USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

PARAYI DIŞARIDA ARAMAYIN, PARA İÇERİDE!

18-09-2023

Devlet ve iktidar topyekun, New York’a para bulmaya gitti, Dışişleri, Milli Savunma, Mit, Maliye gibi tüm bakanlıkları yanına alan Cumhurbaşkanı Dev Uçağı ile ve ekibi ile ABD’ye indi!

Gösteriş debdebe ve israfın dibine vurulurken, konaklama konusunda ise, Türk evine sığındılar, bunun hikmeti ise herhalde bu tesisin saray yavrusu gibi olması…

Mehmet Şimşek için ekonomistler bu son şansı diyorlar, bu seferde para bulamazsa, kaynak getiremezse, daha uçakta onun ipinin çekileceğini iddia edenler var.

Oysa paranın kaynağı ve ekonominin ilacı dermanı, Türkiye de, yani içerde, öncelikle bunu iyi bilmek lazım hazıra dağ dayanmaz, hazır kaynak çare olmaz!

Ekonomiden ve iktisattan anlamayan, sadece para politikası ve hazır sıcak para ile ekonomiyi çevirmeye çalışan iktidar ve onun maliye bakanı büyük bir yanılgı içinde. 

Dış ticaret verilerine bakıyorsunuz, son yıllarda, ithalatımızın yüzde sekseni Çin ve Rusya, ithalatımızın ise yüzde 10 gibi bir kısmı bu ülkelere, ihracatımızın ise yüzde sekseni, AB ve ABD’ye tamam bu ülkelerden hiçbir şey alamıyoruz! 

İşte bu dış ticaret dengesini düzeltecek yer içeride yapılacak gümrük vergileri ve sınırlamalarla bunun önüne geçmek.

Ayrıca içerde yapısal reformlar yapılmadan, parayı getirip betona gömmenin hiçbir yararı olmaz, bunun yararı sadece birkaç rantçı müteahhide yarar.

Doğrudan yatırım yapacak sermaye peşinden koşulması ve bu sermayenin uzun süre ülkede kalmasını sağlamalıyız, aksi halde birkaç aylık kaynak birkaç ay sonra başımıza bela olur!

Bu tür kaynakların gelmesi belli pazarlıklarla olur, tefeci kuruluşlar, öncelikle doların gerçek seviyesine çıkmasını isterler, buda 45 lira seviyesidir, ikincisi faizlerin enflasyon oranında yani % 70’lere çıkmasını beklerler!

Bu olsa dahi birde hukuk ve yasamıza bakarak, güvence isterler, işte gerçek sorun burada yani içerde hal etmemiz gereken sorunlarda…

Bu sorunlar giderildikten sonra, hem yatırımcı gelir hem de sermaye akışı olur, bunun için ise siyasi otorite hazır değil, hukuksuzluk ve adaletsizlikle, halkına baskı ve sömürme üzere olan bir iktidar bu yapısal reformları yapmaya yanaşmaz.

İşte bu nedenlerden dolayı diyorum ki paranın kaynağı içerde, dışarıda aramanın anlamı yok, kendinize gelin ve silkelenin bu boş ve beyhude çabalarla vakit geçirmeyin.

Ne AB ne ABD, ne de Arap sermayesi bu ülkeye hiçbir faydası olmaz, ancak bir ulus öz sermayesi ve kendi halkının kaynakları ile gelişir ve ilerler!

Bu kaynak harekete geçirilmezse, bu kaynağa güven duyulmazsa, başarılı olmak mümkün değil.

Halkın kaynakları ile israf edeceksin hak etmediğin dev uçakla sarayı New York a taşıyacaksın, bir de iflas ettik bize sıcak para verin diyeceksin!

Dünya alem size gülecek, herkes size arka kapıyı gösterecek, dirsek çevirecek, alay edecek, “ekmek yoktur yemağa, At la gidi sıçmağa” diyecek!

Bilmem anlatabildim mi?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?