USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SAVAŞ, KRİZ VE FIRSAT…

24-02-2022

Beklenen son, geldi gelecek olan ve Nihayet Ukrayna, Rusya savaşı patlak verdi, onlar savaşıyor ama biz acısını ve sıkıntısını çekeceğiz, hatta çekmeye başladık bile!

Dün sabah ilk haberlerle birlikte, yani Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna harekât başlatması ile birlikte döviz birden fırladı, petrol ve Altın fiyatları uçuşa geçti!

Bunun bizim ekonomi ve siyaset hayatını nasıl etkileyeceğini şimdiden görüyorum, bazıları için kriz olacak olan bu savaş bazıları için ise fırsata çevrilebilir!

Piyasalardaki enflasyon yüksek fiyatlar ve üretimde dar boğazlar, bir nebze kısılmış ve bastırılmış olsa da tam bir dengesizlik ve belirsizlik mevcut!

Örneğin un üreticileri çuval unun fiyatını her ne kadar yüzde 30 indirmiş olsa da, ekmek fiyatları bir türlü inmiyor!

Bunun nedeni ise iktidar gücü yettiğine baskı uygularken, gücü yetmediğini ise serbest bırakması olarak değerlendiriliyor!

Çarşı Pazar tam bir keşmekeş içinde, fiyatlar kontrol dışında ve denetimler ise başarılı olmaları sıfır, denetimle piyasada fiyatların belirlenmesi çok zor!

Bunun nedeni ise imalatta ve malların maliyetinde en büyük harcama kalemleri nin enerji ve işçilik olduğu, bu alanda fiyatlar düşürülmediği sürece veya sübvanse edilmediği süre içinde fiyatların inmesi mümkün değil!

Ekonomik cephede piyasada bu gerçekler varken, hükümet kanadında ise faiz ve döviz bastırma hareketi ile bir sonuca varmadığı ve bastırılan her dövizin hazineye yük, düşürülen her faiz basamağının ise piyasaya yük getirdiği ortada…

Erken seçim hedefli bu ekonomi politikası ile bir türlü tutturulamayan ekonomik göstergelerin üzerine birde bu savaşın patlaması, tam bir kriz ortramı9 oluşturdu.

Ama tüm bunlara rağmen iktidar bu krizi fırsata çevirebilir Örneğin; savaşı bahane ederek, fiyatları serbest bırakarak, enflasyon ve zamların gidebileceği yere kadar gitmesi ile denge oluşmasını sağlamak ve burada günah keçisi olmaktan kurtulmak!

Diğer bir fırsat ise bu savaşı bahane göstererek, döviz fiyatlarının gittiği yere kadar gitmesi ile bu piyasayı da serbest bırakması ve oluşan yüksek döviz fiyatını boşalan hazine ve dış borç ile cari açıklara yüklemeden, işin içinden çıkması!

Başka bir fırsat ise komşuda olana savaşı bahane göstererek, seçimleri bilinmeyen bir tarihe ertelemesi, vatan ve millet bayrak ve ezan tehlikede diyerek, kendini süresiz başkan ilan etmek, halkın ve vatanın bekası için!

Bu fırsatları daha da uzatabiliriz, ama bence en iyi ortam bu gün yine iktidar için oluştu ve bu fırsatı iyi değerlendirirse, bu iktidar bu saltanat ve bu savurganlık devam edecek, olan bu halka olacak, bu halk ise bunları hak etmiş bence!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?