USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

OVP’DA TUTARSIZLIKLAR!...

07-09-2023

Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz aylardır beklenen orta vadeli planı nihayet dün açıkladı, açıklaması ile birlikte beklenen piyasa hareketleri ise maalesef olmadı.

Tıpkı dağ ile tavşan meselesi, kimsenin etkilenmediği, piyasalarda hiçbir heyecan oluşturmayan, tabiri caiz ise yaprak kıpırdatmayan bir plan!

Bu plan tamamen enflasyon, döviz kurları ve faiz ile büyüme üzerine kurulmuş ve temenni ve dilekler den müteşekkil bir plan.

Yani planın içi doldurulmamış, yapılan tahminlerin neden ve nasıl olacağı bilinmemektedir.

Maddi dayanağı olmayan, ilmi derinliği olmayan, bir plan.

Bu plan ekonomide yapısal reformların yapılmasından çok, yine para politikasına dayalı bir para cambazlığı ile illüzyona dayalı bir plan.

Plan açıklandığı saat ve gün boyu dolar kuru düşmedi ve bilakis yükseldi, borsa fırlamadı, faiz uçmadı, yani kısacası kimsenin umurunda değildi.

Bu orta vadeli planlar geçmişte de çok hazırlanıp sunuldu, ama bu planların hiç birinin uygulanmadığı ve bu öngörülerin tutmadığı, bilakis tam tersi olduğu görüldü.

En dikkat çekici yanı ise bu planın, 2023 döviz kuru ve enflasyon oranının ortalamaya göre biraz daha gerçekçi tahmin etmek.

Bu planda şunu gösterdi ki büyüme oranlarının biraz daha makul ölçüde ölçülmeye başlandığı, bu büyümenin de ithalata dayalı harcama kalemleri olduğu bu büyümenin aslında küçülme olduğu ortada.

"Büyümeyi ve istihdamı ihmal etmeyeceğiz. Hedef tek haneli enflasyon. Amacımız finansal istikrarı sağlamak. Merkez Bankası  bağımsızlığı çerçevesinde üzerine düşeni yapacak.

OVP'nin dört temel amacı var. Afet yaralarının sarılması, makro istikrarın sağlanması ve enflasyonun tek haneye inmesi, büyüme ve istihdamın devamı, sosyal adalet. OVP'de üç temel politika aracı olacak. 

Bunlar deprem harcamaları hariç mali disiplinin sağlanması, para politikası ve yapısal dönüşümlerdir. Yapısal reformlarda orta vadede somut etkiler bekliyoruz. Kısa vadede beklentileri iyileştirmeyi hedefliyoruz. Merkez Bankası araç bağımsızlığı çerçevesinde üzerine düşeni yapacak.

Bu yıl kişi başı gelirin 12 bin 415 dolar olmasını bekliyoruz. İşsizliği orta vadede tek haneye düşürmeyi hedefliyoruz. 2023'ü yüzde 4,4 ile 2024'te yüzde 4, 2025 yüzde 4,5, 2026'da yüzde 5 öngörüyoruz.”

Hedef iyi güzel ama hedefe ulaşacak irade ve azim görülmüyor, merkez bankasının bağımsızlığından söz ederken, hala arka kapı satışları ile döviz satmanın bu programa nasıl bir etki edeceği merak konusu.

Deprem harcamaları hariç yani bu bölgelerde mali disiplin ve harcama disiplini olmayacak, birde devletin içinde olduğu israflar!...

Bir devlet ki tasarrufu kendi kurum ve kuruluşlarında ve kendi personeli için yapamıyorsa, halkı iki de bir tasarrufa zorluyor ve onu tasarruf yapmaya mecbur ediyorsa o ülkede mali disiplin ve istikrar söz konusu olamaz!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?