USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

POLİS; GÜVEN VE HUZURUN, ASAYİŞ VE DÜZENİN…

09-04-2023

Bugün Polis teşkilatının 178. kuruluş yıl dönümü olarak kutlanmaktadır, toplum olmanın ve toplu yaşamanın gereği olarak ortaya çıkan güvenlik ihtiyacı ile birlikte Polis teşkilatı ortaya çıkmıştır.

Tüm bir arada yaşayan toplumların en başta gelen güvenlik sorununa çözüm polis teşkilatı ile oluşmaktadır.

Polis şehirlerin oluşması ve karmaşık kent yerleşimi ile birlikte şehirlerin ihtiyaç duyduğu güvenlik sistemine uygun yetiştirilmektedirler.

İlk çağlarda Polis teşkilatı sadece çeşitli hırsızlık ve yağma olaylarına karşı, silahlı bir güç olarak belirlenmiş olsa da zamanla ve zamanın değişmesi ile birlikte güvenlik sorunlarının çeşitli hale gelmesi ile bu teşkilatta çeşitli kollara ayrılmış oldu.

Polis Halkın huzur ve güveni için çok önemli bir yapılanmadır, bu yapının oluşması ve sağlıklı hizmet vermesi için çok iyi eğitilmesi ve alanında en mükemmel deneyimi kazanması gerekir.

Şehirlerde halkın can, mal ve namusunun teslim edildiği, her türlü olayda adaletin daha adil ve eşit dağıtılması için, yargının ilk basamağını oluşturan, soruşturma ve araştırmaların iyi yapılmasını sağlayan polis ve teşkilatıdır.

Suçluyu arayıp bulma, onun üzerindeki tüm şüphe ve delilleri birer kanıt olarak ortaya koyma, adaletin sağlıklı işlemesini sağlama, tamamen polis teşkilatının sağlıklı eğitimine bağlıdır.

Bu yüzden Polis iyi eğitimin yanında, tarafsız ve bağlantısız olarak görevini yapması için ortam sağlanmalıdır.

Şu iktidarın emrinde, şu gücün kontrolünde, bu partinin fikrinde gibi olumsuz tavır ve davranışlar içinde olmamalıdır.

Dil, Din, Irk, ekonomik ve sosyal mevki hesabı yapmadan tüm halka eşit mesafede olmalı ve görevini tarafsız olarak yapmalıdır.

Hiçbir zaman karanlık kişi ve işlerle iş tutmamalı, onların değirmenine su taşımamalı, onların karşısında daima duracak bir güç olmalıdır.

Polis çocuklara bir Ana, Baba, büyüklere ise şefkat ve merhametli olmalı, yaşlıların elinden tutmalı, Kadınların hakkını en güzel şekilde savunmalıdır.

Polis sadece Kanunlarla hareket emeli, inanç ve düşüncesini mesleğine alet etmemesi gereken bir devlet memurudur.

Şayet Polis çağdaş ve modern çağımızda görevini harfiyen yapacak imkana kavuşursa, toplumda huzur, güven ve sağlık üst seviyeye çıkacaktır.

Bunun için Polis in eğitimi kadar sağlıklı düşünmesi içinde sosyal ve psikolojik durumunun iyi olması gerekmektedir.

Toplumun vazgeçilmesi bir mesleği olan, saygın bir meslek olan polis mesleği gerçekten çok önemli bir meslek, bu mesleğe kendini halka hizmet için adamış kişilerin yapması gerekir.

Bu mesleği severek yapanların daha başarılı ve faydalı olacağına inanıyorum, ama sadece ekonomik gerekçeler ve siyasi bazı hesaplar ile bazılarının çıkar mesleği haline getirilirse bu meslek çok zararlı ve çok tehlikeli bir hal alabileceği gibi, toplum ve halk olarak çok zararını göreceğimiz bir kurum olur!

Çağımızda Polis, sadece silahı ve üniforması ile bağımlı bir meslek değil, bilişim ve iletişim alanında uzman, psikoloji ve Pedagoji alanında iyi yetişmiş, dijital mecralarda etkili, sosyal medyada söz sahibi bir seviyede hizmet etmektedir.

Bu yüzden gün geçtikçe halkın huzur ve güveninde daha önemli hale gelen bu teşkilatın özgür bir şekilde hizmet etmesi gerekmektedir.

Bu dilek ve temenniler ile polis teşkilatının kuruluş yıl dönümünü kutlar tüm polislere sağlık ve afiyet dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?