USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

POŞETTE, AMAÇ ÇEVRE Mİ, VERGİ Mİ?

02-01-2019

Özellikle marketlerde poşetlerin paraya çevrilmesi ve her poşet için, 25 krş alınması son günlerin en önemli gündem maddesi haline geldi…

Poşetler yine elde dolaşıyor, alışverişlerde yine en başköşede yer alıyor ve alacak, ama bu işten hem vatandaş hem de marketler zararlı çıkıyor, karlı olan ise poşet başı 15 krş alan devlet!

Poşet oyunu ve içinden çıkan gerçeklere bakılacak olursa, çok yakın bir zamanda bunun külfetini yükleyecek olan, sadece satışı yapan esnaf olacaktır.

Belli bir süre sonra bu poşet yüzünden satışları düşecek olan birçok avm işi bedava poşet dağıtmakta bulacak ve burada yeni bir oyun ortaya çıkacak…

Her işte olduğu gibi vergi maliyetinden kaçınmak için başka yollara başvurulacak. İşte bu önlemin yanlışlığı ve plansızlığı ortaya çıkmaktadır.

Poşetlerin sadece marketlerde paralı olması ve bu poşetlerin diğer yerlerde bedava olması ise diğer bir sorun haline geliyor.

“Çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile manav, şarküteri ve ekmek reyonları dışındaki alışverişlerde plastik poşetlerin 25 kuruşa satılması uygulaması bugün başladı. Marketlerde çalışan görevliler, alışveriş yapanları ücretli poşet uygulaması konusunda bilgilendirdi. Yeni uygulama kimilerinin tepkisini çekerken kimilerinin ise desteğini aldı.

Bazı kişiler, markete bez torbalarını alarak giderken, bazıları ise 25 kuruş ücret karşılığında plastik poşet alarak alışverişini tamamladı. Markete gelen müşterilerin bazılarının ise aldıklarını poşete koymak yerine elinde taşıyarak ayrılması dikkati çekti.

Markette kasiyer olarak çalışan Ahmet Demir, müşterilerin bazılarının yeni uygulamadan habersiz olduğunu belirterek, "Bazı müşterilerimiz elinde poşetle markete geldi. Bazıları ise aldıklarını kucağına doldurup gitti. Ama genel olarak uygulamaya herkesin olumlu baktığını gözlemledik" dedi.

Markette alışveriş yapanlardan Ramazan Koçyiğit ise uygulamayı eleştirerek, "Uygulamanın paralı olması yerine farklı bir yöntem seçilebilirdi. Sonuçta insanlar bunu paralı olsa da alacaklar. 25 kuruş insanlar için büyük bir maliyet değil. Bunun için farklı bir yol bulunmalı" diye konuştu. Hatice Tekin ise evden çuval getirip alışverişlerini öyle yapacaklarını söyledi.

Hüseyin Atmaca ise, "Gerekirse çarşıdan 1 kilo poşet alıp kullanırız" dedi.”

Yasaya bakılacak oluşa ve çarşı pazarda esnaf ile vatandaşın şikayetlerine bakılırsa, kimse bu uygulamadan pek memnun değil…

Evet 25 Krş pek önemli bir para değil ama, bunu vatandaşların alacağı eşyanın fazlalığına göre birkaç rakamla çarpacak olursak işte o zaman isyan başlar…

Şimdiden fileler, çuvallara, ve yanlarında getirdikleri poşetlere bakılacak olursa ileride vatandaş bu paralı poşetlerin meselesini sosyal medya da komik videolara konu yapacak!

Ama uygulama nın çevreye ve çevreye verdiği zararlar konusunda değerlendirecek olursak, maalesef bu yönden pek bir yarar sağlayacağına inanmıyorum.

Çünkü bunun için çevreci bir bilince ve vatandaşların ikna edilmesine ihtiyaç vardır, ne dersek diyelim öncelikli olarak, ev hanımlarının bu konuda yeterince eğitilmesi lazım.

Şayet naylon ve atıklarının doğadan çekilmesine karar vermişsek, öncelikli olarak, naylon ve hammaddesinin yurda girişini yasaklamalı, imalathanelerin kapatılmasını vey açılacak olanları engellemesini düşünelim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?