USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

PARA YOK HAYAT DURMA NOKTASINDA…

25-07-2019

Devlet piyasaya pompalayacak parası olmayınca piyasa çok kötü bit durgunluk içine girmeye mahkum ediliyor…
Dün açıklanan bazı ekonomik veriler şunu gösteriyordu, birincisi güven endeksinde 06’lık bir puan düşüklüğü ve ikincisi ise reel sektör ekonomide meydana gelen yüzde 09’luk bir düşüş.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları ise, kötü gidişatın devam ettiğini ve bir düzelme emaresinin görülmediği, doğrultusunda…   
Yine merkez bankasının emrivaki ile 425 baz indirdiği faizin ise ekonomiye olumlu değil çok olumsuz bir etkisin olduğu ortada…
Bu faiz oranlarının düşürülmesi ile birlikte beklenen döviz artışlarını göreceğimiz ve bu artışlar veya dalgalanmaların, dış ticareti ve dışa bağlı ekonomik yapıyı olumsuz etkileyeceği bekleniyor.
Özellikle devletin ihaleli işlerinde ödemesi gereken borcunu ödemesi, harcaması gereken cari harcamalarını yapması, yatırımlarını gerçekleştirmesi gerekir…
Devletin ekonomik alandan çekilmesi, piyasaya para pompalamaması halinde piyasanın ekonomik çarkı kendi öz kaynakları ile çevirmesi çok güç olur…
Bunun nedeni ise özel sermayenin köklü ve güçlü olmayışı, büyük mali şirketler ve uluslararası güce sahip özel firmaların olmaması…
Biz dışa bağımlı bir sanayi ile ve tamamen dış sermaye ile dönen bir imalat ve dış ticaret ekonomik yapıya sahip olduğumuz için, devlet sermayesinin ve gücünün çekilmesi halinde, piyasaların ve ekonomik yapının tamamen çökme tehlikesi yaşayacağına inanıyorum.  
Piyasada enflasyonu düşürmek ve ekonomik fiyat hareketlerini sınırlandırmak için, para politikası ile yönetmeye çalışmak maalesef, kötü sonuçlara götürür. 
Yani bu gün mevsimsel nedenlere dayalı,  gıda enflasyonunun düşmesi,  gerçekçi olmadığı gibi kalıcı olmayacağı ortada.
Bu gün en iyi tahminlerin bile özellik makroekonomide çok kötü senaryoların dile getirildiği, her şeye rağmen devletin piyasaya, sıcak para pompalaması ve halkın içinde olduğu para sıkışıklığını gidermesi gerekir…
 Piyasanın para politikası ile bastırılması yerine arz ve talep dengesi sağlıklı olarak çalıştırılarak, piyasanın dengelenmesi gerekir.
Şu an itibari ile faizin düşmesi veya doların değer kaybı ile değer kazanmasının, durgun ekonomi üzerinde fazla bir etkisin olmayacağı biliniyor.
Piyasada alışverişin olmaması ve para sirkülasyonunun olmayışı, halkı çok kötü bir durgunluk içine ve güvensizliğe koymaktadır.
Biran önce devletin piyasaya para pompalaması ve hayat vermesi gerekir, devlete iş yapan firmaların ve şahısların, ayakta durması için bir an önce ödeneklerinin ödenmesi gerekir.
Piyasanın zincirleme olarak ekonomik canlılığa kavuşması için, bir an önce devletin ekonomik ve finans kaynaklarını piyasaya sürmesi şarttır.
Elinde avcunda birkaç kuruşu olan ise ekonomik belirsizlik yüzünden, döviz ve faize koşmakta, ekonomi tam bir durgunluk içine girmektedir.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?