USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SAĞLIK, DİŞLERDEN BAŞLAR…

20-11-2022

Sağlıklı Dişler, sağlıklı vücudun, bedenin habercisi ve işaretidir. Bir canlı midesine giren ve vücuduna dağılan besinleri ilk aldığı yer çok önemli…

Dişler tüm bedenin ve organların ilk temas ve ilk karşılama yeri, tüm organların sinir uçlarını temsil ediyor, bu yüzden beden sağlığı için çok önemli organlardır.

Diş ve Diş eti ile ağız sağlığı yaşam biçimimizi ve kültür seviyemizi gösteren en önemli unsurlardır. Özellikle iltihaplı, hastalıklı ve biçimsiz dişler, mideye giden besinlerinde hastalıklı ve zararlı bir şekilde vücuda yayılmasına neden olur.

Vücutta bir hastalık varsa bu hastalık mutlaka Dişlerde kendini gösterir, ağzı kokan, diş eti kanayan, dişleri olmayan kişilerin mutlaka kronik bir hastalığının olduğunun işaretidir.

İltihaplı diş etleri, tüm dişlerin dökülmesine ve besinlerin çiğnenmeden mideye gitmesine, iltihabın vücuda yayılmasına neden olur.

Uzmanlar bunu şu şekilde açıklıyorlar; “Ağız besinlerin sindirim sistemine giriş̧ kapısıdır. Ağız ve dişlerin sağlığındaki bozukluklar öncesinde sindirim sistemini daha sonrasında tüm vücudu etkileyebilmektedir. Ağız ve diş sağlığı nedir sorusu sorulduğunda bütün bir sistemi düşünmemizin etkisi büyük oluyor. Sindirim sisteminin ilk basamağı olan ağızda besinler dişler tarafından öğütülür, küçük parçalara ufalanır, tükürüğün içerisindeki enzimlerle kimyasal olarak da çözülür. Dişlerimizi besin öğütme dışında konuşmadaki seslerin çıkarımı, estetik görünüm üzerinde de etkileri mevcuttur.”

Ayrıca genel sağlığın Ağız ve Diş sağlığı ile ne kadar ilgili olduğunu uzmanlar şöyle anlatır.
“Sağlık ağızla başlar.Ağız ve diş sağlığı bu yüzden çok önemlidir. Ağız ve diş sağlığı nedir sorusunun her daim önemi olmuştur, bu sorular toplumun ağız ve diş sağlığına verdiği önemi arttırır, toplumun bilinç seviyesini yükseltir.Ağız ve diş sağlığı hastalıkları dişeti hastalıkları,diş çürükleri,diş şekil ve konum bozuklukları,diş sıkma,gömülü diş problemleri sayılabilir. Ağız ve diş sağlığının bozukluğu durumunda sadece sindirim sistemi etkilenmez. Sindirim sisteminin yanı sıra kalp sistem hastalıkları, diyabet,immünsupresif hastalıklar,gebelik durumlarını da etkilemektedir. Dişeti hastalıkları,diş çürükleri bulunan hastalar enfeksiyon açısından her zaman potansiyeli yüksek hastalardır. Oral bölgedeki enfeksiyon kalp hastalıkları, immünsupresif hastalıkları bulunan hastalarda her zaman risktir. Kalp hastalığı bulunan hastalarımızın endokardit riskini minimuma indirmek için ağzında hiçbir çürük bulunmaması ve dişetlerinin sağlıklı olması gerekmektedir.İmmünsupresif hastalarda da kişinin bağışıklık sistemi baskılandığı için her daim enfeksiyonlara açıklardır. Bu yüzden immünsupresif hastalar ağız ve diş sağlığına çok dikkat etmelidirler. Diyabeti olan hastalarda dişeti hastalıklarını daha sık görmekteyiz. Diyabeti olan hastalarımız mutlaka rutin diş muayenelerinde dişetleri konusunda doktorundan ekstra bilgi talep etmelidir. Gebelik durumu olan hastalarımızda hormon düzeylerinin değişmesi, mide bulantılarının olması sonucunda gebelik durumu boyunca çürük ve dişeti hastalıkları görülme oranı yüksektir.Mevcut dişeti hastalığının bulunması erken doğuma neden olmaktadırç Gebeliğin ilk 3 ayı ve son 3 ayı boyunca dental işlemlerin yapılması sakıncalıdır.Planlı şekilde gebelik düşünen hastalarımıza muhakkak gebelik öncesi dental muayene önermekteyiz.Ağız ve diş sağlığımızı korumak için mutlaka günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamalı, 6 ayda bir rutin şekilde diş hekimi muayenesi yaptırmalı, ağız içinde bulunan diş eksiklerimizi doldurmalıyız.”

Yarın Ağız ve Diş sağlığı bu gün münasebeti ile tüm Diş ve Ağız hekimlerinin gününü kutlar ve tüm okurlarıma bu gün münasebeti ile bile olsa, Diş doktorunuza uğrayın, Dişinizi ve Doktorunuzu mutlu edin.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?