USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SAVAŞTAN SONRA SİLAH ARAMAK!...

24-02-2021

Dün gazetede bir haber okuyunca, doğrusu çok ilginç buldum ve aklıma bu başlık geldi, bir nevi cenazenin ardından ağıt yakmaya ve ölünün ardından, rahmetliyi nasıl bilirdiniz? Sorusunu sormaya benziyor.

AVM ler ve ve zincir marketlerin kuruluşu ile birlikte uzun yıllar feryat figan eden, mahalle market ve Bakkalları ile diğer cadde ve sokak esnafları, birer birer kapandıktan veya iflas ettikten sonra…

Bu esnafın odası olan ve onlarla varlık kazanan odalar, çözüm arayışına girmişler, haber aynen şöyle…

“AVM’ler için İngiliz modeli gündemde

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile TESK Başkanı Bendevi Palandöken arasında önceki gün yapılan görüşmede, perakende yasa tasarısı da gündeme geldi.  

TESK, AVM ve zincir marketlerle ilgili yasanın bir an önce çıkarılmasını isterken Elvan’ın bu konuda İngiltere örneğini verdiği öğrenildi. İngiltere’de zincir market ile AVM’lerin saat 10.00-18.00 arasında açık olduğuna dikkat çekildi. Cumartesi günleri saat 13.00’te kapanan bu işletmeler, pazar günü ise tümüyle kapalı. Alınan bilgiye göre Elvan, bu örneğin Türkiye’de olabileceğini, bunun yönetmelikle yapılabileceği belirtti.”

Yıllardır bu memleketin mahallesinde, sokağında, caddesinde, veresiye defteri tutarak, mahallelinin her türlü ihtiyacını, en zor günlerde karşılayan ve sıkıntılarını üstlenen…

Mahallenin bakalı, manavı, berberi, kahvesi, tuhafiyecisi ve zücaciyecisi, terk edilerek, büyük AVM lerin peşin ve perakendecisine ezdirilerek, güçlenmelerine göz yuman bu esnafın odalarının, başındaki başkanları, yıllardır bunları görmezlikten geldiler…

Koltuklarını bile dolduramayan ve büyük sermaye karşısında üyelerinin haklarına sahip çıkmayan bu yöneticiler, son birkaç sene içinde bir de market zincirlerine göz yummak zorunda kaldılar…

Neredeyse üyelerinin yüzde doksanını kaybeden ve kalan üyelerinin de hiçbir güvenini kazanamayan bu tür oda başkanları, koltuğu koruma adına, ürkek ve korkak, kaçak dövüşen boksör gibi, kısık bir ses çıkarmaya başladılar!

Neymiş bunu bakanla görüşmüş, neymiş bir şeyler düşünülüyormuş, neymiş başkan esnafını ve üyesini düşünmüş, hayret esnaf nasıl başkanın aklına geldi?

Tabi kollayıp kurtaracağı ve işini devam ettireceği esnaf bulabilirse, bu Pandemi süresince başkan ne iş yapıyordu, kaç esnafının sorununu çözebildi, iktidarın ve sarayın sadakaları dışında ne yapabildi?

Böyle başkanlık ve böyle oda yöneticiliği olmaz, genel başkan ne ise yerel başkanlar da bunlardan farksız, Batman da esnaf odaları üyelerine ne kadar yakınlaştı ve onların sorunlarına ne kadar çözüm bulabildiler?

Kaç oda başkanı gidip vali bey ile görüşüp üyelerinin sorunlarına çözüm aradı veya çözülemeyen sorunları için, üyeleri ile birlikte eyleme geçti?

Verilen komik destekler, sağlık adına yapılan baskılar, kapanan kepenkler karşı neden oda başkanları hiçbir eylem ve harekette bulunmadı, basın yolu ile yapılan birkaç açıklamanın onları kurtaracağını mı sanıyorlar?

Esnafın kirasına, esnafın borcuna, esnafın ailesine hangi gün destek oldular, hangi gün esnafını yerinde ziyaret ederek sorunlarına çözüm aradılar?

Evet, sarayla ve iktidarla iyi geçineme adına öldürdüğünüz üyelerinizin, bu gün önerdiğiniz çözümlerinize ihtiyaçları kalmadı.

Savaş bitti, silaha ihtiyaç yok! Esnafın cenazelerini toplayın yeter!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?