USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

PİYASALARDA BÜYÜK DURGUNLUK…

24-01-2021

Geçen gün bir youtube kanalı Batman esnafına mikrofon tutarak, onların iş ve esnaflık durumlarını sorguluyordu!

Esnafların alışverişlerdeki durgunluk ve satışlardaki dibe vurma dan şikayetçi olduklarına şahit olduk, onların maddi olarak durumlarını soran mikrofonu uzatan şahıs, aynı zamanda nasıl geçindiklerini soruyordu.

Hepsinin verdiği cevaplar, geçinemediklerini ve cepten yediklerini, stokları tükendikten sonra kepenk kapacaklarını ifade ediyorlardı.

Bir soru daha soruyordu, muhabir, bu sıkıntıları çektiğiniz bir yılı aşan sürede sizin durumunuzu soran ve sizi ziyaret eden siyasiler oldu mu?

İşte bu soruya verilen cevap çok manidar ve çok çarpıcı oluyordu, “onlar seçimden seçime bize uğrayan kişiler” “onlardan hiçbir beklentimiz yok” gibi cevaplar veriliyordu.

Tamamı bu güne kadar devletten maddi yardım alamadıklarını, kira ve kredi konusunda hiçbir desteği bulmadıklarını açıkça ifade ediyorlardı.

Evet, tüm dünya da olduğu gibi, ülkemizde de bir Pandemi sürecinde, herkes eve kapanıp, iş yerlerini kapatmak zorunda kaldılar…

Esnafın satış yaptığı günlerde, yani Pazar ve Cumartesi günlerinde sokağa çıkma yasağı olması, bu günlerin satışlarından mahrum kaldıklarını haykırıyorlar, bu hafta sonlarının sokağa çıkma yasağının kaldırtılmasını talep ediyorlar.

Saray da kilerin esnafın bu feryadını duymaları mümkün değil, onun siyasileri ise sokaklara çıkıp esnaf ile yüzleşmekten korkuyor, sonuç esnaf sahipsiz…  

Yalnız esnaf mı, birde bu esnafın yanında çalışan gündelik maaşlarla geçinen ve ailelerini geçindiren işçi sınıfı, kimsenin bunların halinden haberi yok!

Sokağa çıkma yasağında, cadde ve sokakların hareketliliği sadece içerde sıkılan vatandaşın kendini sokağa atma ve rahatlama eylemi olarak biliniyor…

Sokak ve Caddelerde birçok kişi aç ve cebinde bir kuruş olmadan, sadece volta atmak için çıkmakta olanlar olduğuna şahit olduk.

Bundan böyle iş ve aş için kimsenin umudu kalmadığı ve insanların birikimlerini yediğini, bunun bitmesi halinde bir birini yiyecekleri bir gerçek!

Bu gün iktidarın havuz medyası, İHAlar SİHAlar, gemiler ve savaş araçlarını manşetlerine çekerken, vatandaşın durumunu hep gizlemekteler.

Bizlere savaş sanayi değil, üretim ve istihdam sanayisi lazım, bize büyük teknoloji değeri olan üretim lazım, bize yeni iş alanlarının açılması lazım…

Bu gün işsizlik oranı TUİK verilerine göre yüzde 13 olsa dahi reel olarak piyasada işsiz dolaşanların yüzde 30’lara dayandığı bir gerçek.

Batman da yerel idareciler hep boş işler ve içi doldurulamayan projeleri vaad ederek, günü kurtarmaya çalışıyorlar…

Tarımda ve tekstilde hiçbir yatırım ve hiçbir destek olmadığı gibi, bu iki sektöründe büyük bir kriz içinde olduklarını biliyoruz…

Bu eksik gün bildirimi ve işçi çıkarma yasakları nedeniyle işsizlik oranlarını az olarak bildiren kurumlar, yarın bu destekler kalktıktan sonra neler olacağını tahmin etmeliler…

Durum vahim, işçiler ve esnaf işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya, ama ne siyasiler nede mülki amirlerin bunu dikkatte aldıklarını sanmıyorum.

Ciddi bir toplumsal kriz ile karşı karşıyayız, iktidar cephesi kendi seçim derdinde, saray kendi çıkar hesabında, vatandaş ise yok olma yolunda!..

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?