USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

RÜMEYSA’NIN ÖLÜMÜNDEN KİMLER SORUMLU

22-09-2019

Eğitim ve öğretim başlamadan önce okul güvenliği ile ilgili Sayın Valimizin de katıldığı bir toplantı yapıldı. Emniyet ve milli eğitim müdürlükleri okul Servisleri ile ilgili olarak yapılan protokoller kapsamında Okul Servis Araçları sahipleri ve şoförlerini eğittiler ve eğitim öğretimin başlaması ile birlikte başta trafik ekipleri olmak üzere çok ciddi denetimler yapılmaya başlandı.
Görünen o ki eğitimler ve denetimler yeterli değil. Hafta içinde Tılmerç te bulunan TOKİ kazım Karabekir İlkokulu önünde affedilemez bir kaza yaşandı. Okula yeni başlamış olan Rümeysa adlı kız çocuğumuz, canımız okul servis aracının altında kaldı. Peşinen kimseyi suçlamak gibi bir niyetimiz yok ancak; son dönemlerde servislerde unutulan ve farklı şekillerde servis şoförlerinin ihmali sonucu yaşanan olayları düşündüğümüzde bazı soruları sorma hakkı doğuyor.
İlimizde onlarca servis aracı var. Her okula farklı servis aracı taşıma yaptığı gibi, dernekleşen servis araçları sahipleri okulları son birkaç yıldır kendi aralarında bölüştürmüş durumda. Buraya kadar sistemin oturması açısında bir sakınca yok. Servis araçlarının okulları bölüştürmesi daha kaliteli bir taşıma için gerekli de olabilir.
Fakat bu kaliteyi ne yazık ki ilimizde göremiyoruz. Her sene yeni servis araçları ruhsat almakta ve okullara öğrenciyi taşırken tek yetkili oldukları için hem okul yönetimlerini hem de velilere istedikleri gibi davranabilmektedirler. Denetim sorumluluğu bulunan kurumların çabaları tabi ki önemli ve değerlidir ancak yeterli değildir.
Okula yeni başlamış Rümeysa’nın yaşadığı acı olay, İzmir de serviste unutulan Alperen ile buna benzer Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinde Servislerin bıraktıktan sonra öldürdüğü çocuklar ile evine bırakması gerekirken kış aylarında farklı yerde bırakıldığı için derede boğulan çocuklara kadar birçok örnek verilebilir. Zaten bunun içindir ki üç bakanlık geçen sene bu konu ile ilgili protokol imzalayıp yeni yönetmelik ile bir düzenleme getirme çalıştılar.
Ama yine de yetmedi ve yetmiyor. Rümeysa’lar ve Alperenler ölmeye devam edecek. İlimizde 2 araç ve bir ruhsat alanların bu işe giriştikleri, insan sevgisi ve saygısından biraz da uzak sadece para kazanmaya odaklı ve hizmetin önemsenmediği bir anlayışla hareket edilmesi asıl problemlerdir.
Her servis aracının okulların derse giriş ve çıkışlarını da kendilerine göre belirlemeye çalıştığı bir sistem kurulmuş durumda. Sayın valimizin, emniyet müdürü ile milli eğitim müdürünün bu konu ile ilgi çok ciddi bir değerlendirme yapmaları gerekir. 
Bir okul servisi bir okula öğrenci yetiştirmek için erken saatlerde servis başlıyor, bitirdiğinde yeni bir okula aynı araçla servis yapıyor. Çalışma koşulları ve aldıkları ücret tabi ki yetersiz. Bu konuda Çalışma bakanlığının özellikle SGK kurumuna çok iş düşüyor. Uygun olmayan şartlarda ve ücretlerle çalıştırılan şoförlerin çok ciddi sıkıntılar yaşadığı görmek lazım.
Çocuklarımızı emanet ettiğimiz kitlenin eğitimli ve psikolojisinin düzgün olması gerekirken ne yazık ki yetkili olmayanlarında ilimizde bu işe yapmaya çalıştığı maalesef bilinmektedir. İlimizdeki elim kazanın nasıl olduğunu henüz bilmiyoruz. Ancak adrese dayalı yerleştirmenin öğrencilerin okullarına gittiği bir yerde halen nasıl servis ihtiyacı olduğunu anlamakta zorlanıyoruz
Sayın valimizin talimatlarıyla adres değişikliğine müsaade edilmediği biliyoruz. Buna rağmen adres değişiklikleri ile farklı mahallelerde bulunan öğrencilerin başka bir okula nasıl gidebildiği muammadır. Böyle bir durumun ortaya çıkması beraberinde soru işaretleri barındırıyor.
Milli eğitim müdürlüğü ve Nüfus müdürlüğü bu konularla ilgi kendi içinde bir araştırma yapmalı veya sayın valimizin talimatı ile gerçekten tespit edilen adreslerin dışında okullarda okuyan kaç öğrenci var bunun ortaya çıkarılması ve varsa yanlışlıklar cezalandırılmalıdır. İlkokul, ortaokul ve liselerde adrese dayalı yerleştirme yapılmaktadır. 
Bu kadar okul servis aracının çalıştığı gördüğümüzde maalesef adrese dayalı kayıt sisteminin farklı yollarla delindiğini isteyenin nüfusta veya milli eğitim de kayıt alanının başka bir okula taşıdığı söyleyebiliriz. Hükümetin politikası gereği her mahalleye okul yapıldığını, herkesin mahalle okuluna gitmesi gerektiğini bilmeyen yok. Peki, bu bilindiği halde mahalle dışında bir okulu nasıl oluyor da gidebiliyor.
Emin olun ciddi bir araştırma yapılırsa yüzlerce belki de binlerce kişinin mevzuatın dışında işi bilen (!) memurlar sayesinde başka okullarda okuması yoluna gidilmiştir. Sayın milli eğitim müdürü ile sayın nüfus müdürünün hızlı bir şekilde yapacakları inceleme ile tespit edebilecekleri bu durumun kimlere rant sağladığı bu kadar servis aracının Batman sokaklarında dolaştığı gördüğümüzden anlayabiliriz.
Rümeysaların ve Alperenlerin ölmesi ne yazık ki ders olmuyor. Dün İzmir de Alperen’di bugün batman da Rümeysa’dır. Yarın nerde kimin yine bir servis nedeniyle ölmeyeceğinin garantisi yok. Bu konuyu galiba yazmaya devam edeceğiz. Çünkü sadece okul servis araçları değil. Ranta dönüşen Taşıma sisteminde de çok ciddi şikâyetler bize geliyor. Bu şikâyetler merkez de olduğu gibi ilçelerde de bu işin sıkıntılı olduğunu gösteriyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?