USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ŞEHİT VEYA ŞAHİT…

21-09-2022

Gerçek İslam kültüründe şehitlik Şahitlik anlamında kullanılmış ve öylece inanılmıştır. İslam da ve diğer ilahi dinlerde vatan ve din uğruna ölenler için Şehit denilmemiştir.

İslam’dan önceki dinlerden gelen bu kelime ve anlamı Hıristiyanlıkta, Hazreti İsa ya şahitlik yapanlara verilen bir isim.  

Din ve Vatan şehitleri daha sonra dini bir unvan olarak kullanılmıştır, nedeni ise özellikle Emevi ve Osmanlı İslam siyasetinde, Ülkeleri zorla fetih etmek ve işgal etmek için kullanılmıştır.

Oysa tüm dinlerde ölülere değil sağlara Şehit denilmiştir. Bakın Hazreti İsa’nın havarilerine yaşadıkları sürece Şahitler olarak anılmış ve bunların birçoğu daha sonra ya çarmıha gerilmiş veya öldürülmüşlerdir.

Vatan Şehidi veya görev şehidi anlam ve önem olarak siyasi bir kelime olup Dini olmadığı alimler tarafından dile getirilmektedir.

İslam a göre İslam dinini tebliğ eden onun güzelliklerini ve onun güzel yönlerini yaşamaya Şahitlik eden kişi Şehit olmakta ve bu kişi ölene kadar Şehit tir.

Allah yolunda ölenlere ölü demeyin, deniliyor ayeti kelimede, bunun anlamı Allah yolunda tebliğ ve Cihat eden yani mücadele den ve bu uğurda ölen kişi, Allah tarafından Şehit ilan edilmiştir.

Hatta İslam geleneğine göre Allah yolunda cihat eden kişinin yıkanması ve kefenlenmesi bile gerekmiyor, çünkü onlar hem elbiseleri ile hem de bedenleri ile her zaman temiz ve her zaman abdestli gezdikleri için gerekmediğini, âlimler ifade etmişler.

Elinde kılıç ve önüne gelenin kellesini kesen koparan, ülkeleri fetih etmek, için ve ganimet kazanmak için çıkılan seferlerde iddia edilen şehitlik İslam ve dini şehitlik değildir.

Başka bir şehitlik mertebesi ise savunma halinde ve çaresiz kalan insanların, kendini, malını, canını ve namusunu korumak için yaptığı mücadele içinde öldürülmesi onun şehitliği konusunda iddia edilebilir.

Yani kısacası Allah resulleri, peygamber ve onun tebliği ile gönderilen kitaplara şahitlik edenlerin öldürülmesi halinde şehitlik mertebesine ulaşabilirler.

Burada amaç silahlı saldırı veya silah zoru ile insanları dine çağırmak ve dine gelmeye zorlamak için yapılan mücadele değildir.

Zorla başkasının vatanını işgal etmek, talan ederken Allah, Allah naraları ile kelle koparmak değildir. 

Kimseyi zorla İslam veya Hıristiyan etmek için dökülen kanlar şehitlik mertebesini getirmez, ancak Allah için İlim tedris etmek ve bunu yaymak bu uğurda ölmek şehitliği veya Şahitliği getirir.

Kan dökmenin ve İnsanları öldürmenin dinen haram olduğu bir Din mensubunun bu din uğruna kan dökmesi onun şehit olmasını gerektirmez.

Bizim dinimize göre bir insanın canına kast ederek onu öldürmek, tüm insanlığı öldürmek gibi çok kötü bir cinayettir.

İslam göre bizimle savaşanları bile esir alıp onları verdikleri zararı karşılamaları sonucu salıvermek emri vardır.

Biz Kuran ı iyi ve anlaşılır bir şekilde okumadığımız sürece bunu kendi siyasetlerine ve iktidarlarına alet edenler hep yanlış anlatıp kullanacaklardır.

Dün Emevi ve Osmanlı da olduğu gibi, bu gün birçok Ortadoğu ülkelerindeki örgütlerde olduğu gibi…

Şehitler haftasını kutlar tüm şehitler ve şahitlere Allah tan rahmet dileriz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?