USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Regaip Kandili ve önemi…

06-03-2019

Bu gün 2019 yılı Regaip kandili günü olması nedeniyle, insanlar camilere doluşacak ve eller semaya açılacak af ve mağfiret dilenecek!
Regaip kandili nedir anlam ve önemi nedir bu gün vesilesi ile bunları konuşmak lazım, bizler mensubu olduğumuz İslam dininden her gün biraz daha uzaklaşırken veya uzaklaştırılırken…
İbadet ve dini ritüellere sonradan giren birçok gün ve ibadeti adeta kutsallaştırmaya başladığımız bu devirde, Kandiller ve gecelerle kendimizi avutmaya çalışıyoruz…
Bir çok alim tarafından Bidat olarak görülen bir çok ibadeti tam bir gelenek haline getirerek, rutine halinde kullanıyoruz.
İşte bunlardan biri de maalesef üç ayların başında gelenek haline getirdiğimiz Regaip kandili, nedir nereden çıkmış ve faziletleri nelerdir, bunları hiç sorgulamadan, uyguluyoruz.
Bazılarımızın işine geldiği için, bazıları ise kutsallaştırdığı veya bazıları ise taklit ettiği için gün geçtikçe bu kandillere rağbet artmaktadır.
Kendilerini tam bir boşlukta gören ve inancını araştırarak, bilinçli bir şekilde yaşama fırsatı bulamayanlar, bu tür olgular ve oluşumlarla manevi haz duymaya çalışmaktadırlar.
Kendilerini günah kar his eden birçok gafil ve şaşkın inandığını sanan kişiler bu gecelerin manevi hazzı ile arındıklarını his etmektedirler!
Oysa İslam dini tamamen reel ve maddi olgular üzerinden giderek, insanların gerçek yaşamına etki etmeye çalışırken, manevi ve kutsallar ile fazla ilgilenmemektedir.
İslam da fazla ibadet değil, fazla takva, fazla maneviyat değil, fazla maddi varoluş değer kazanmaktadır.
İnsanlara faydalı olma ve Allah ı fazla anmak hem kıymetli olan, hem de değer verilen ve kabul edilen bir ibadettir.
Biz her zaman Allah ın huzurunda olduğumuzu unutup, gaflet içinde yaşarken, yaptıklarımızın af 
olacağını her yerde her zaman mümkün olduğunu unutuyoruz…
Oysa tüm günler Allah yanında değerli ve kıymetlidir, tüm tövbeler Allah tarafından görülmektedir. Şimdi gelelim Regaip Kandiline ve onun  faziletine…
“Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaip gecesi denir.  Regâib, Arapça bir kelimedir ve “reğa-be” kökünden gelmektedir. “Reğa-be”, kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarfetmek demektir.
Regâib kelimesi Kur’an’da geçmemektedir. Ancak “reğabe”den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur’ân’da sekiz yerde geçmekte ve “reğabe”nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır (el-Bakara, 2/ 130; en-Nisa, 4/ 127; et-Tevbe, 9/59,120; Meryem, 19/46; el-Enbiyâ, 21/90; el-Kalem, 68/32; el-İnşirah, 94/8).
Terim olarak Regâib, Türkçe’de kandil geceleri dediğimiz mübârek gecelerden biridir. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb’in ilk cuma gecesi Regaip Kandilidir. Bu gecede Yüce Allah’ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.
Regâib gecelerinde dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.
Bu geceyi ibâdetle geçirmenin sevâbı çok büyüktür. Fakat bu gecede kılınacak namazın sünnet veya mendup olması hakkında kuvvetli bir delil bulunmamaktadır. Bu gecede toplanıp, cemâatle namaz kılınması bid’at sayılmaktadır. Zaten, Terâvihten başka hiçbir nâfile namazın, çağrışarak cemâatle kılınması sünnet değildir, mekrûh sayılır. Ancak bir yerde bulunan, iki üç kimsenin bu gibi namazları cemâatle kılmaları câiz görülmüştür..” (İslâm İlmihali, Ö. Nasuhi Bilmen sh: 207)”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?