Ramazandan sonra da, tutamadığı günleri kaza eder. Günah olmaz. Susuzluktan hasta olması, ölmesi muhakkak olan herkes de, orucu bozup kaza edebilir. Kefaret gerekmez. (Redd-ül-muhtar)”
İşte bu kadar kolaylaştırıcı bir din mensubu olmamıza rağmen, sırf ibadet ediyorum diye bünyemize zarar vermek veya yaşam tehlikesi oluşturmak, kesinlikle sevap değil, günah kazandırır…
Helal değil haram olur bu şekilde oruç ibadeti yerine getirmek, bunun için Ramazan ayı ile diğer aylar arasında yaşam ve çalışma hayatı ve akışı arasında bir fark koymadan, sağlıklı insanlar güçlü kişilerin ibadeti olan bu ibadeti yerine getirmeyene tepki veya baskı oluşturmak tamamen haramdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?