USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

PERŞEMBENİN GELİŞİ 1

08-03-2022

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşının etkileri birçok ülkede hissedildi.

Bizim ülkemizde bundan payını almakta. Savaş nedeni ile altın fiyatları ve petrolün varil fiyatı artınca bize yansıması akaryakıta 3 günde üç defa zam yapıldı.

Araç sahipleri zamdan etkilenmemek için akaryakıt istasyonların önünde kuyruklar oluşturdular.

 Akaryakıta zamların petrolün varil fiyatının artmasıyla devam edeceği muhakkak.

Bu da ülkedeki araç sahiplerinin kısa süreli aralıklarla araçlarında kullanacakları akaryakıta zam geleceğine işaret ediyor.

Araç sahiplerinin birçoğu yetersiz bütçeleri sebebi ile araçlarına yakıt alamaz hale geldiler.

Çiftçi ve nakliyeciler fiyatı akaryakıt nedeni ile kontak kapatacak hale geldiler.

Ziraatçı pahalı akaryakıt, gübre, ilaç nedeni ile arazilerini ekemediler.

Tüketilmeyen akaryakıt ÖTV, KDV ve işletme sahiplerinin dana az vergi ödemelerini de beraberinde getirecek. Ziraatçı ürün üretmediği sürece ithal ürünler alınmak zorunluluğu yaşanacak.

Bu da pahalıya mal olan tarımsal gıda ürünlere her gün zam yapılmasına neden olacak. Bu da tüm sistemde domino etkisi yapacak.

Dar gelirli vergisini, araç sahibi aracına akaryakıtı almazsa, işletme sahibi vergisini vermezse bütçeye vergi girişi azalacaktır.

Çözüm üretilmediği sürece sarmal artarak tüm sektörlere yansıyacaktır. Küçük esnaf kepenk kapatırken, fabrikalar pahalıya mal ettikleri ürünlerini dış pazarlarda rekabet edemedikleri için satamayacaklardır.

Bu sendrom çalışanların işten çıkarılmasını da beraberinde getirecektir.

Zamların durmadan devam edeceği ithal edilen ham medde ve ürünlerin dövize endeksli olması, ürünlere zammı zorunlu kılacaktır.

Sıvı yağ ve buğdaya zam yapılacağı haberi medyada açıklandığı andan itibaren tüketici ihtiyacını zam gelmeden karşılamaya çalışırken esnaf satacağı ürünlerin bitmesi halinde zamlı fiyatlar ile alacağı ürünlerin bütçesine yapacağı negatif etkiyi düşünmekte.

Bunları neden anlatıyorum?

Evde kullanılan sıvı yağ bitmişti.

Oğluma 5 litrelik sıvı yağ almasını söyledim.

Bu gün, "piyasada sıvı yağ yok" dedi.

Raporlu olan ilaçlarımdan birini eczaneden almak istedim. Piyasada olmadığını bir doz düşüğünü vererek idare etmem istendi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?